Hitrost izmerjena s policijskim radarjem Vs. GPS?

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Citat:
Uporabnik brane_new pravi:
@membrian
ali ni debata radar vs gps?
mislim, da je @kdk rekel natančnost radarja - razdalji - 15 cm ali 0,15m. gps 2-3m (drugi post pa merilnik v vozilu)
Debata je o merjenju hitrosti, ne o merjenju razdalj.

Saj ti je jasno, da sta ti dve stvari nerazdružljivo povezani? Tako GPS kot radar najprej izračunata razdalje med njima in merjenim objektom, šele na podlagi teh (in pa časa) izračunata hitrost.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Ni čisto res to okoli razdalj:
Citat:
GPS receivers display speed and calculate the speed using algorithms in the Kalman filter. Most receivers compute speed by a combination of movement per unit time and computing the doppler shift in the pseudo range signals from the satellites.

Klasičen policijski radar (ne laserski merilec) tudi ne meri in primerja razdalj pač pa izračunava hitrost na podlagi doplerjevega efekta, torej zamik frekvence poslanega in odbitega signala ki je posledica gibanja objekta kateremu se meri hitrost.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Citat:
Uporabnik brane_new pravi:
@membrian
ali ni debata radar vs gps?
mislim, da je @kdk rekel natančnost radarja - razdalji - 15 cm ali 0,15m. gps 2-3m (drugi post pa merilnik v vozilu)
Debata je o merjenju hitrosti, ne o merjenju razdalj.

Saj ti je jasno, da sta ti dve stvari nerazdružljivo povezani? Tako GPS kot radar najprej izračunata razdalje med njima in merjenim objektom, šele na podlagi teh (in pa časa) izračunata hitrost.
Kakorkoli, gps je za merjenje hitrosti dosti bolj natančen od policijskega radarja.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.751
5.906
113
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
Te table po naseljih nekatere kažejo na km/h točno, spet druge pa imajo 4 km/h tolerance in kažejo manj kot se dejansko pelješ. No vsaj take so okrog nas.

Te table so eno veliko sranje... že če se sam peljem se cifra spremeni ene 3x, če pa pred menoj in za mano pelje še kdo pa itak več ne veš kje si.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.690
6.714
113
pri taščici
Se strinjam.
Vceraj na razcepu pred golovcem peljem 95, ona meni 84.
Vzamem telefon v roke, gps po vzhodni obvoznici pri 95 po stevcu kazal 92-93.
Pa to ni v prvo. Isto se dogaja pred zadobrovo (Jarše) trojane.... Table po naseljih so pa bolj ali manj "tocne".

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
ampak Citroen, Renault in Peugeot verjetno govorite o digitalnih števcih? ali analognih?

ker sam sem opazil da francozi na digitalnih števcih kažejo skoraj identično hitrost kot GPS, analogni pa lažejo po 5-6%.

Lahko iz tega sklepamo, da GPS kaže bolj ali manj realno hitrost ki bi jo nameril tudi policist s stacionarnim radarjem?

Meni je na peugotu pri 90 kazal na gps tocno tolk, pr renaultu je pa pri 90 na stevcu bilo razlike do 4km/h.

Radar ima pa oz se uposteva tolerance -5km/h glih zaradu pogreska stevcev.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Ni res, upošteva se zaradi pogreška pri meritvi.

No ce si tolk tocen si lahko se bolj, uposteva se toleranca + in - 5km/h ampak upostevajo vedno - 5km/h v voznikovo prid

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Nisem pisal kaj, ampak zakaj.
In nimaš prav, od meritve se odšteje (nič + ali -, vedno se odšteje) varnostna razlika - ta pa je predvidena zaradi pogreška pri meritvi (ker lahko merilnik pokaže tudi več od realne hitrosti, ne le manj).

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Ni res, upošteva se zaradi pogreška pri meritvi.

No ce si tolk tocen si lahko se bolj, uposteva se toleranca + in - 5km/h ampak upostevajo vedno - 5km/h v voznikovo prid

Pogresek = toelranca, kar je +/- in ja upostevajo v voznikovo prid varnostno razliko kot napisano.

Sej nima veze glavno da ljudje vedo da se varnostna razlika odsteje od meritve.

Nazadnje urejeno:

matjazy

Fizikalc
3. jan 2008
202
109
43
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Z GPS sem po domače meril že nekaj avtov in vsi so imeli razliko med števcom in GPS podatkov nekje 5-6%. Večja je hitrost, večja je razlika.

Zdaj pa je vprašanje ali GPS kaže točen podatek? Kako natančen je sploh GPS?

In nato sledi vprašanje kakšna je pa razlika med GPS in meritvijo z radarjem?

Saab 9-5 mi kaže natančno enako kot gps, tudi pri 190kmh. GPS kaže ok oziroma dovolj dober podatek.

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Citat:
Uporabnik matjazy pravi:
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Z GPS sem po domače meril že nekaj avtov in vsi so imeli razliko med števcom in GPS podatkov nekje 5-6%. Večja je hitrost, večja je razlika.

Zdaj pa je vprašanje ali GPS kaže točen podatek? Kako natančen je sploh GPS?

In nato sledi vprašanje kakšna je pa razlika med GPS in meritvijo z radarjem?

Saab 9-5 mi kaže natančno enako kot gps, tudi pri 190kmh. GPS kaže ok oziroma dovolj dober podatek.

Epilog vsega skupaj je pa nekako takšen:

Radar me je slikal v trenutku, ko sem imel po števcu 72kmh (VW).
Kasneje sem testno izmeril hitrost po GPS in mi je kazal hitrost 68kmh.

Zdaj sem dobil položnico za radar, namerili so hitrost 71kmh.

Zdaj mi pa ni čisto jasno kdo tukaj laže, ali je to radar ali GPS ??

krko

Guru
5. sep 2010
2.697
1.397
113
Laže radar, zato so ti od izmerjenih 71km/h odbili -5km/h in si tako vozil 66km/h
tongue-1.gif

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Torej laže radar... fino vedeti s čim merijo naše hitrosti. Z aparatom, ki meri na zgornji meji, ravno toliko da še pade v meje tolerance in za las zgreši v škodo šoferja.

To je nekaj takega kot so opravljene umeritve števcev na bencinskih servisih, čisto vsi merijo v škodo kupca, ravno na zakonsko predpisani meji. Zanimivo da ne v obratni smeri.

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
lažejo vsi;)
vsaka naprava ima pogreške. polcaji so tolk fer, da ti ta pogrešek upoštevajo in ti ga odbijejo;)

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
ja ampak laže ravno na meji odbitka. Ravno toliko, da ne gre čez odbitek in tebi v škodo.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
lažejo vsi;)
vsaka naprava ima pogreške. polcaji so tolk fer, da ti ta pogrešek upoštevajo in ti ga odbijejo;)
To ni fer ampak pravično in zakonsko nujno.
Recimo se pelješ točnih 49km/h, policaju pa radar (ker greši) pokaže 53. Jaz niti najmanj ne mislim da je policaj fer, ker te ni kaznoval za prekršek, ki ga nisi storil, ampak pravim da nima nobene pravne osnove, da te kaznuje, ker prekrška pač nisi storil. In mislim da bi bilo hudo narobe in goljufivo, da te kaznuje za nekaj, kar nisi storil zato, ker ima nenatančno napravo za merjenje.

Nazadnje urejeno:

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
ja nič in. Verjetno so vsi tako slabo umerjeni, da gredo mogoče kdaj tudi v tvojo škodo ane. Zakaj niso te naprave (števci na bencinskih, radarji...) nikoli umerjene tako, da bi šle tebi malo v plus?