Hrvaška bo še dolgo tesna balkanska vukojebina

2. jul 2020
5.107
6.664
113
A ko poklices v hotel na dunaju tudi slovensko govoris? In se cudis ker turisticni delavec ne zna jezika ki ga govoris? Al pa v francijo? Jih steras nekam ko zmrznejo ko se probas slovensko pogovorit?

dej ne s temi omejenimi forami ven skakat. Domoljubje je vse kaj vec kot egocentricno pricakovanje da se bodo tujci tebi prilagajali.

Ti povem eno zgodbo.

Me ustavi avto z HR tablico. Začne tolči po njihovo, da kako pride do sosednje vasi. Mu odgovorim po naše, pojdi naravnost, na križišču desno, 400 metrov naravnost in na naslednjem križišču levo. Čez 500 metrov je ta vas.

Me gleda kot tele v nova vrata in reče, da me ne razume.

Jeziki so si podobni, kako slovenceljt takoj preklopi na srbohrvaščino, južna plemena pa se je ne upajo naučiti? Ko pride Stipe v Njewmačko pa špreha dojč v roku par tednov. Ne me farbat, da še kitajci in črnci po Trstu govorijo tekoče slovensko.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Meni se zdi najbolj primerno, da vsak govori po svoje, ker le redkokateri Slovenec zna brezhibno Hrvaško in obratno. Jaz praviloma več ne "preklapljam", ker je težko govoriti pravilno hrvaščino. Sploh mi, ki smo zmedeni od jugoslovanščine v JLA. Razumem sicer vse, ne vem pa, če je beseda srbska ali hrvaška ali črnogorska, ki ima tudi nekaj specifik.
Torej jaz mu povem po naše, on po njegovo in če se oba trudiva, se razumemo. Lahko pa se pač preklopi na angleščino, ampak smiselnega razloga ne vidim. Slovani imamo čuden naglas v angleščini in je spet neko posiljevanje jezika.
Teta je živela na Hrvaškem, "pozabila" lokalno narečje in je zmeraj klatila po njihovo. Dol sem padel, ko so otroci od sestrične, ki živi v ZG, slovensko čisto lepo razumeli. To so bili časi par let po osamosvojitvi, ko so tam veselo spremljali POP TV. Sedaj to ne bi bilo več možno, ker so naši TV kanali ostali v srednjem veku, Hrvaška pa je dobila kup programov.

• Všeč mi je
Reactions: sixpower

kajn

Guru
5. okt 2007
2.787
1.619
113
Iskajoč brata
Mi smo ratali prijatelji s parim družinam iz HR (otroci si kradejo lopatke in orodje na plaži), pa se vsako sezono videvamo. Nikjer ni težav z jezikom. Jaz pol ku... ne znam govoriti hrvaško, malo bolje zastopim... Oni tudi ne govorijo slovensko, tudi napol zastopijo...
Pa se da vse zmenit, samo obe strani morata želeti zastopit. Pri kakšnih specifičnih besedah se zatakne...

Sam sem preživel v Yugi samo otroštvo, mi je pa logično: če so rinili srbohrvaščino v šole tok in toliko let, da bomo slovenci znali bolj hrvaško, kot pa hrvati slovensko...

In na koncu ponovim: Če je želja po razumevanju, se vse da zmenit...

hermann

Guru
19. mar 2014
9.664
6.524
113
Moje izkušnje z njimi pa so, da sem se v Emiliji Romagni prej vse zmenil slovensko kot pa angleško :D

V glavnem pa antitalenti za vse, razen italijansko.
Jaz z Lahi sicer nikdar nisem imel nobenega problema, ker se RES trudijo (za razliko od Francozov in Špancev, ki se delajo debile, čeprav razumejo), da bi se zmenili s tabo. Samo jebo mater, talenta za jezike pa res nimajo nobenega.

Moja baba je sicer profesorca Angleščine pa Francoščine pa mi je povedala, da je Italija edina država v Evropi, kjer literatura za učenje Angleščine za učitelje ni v Angleščini ampak v Italjanščini :) Je potem vse jasno, da če maš učitle, ki pojma nimajo, da tudi učenci ne morejo bit ekstra uspešni...

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.569
1.091
113
Titograd
Saj vem kaka je v italiji situacija, njihovi programi za učenje tujih jezikov so koma, imam sorodnike v italiji in so se njihovi otroci učili ingliš tako, da so šli z 1 leto v USA, tam pa ugotovili da nimajo niti osnov :bonk: francozi pa znajo, ampak nočejo. Kot jugoviči pri nas.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.426
2.583
113
To je tako kot da bi ti z manjso razpocno rano prisel do male ooeracijske, tam ugotovil da kirurg ne zna sivati in iz tega naredil tako dramo da na koncu tudi flajstra ne bi dobil. Ja, kirurg ne zna sivati, ti pa bos mel malo vecjo brazgotino, ker te tud zalimat ni mogel na koncu.

A ko poklices v hotel na dunaju tudi slovensko govoris? In se cudis ker turisticni delavec ne zna jezika ki ga govoris? Al pa v francijo? Jih steras nekam ko zmrznejo ko se probas slovensko pogovorit?

dej ne s temi omejenimi forami ven skakat. Domoljubje je vse kaj vec kot egocentricno pricakovanje da se bodo tujci tebi prilagajali.

ce nekdo v turizmu ne govori niti enega tujega jezika pa bo verjetno hitro propadel. Ampak znanje slovenscine ga ne bo resilo.
Apollo8: koliko je res, da sta dva policaja zato, ker zna en brati, en pisati.

In še tole. Zadnje čase - 5 let - nimam nobenih težav pri pogovoru z narodi v EU. Še madžari so začeli nekaj po angleško.
OPS, zmotil sem se. Težave so z Hrvati!

100% da nihče starejši od 40 let tu na ALETR-ju NE zna hrvaško. Samo hrvatje! Vsi mešamo! z srbščino. Jel si trudan? Naj jih užalim z eno srbsko?

In da. V razvitem svetu je v turizmu POGOJ znaje, razumebvanje tujih jezikov!

Kot smo rekli: Hrvašaka bo še dolgo tesna balkanska vukojebina.
Vukojebina...to je srbska beseda.
Uporabljajo jo srbi.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Saj vem kaka je v italiji situacija, njihovi programi za učenje tujih jezikov so koma, imam sorodnike v italiji in so se njihovi otroci učili ingliš tako, da so šli z 1 leto v USA, tam pa ugotovili da nimajo niti osnov :bonk: francozi pa znajo, ampak nočejo. Kot jugoviči pri nas.
Če poslušaš Francoza, ki govori angleško, se samo čudiš, od kje znaš toliko francoščine. :cool:

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Da ne odpiram nove teme - če imaš vikend hišo ti dajo letni davek, ok. Potem pa še pavšal taksa, ali pa plačaš po obisku, pa neki popusti so. Če plačaš pavšal, a se moraš kljub temu vsaj enkrat registrirati na njihovem portalu, ali samo rukneš položnico pa izračunaš familijo, pa je?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.085
5.659
113
.A ko poklices v hotel na dunaju tudi slovensko govoris? In se cudis ker turisticni delavec ne zna jezika ki ga govoris? Al pa v francijo? Jih steras nekam ko zmrznejo ko se probas slovensko pogovorit?
Francozi zmrznejo že samo da ne govoriš francosko...tko še par stopenj slabši so od italjanov...

Val Thorens....bi pricakoval da imajo na, recepciji vsaj nekoga ki zna vsaj angleško.....če so že nek smučarski center kamor hodi cel svet....yeah....NOT!

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.569
1.091
113
Titograd
So slabši, ampak ne v smislu da ne znajo, kot italijani... francozi nočejo znati. Nasploh so kot narod neprijetni in ignorantski, med njimi lahko brez živčnega zloma preživiš samo, če si totalni jebiveter. Ne obstaja zastonj fraza "narediti se francoza"!

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.914
113
Da ne odpiram nove teme - če imaš vikend hišo ti dajo letni davek, ok. Potem pa še pavšal taksa, ali pa plačaš po obisku, pa neki popusti so. Če plačaš pavšal, a se moraš kljub temu vsaj enkrat registrirati na njihovem portalu, ali samo rukneš položnico pa izračunaš familijo, pa je?
Plačaš lahko tudi na lokalnem turističnem uradu. Oziroma, prvič moraš tako ali tako tja, da te prijavi v evizitorja.

• Všeč mi je
Reactions: KarEn

henkl

Majstr
18. nov 2019
475
294
63
Pavšal plačaš enkrat prjaviš se pa vsakič,Jz osebno raj plačujem po nocitvah me pride cenej:fredi:čeprav je slišat čudn:nazdravje:Če se ne motim so 2 leti nazaj dvignil pavšal za vikendaše iz 200 na 600 kun na nočenje je blo pa 3 kune-Novigrad

kajn

Guru
5. okt 2007
2.787
1.619
113
Iskajoč brata
Po pravilih je tako: Na evisitor se moraš prijaviti za vsako nočitev. Potem po zakljucenem dopustu plačaš turistično takso. Tudi če plačaš pavšal, se bi moral za vsako nočitev prijaviti. To je po predpisih. Ponavadi se pavšalisti prijavijo od začetka do konca sezone, naredijo eno prijavo...
Sam pa moraš preračunati kaj se ti bolj splača, koliko nočitev boš imel.... nočitve X cena na noč =>< pavšal...
Ne vem pa ali se turistična taksa razlikuje glede na področja.... Vem da pa se razlikuje glede na status, ali si lastnik, sorodnik, prijatelj.......

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.244
2.523
113
Francozi zmrznejo že samo da ne govoriš francosko...tko še par stopenj slabši so od italjanov...

Val Thorens....bi pricakoval da imajo na, recepciji vsaj nekoga ki zna vsaj angleško.....če so že nek smučarski center kamor hodi cel svet....yeah....NOT!
Kot je Viper_XxL napisal - nočejo govorit (znajo pa), ker so kot govorci diplomatskega jezika prepričani, da bi se cel svet moral pogovarjat po francosko in ne angleško. Poleg tega so tu še težke zamere iz WW2 in prej in pozneje. Pa da se o nemščini sploh ne menimo!
Nimam pa jaz v turističnih krajih vključno z Val Thorensom nikoli problemov s sporazumevanjem. Moraš pa še to vedet, da tam v Alpah večinoma delajo domačini in če si rovtar pač imaš malo manj potrebe po učenju tujih jezikov. Se pa učitelji smučanja hitro prilagodijo trgu in znajo tudi rusko po potrebi. ;)