Habanero feferoni

Muflon

Pripravnik
8. jan 2018
52
7
8
Je že kdo letos pripravljal ozimnico iz čilijev? Imate mogoče kakšen priljubljen trik, sestavino, postopek? Danes sem se prvič lotil kuhanja omake.. Pač iz yt videov sem približno videl za kaj se gre, pa sem poleg čebule in česna dodal še jabolčni kis, jabolčnik ter rjavi sladkor.. Na prvi okus ni slabo :)
 

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
Je že kdo letos pripravljal ozimnico iz čilijev? Imate mogoče kakšen priljubljen trik, sestavino, postopek? Danes sem se prvič lotil kuhanja omake.. Pač iz yt videov sem približno videl za kaj se gre, pa sem poleg čebule in česna dodal še jabolčni kis, jabolčnik ter rjavi sladkor.. Na prvi okus ni slabo :)

Jz imam takšen recept, oblika je iz mathematice :) tezacili je seveda vsakič drugačna

(* Navodila :
Nare \[ZHacek] i cilije, dodaj česen, sladkor, sol -> zmiksaj,
daj v stekleno posodo ter rahlo pokrij z zivilsko folijo.
Vsak dan premesaj in pusti da fermentira od 4 - 8 dni.
Nato ponovno zmiksaj 1 -
3 min, dodaj kis in scedi v posodo.
Na cedilo pritiskaj z zlico, da spravis vso tekočino iz mase, da \
ostanjo samo semena in večji kosi.
Počakaj da zavre,
zmanjšaj ogenj in mešaj dokler se masa na zgosti 5 - 10 min

Enote
čili v gramih
česen sladkor sol v strokih in \[ZHacek] licah (navadnih)
kis v ml

tezacili = 288;

r = tezacili/680 // N;
cesen = r*6 // N;
slad = r*4;
sol = r*1;
kis = r*118;
Print["

Česen = ", cesen, " strokov
Sladkor = ", slad, " \[ZHacek]lic
Sol = ", sol, " \[ZHacek]lic

Kis = ", kis, " ml"]
 

Oakey

Majstr
3. feb 2016
868
504
93
Spet odpiram tole staro temo, ker me nekaj zanima.... pa naj odgovorijo samo tisti, ki so to že dejansko kdaj delali.

Zanima me fermentiranje čilijev in sicer za domači tabasco. Kateri čiliji so vse primerni za izdelavo tabasca?
Pa ne govorim o nekem strupeno pekočem, ampak neka zmerna pekočina na nivoju klasičnega tabasca.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Spet odpiram tole staro temo, ker me nekaj zanima.... pa naj odgovorijo samo tisti, ki so to že dejansko kdaj delali.

Zanima me fermentiranje čilijev in sicer za domači tabasco. Kateri čiliji so vse primerni za izdelavo tabasca?
Pa ne govorim o nekem strupeno pekočem, ampak neka zmerna pekočina na nivoju klasičnega tabasca.
Oni majo prov tabasco čilije. Sicer dajo odličen rezultat tud kaki drugi, naprimer Jalapeno...
Obvezno 2% soli v maso...ostalo po želji. V tabasco gre naprjmer tudi kis...
 

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
jaz jih pokuham na malem ognju ene 3 ure in z paličnim zmešam in nato komot cedim. zame je dobra tekstura.