Habanero feferoni

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
sladka je res, ni pa taka groza. Če imaš rad sladko-pekočega piščanca v Kitajski restavraciji, potem ti bo tale omaka top.
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.073
7.541
113
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Fadil, sem nabavil kozarček te omake oziroma paste. Sicer je dobra, ni mi pa neka fenomenalna. Tudi cukra nisem zaznal v njej. Zaznal sem čili, oljčno olje, mogoče česen...drugega pa niti ne.

V primerjavi s tistim receptom ki sem ga napisal malo višje, je vsaj meni slabša. Vsekakor pa ne slaba. Tista moja omaka ima res malo več svežine zaradi limete.


P.S.:
danes sem delal še zadnjo omako, sicer je spet sladka omaka, mi je pa fantastična. Pa tudi na izgled je super. Delal sem po tem receptu na posnetku

<object width="640" height="505"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/dVS--KnKx1w&hl=en&fs=1&hd=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/dVS--KnKx1w&hl=en&fs=1&hd=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505"></embed></object>

Tele zadeve pa ni priporočljivo poleti jesti na terasi. Boš v momentu imel roj čebel in os okoli sebe.
smile-1.gif

Kar se tiče Scotch Bonnet paste iz Planjave tudi jaz ne čutim sladkorja, vendar mi je ženska rekla da je notri, sicer baje da bolj malo.
Osebno me zanimajo izključno chilli paste, seveda brez sladkorja.
 

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:Tele zadeve pa ni priporočljivo poleti jesti na terasi. Boš v momentu imel roj čebel in os okoli sebe.
smile-1.gif

Kar se tiče Scotch Bonnet paste iz Planjave tudi jaz ne čutim sladkorja, vendar mi je ženska rekla da je notri, sicer baje da bolj malo.
Osebno me zanimajo izključno chilli paste, seveda brez sladkorja.
Glejte... sladkor boste našli v skoraj vseh živilih z daljšim rokom uporabnosti. Ne dodaja se zaradi sladkanja temveč kot korzervans. Ima namreč to sposobnost, da nase veže del vode iz živila, s tem pa zavira neželjeni razvoj bakterij in glivic.

LP
 

Matic78

Pripravnik
19. jun 2011
231
1
18
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
ksz

Kdaj bi se letos zacelo sajenje oz kaljenje v stanovanju?

Zdravo,

lahko začneš že takoj zdaj. Moji so tudi že v inkubatorju. Za več informacij in nasvetov pa predlagam, da se včlaniš v FB skupino: čudoviti svet čilija. Tam so res pravi maherji z zavidljivimi zbirkami vseh sort čilijev, tudi tistih najbolj redkih. Lahko izveš veliko novega in zanimivega.
 

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Večina je že zunaj, so se pa malo potegnile zaradi oblačnega vremena in premalo svetlobe. Jih bom pri presajanju lepo zasul do spodnjih listov pa bo okej.

 

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Cayenne, orangeflame, fresno, santa fe, starflame, anaheim, pepino, bolivian rainbow, morelia in jalapeno red sem dal kalit v 19 šotnih tablet dobre 3 tedne nazaj. So pa vse sorte krepko pod 100k skovilov, ker je meni še užitno
smile-1.gif
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
Cayenne, orangeflame, fresno, santa fe, starflame, anaheim, pepino, bolivian rainbow, morelia in jalapeno red sem dal kalit v 19 šotnih tablet dobre 3 tedne nazaj. So pa vse sorte krepko pod 100k skovilov, ker je meni še užitno
smile-1.gif
467716-post_slo.gif

Jaz sem tudi imel nekoč posajene moruga scorpion, bhut jolokia, pa niso služili ničemur drugemu kot temu, da sem lahko rekel, da jih imam, kao najbolj pekoče čilije na svetu...
redface-1.gif

Užitno pa tole ni. 60.000 mi je nekje meja, ajde morda do 100.000, več pa ne.

Sem lani naredil domač tabasco iz Habanerotov, pa mi je nagravžn. Po istem postopku sem naredil iz sort Tabasco, Cayenne in tistih rdečih od Semenarne Ljubljana, pa mi je ta domač tabasco vrhunski. Iz habanerotov je problem v tem, da je absolutno prepekoče, pa še okus habanera mi povrh vsega ne sede...
Sedaj pa čakam še na sorto Lemon Drop, da vidim njen citronast okus. Če bo tak kot ga opisujejo, mi bo top...
 

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.399
1.404
113
Tudi jaz nekako teh ta hudih ne sadim na polno. Nekako najbolj uporabni so mi srednje pekoči, ki pašejo v omake, sendviče in še kam.
Lemon drop pa je meni odlična zadeva. Narezan na tanke rezine odlično paše v kaki sendvič:)
Pa še navadno lepo obrodi.
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Se že veselim pridelka teh rumenkotov...

Letos nisem kaj preveč eksperimentiral, Cayenne kot klasika, Jalapeno mora bit, za vlaganje v kis so se mi do sedaj najbolj obnesli tisti rumeni feferoni od Semenarne (ljuti žuti).
Posejal sem tudi seme od enega čudnega čilija, ki mi je zrasel na grmu sorte Cherry bomb, pa me zanima, kaj bo oz kakšni bodo čiliji na njem. Morda kak posebni križanec, glede na to, da so lani skupaj rastli Sherry bomb in Ancho Poblano...
Čakam pa še na omenjeni Lemon drop.
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Eno vprašanje za stručkote tukaj:

Moji čiliji lepo vzklili, imajo (po večini) že prvi par pravih listov, eni celo poganjajo že drugi par pravih listov... lepo so zelene rastlinice, nič uvele, nič rumene...

V čem je problem?
Da NE Rastejo v višino! Že cca mesec dni so popolnoma enako visoke
uf-1.gif
To pomeni med 2 do 3 cm.

Imajo dovolj svetlobe, so na notranji okenski polici...
Ne najdem druge razlage kot to, da bi imele premalo vode??? (ampak pravijo, da čili ni lokvanj)
evil.gif

Imam jih pa res v šotnih lončkih, kjer voda kar hitro izpareva. Dosti hitreje, kot če so v plastičnih lončkih.

Je kaka druga razlaga, zakaj NE rastejo??
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Premalo svetlobe. Sedaj "pozimi" naravne svetlobe ni dovolj. Čiliji rabijo 12h+ po možnosti dirketne svetlobe. Rešitev je da se jih postavi v growbox!
grin1.gif
 

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Tu pa te moram popravit.
smile-1.gif
Če bi bilo premalo svetlobe, bi se sadike pognale v višino, te pa se niso. Jaz mislim, da jim manjka zemlje, da so lončki premali. Čas za presajanje! Dejstvo je, da bo enaka rastlina občutno bolj zrastla in se razvila v večjem loncu, kot pa manjšem.

 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
To velja dokler ne poženejo prvi pravi listi, vsaj pri meni je tako. Sam dam recimo kalit v pladnje in nato pod luč dokler ne zrastejo listi. Ko jih nato presadim v večje lončke bodo tisti ki jih dam na okno stagnirali medtem ko tisti srečneži pod lučjo bodo pa rastli dalje. Do maja se naredi kar velika razlika. Zato pa sem nehal prakticirat sajenje prezgodaj in je tam v marcu čisto ok za to da ujameš potem prave sončne dneve in obdobje rasti.
 

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Hmmm... Vse to je zgolj ugibanje, ker je premalo podatkov. @pumaX, bi nam napisali o kateri sorti "zaostalih" čilijev je tukaj govora, v kako velikih lončkih (prostornina) jih imate posajene in kako pogosto zalivate - skrbite, da je substrat stalno rahlo vlažen in da se ne izsuši?

LP