Habanero feferoni

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
ksz...

Ve kdo če se dajo pri nas kupit v trgovini kakšne frišne jalapeno paprike? tam cca 10cm?

Merkator
wink-1.gif
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Ksz

Jest mam pa na enih kot da gnijejo zile. Enkrat sm jih pustu zunaj cez noc k je bilo 10stopinj, nekak od takrat se mi zdi da sem to zasledu.

Meni pa to zgleda bolj listna rja, kot opekline od sonca.
Tiste zgledajo popolnoma drugače!!
 

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Moji res dobro uspevajo. Dreva na levi je meter 30, na sredini pa ji sledi dorset naga iz hoferja
shocked-1.gif
Za drugo leto pa morem naštudirat novo metodo, kak jih fiksirat, da ne padejo in se polomijo?! Tanke alu palice takoj od začetka po presajanju, pa sadike sproti vežem gor, kot paradajz?!



 

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
Moji res dobro uspevajo. Dreva na levi je meter 30, na sredini pa ji sledi dorset naga iz hoferja
shocked-1.gif
Za drugo leto pa morem naštudirat novo metodo, kak jih fiksirat, da ne padejo in se polomijo?! Tanke alu palice takoj od začetka po presajanju, pa sadike sproti vežem gor, kot paradajz?!



Jaz dajem mojim babusove palice za oporo, ko se začno nagibati zaradi teže plodov.
 

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Jaz pa sem zdaj uporabo ene stare železne za gradnjo. Je pa boljše, da so palce od začetka v zemlji, da ne uničiš korenin. Mislim pa, da se bistvo ne bo poznalo na letini, če sem zdaj uničil nekaj koreninskih vej. Nisem pričakoval take rasti v višino, pa so redno zalite. No saj pri večini se vidi, da so bolj košate in nizke, tak da je tudi od sorte veliko odvisno. Samo da se veje ne polomijo. Pa iščem kandidate, ki bojo dorset nago pohrustali
smile-1.gif
Plodov bo najmajn 50-60..
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
Jaz pa sem zdaj uporabo ene stare železne za gradnjo. Je pa boljše, da so palce od začetka v zemlji, da ne uničiš korenin. Mislim pa, da se bistvo ne bo poznalo na letini, če sem zdaj uničil nekaj koreninskih vej. Nisem pričakoval take rasti v višino, pa so redno zalite. No saj pri večini se vidi, da so bolj košate in nizke, tak da je tudi od sorte veliko odvisno. Samo da se veje ne polomijo. Pa iščem kandidate, ki bojo dorset nago pohrustali
smile-1.gif
Plodov bo najmajn 50-60..

Kako omako bo treba skuhat... ne vem, če boš našel toliko junakov, ki bodo pojedli 60 Nag
evil.gif
 

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Z omako je dosti dela, pa še ni mi tako dobra, ker je na osnovi kisa, kot tabasco in ostale podobne. Najraje delam čili arašidovo olje
smile-1.gif
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.898
113
63
štajerska
sploh ne potrebuješ kisa za omako. malo packanja pa je pri vsaki zadevi, ni pa dosti dela. največ dela zavzame rezrez, pa rezsemenjevanje, če to počneš. ne vem če je več kot pol ure za pol litra omake. odvisno kolk kompliciraš
 
2. okt 2007
3.834
2.329
113
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
sploh ne potrebuješ kisa za omako. malo packanja pa je pri vsaki zadevi, ni pa dosti dela. največ dela zavzame rezrez, pa rezsemenjevanje, če to počneš. ne vem če je več kot pol ure za pol litra omake. odvisno kolk kompliciraš

lahko recept brez kisa...
 

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Pol pa omaka ni dolgo obstojna, tudi ta na kis osnovi ni.. Pa veš kolko je dela s tem čiščenjem, ko je nekaj sto čilijev... Ni variante, da se tega lotim. Vse bom posušil v mašini, pol pa po željj. Nekaj gre v olje, nekaj direkt nadrobljeno na pico, v golaž itd.. ostale posušene pa kar poleg hrustam, kot kako zelenjavo
smile-1.gif
Pa še dolgo časa jih lahko imaš, komot čez celo zimo, pa se ne bojo pokvarili.
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.898
113
63
štajerska
ne bo ravno recept, bodo bolj napotki

habanerote oz nekaj v tem stilu ( C. chinense , C. frutescens , kombinacija ) odvisno kak hudo hočeš ( recimo 20 kom )
glede na to, da imajo habaneroti neke sadne okuse, vzameš po želji banano, mango, hruško, lahko tudi dober paradajz , lahko tudi drugo sadje - seveda lahko kombiniraš stvar okusa
to vse sesekljaš v multipraktiku
čajna žlička ali dve sladkorja ( lahko tudi karameliziraš )
sok limone ali dveh, ali pa sok limete ali dveh ali pa kombinacija. lahko se tudi pol limone/limete malo na sladkorju popeče
malo vode v posodo, da se vsa ta godlja ne prismukne
vklopiš napo, odpreš okno
vsipaš tisto godljo v posodo, pripraviš da zavre
vsipaš vse v eno veliko fino cedilo in z žlico spasiraš v drugo posodo, dodaš sok limete/limone, zavreš, nafilaš v flaške

seveda lahko kombiniraš različne tipe feferonov. meni je recimo dobra kombinacija rumeni habanero, lemondrop, mngo-banana, ali pa hruška
pa rdeči habanero + birsds eye + paradajz

kis ti samo moč omake uniči + okus
načeloma bi tudi šel kak dober sladek domač jabolčni kis, če že mora biti kis

sladkor tu služi kot ojačevalec okusa. pride bolj do izraza sadna nota čilijev ( da ni samo ogenj ) ; seveda je lahko tu palmin sladkor, kokosov sladkor , pravi rjavi trsni sladkor ali pa melasa. vsak od teh ima nek svoj okus in doprinese k boljšem končnemu okusu

pa ne pozabi nonstop mešat, da se ne prismukne
nekak tak jaz delam -bolj goste zadeve, kot kečap ne tako vodeno jajce kot je tabasco
seveda pa lahko še dodaš xy začimb glede na želje in okus
da ne pozabim. flaške še daš potem v posodo z vročo vodo - recimo 80 st za kako urco - ziher je ziher, da se ne bi slučajno kaj pokvarilo
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.898
113
63
štajerska
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
Pol pa omaka ni dolgo obstojna, tudi ta na kis osnovi ni.. Pa veš kolko je dela s tem čiščenjem, ko je nekaj sto čilijev... Ni variante, da se tega lotim. Vse bom posušil v mašini, pol pa po željj. Nekaj gre v olje, nekaj direkt nadrobljeno na pico, v golaž itd.. ostale posušene pa kar poleg hrustam, kot kako zelenjavo
smile-1.gif
Pa še dolgo časa jih lahko imaš, komot čez celo zimo, pa se ne bojo pokvarili.

kaj ni obstojno ? dokler je zaprto je obstojno par let. potem pa v hladilnik. pač ne delaš literskih flaš. deci, 2, mogoče 3. jaz filam približno 2 deci.
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
Pol pa omaka ni dolgo obstojna, tudi ta na kis osnovi ni.. Pa veš kolko je dela s tem čiščenjem, ko je nekaj sto čilijev... Ni variante, da se tega lotim. Vse bom posušil v mašini, pol pa po željj. Nekaj gre v olje, nekaj direkt nadrobljeno na pico, v golaž itd.. ostale posušene pa kar poleg hrustam, kot kako zelenjavo
smile-1.gif
Pa še dolgo časa jih lahko imaš, komot čez celo zimo, pa se ne bojo pokvarili.

kaj ni obstojno ? dokler je zaprto je obstojno par let. potem pa v hladilnik. pač ne delaš literskih flaš. deci, 2, mogoče 3. jaz filam približno 2 deci.

Uf, jaz se delanja omak brez kisa 100% ne bi šla.

KIS JE KONZERVANS! In če ne damo v omako umetnih konzervansov, moramo dati naravne. Nek konzervans mora biti v stvari, ki naj bi bila obstojna (v marmeladah je to velika količina sladkorja, v takih stvareh pa kis).
Kdor dela te omake brez kisa, kar ornk reskira
ne-ne-1.gif
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.898
113
63
štajerska
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
.....
Uf, jaz se delanja omak brez kisa 100% ne bi šla.

KIS JE KONZERVANS! In če ne damo v omako umetnih konzervansov, moramo dati naravne. Nek konzervans mora biti v stvari, ki naj bi bila obstojna (v marmeladah je to velika količina sladkorja, v takih stvareh pa kis).
Kdor dela te omake brez kisa, kar ornk reskira
ne-ne-1.gif

ne delaj se pametne če nisi
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
.....
Uf, jaz se delanja omak brez kisa 100% ne bi šla.

KIS JE KONZERVANS! In če ne damo v omako umetnih konzervansov, moramo dati naravne. Nek konzervans mora biti v stvari, ki naj bi bila obstojna (v marmeladah je to velika količina sladkorja, v takih stvareh pa kis).
Kdor dela te omake brez kisa, kar ornk reskira
ne-ne-1.gif

ne delaj se pametne če nisi

Opala, kakšen odziv
cool-1.gif

Tak je tarat, ko nekdo nima več argumentov.


Vsak pa dela kar želi. Tako da: ceedevita, kar še dalje brez konzervansov
wink-1.gif

oz. tudi limona/limeta in sladkor sta konzervansa. Kar ti dodajaš. Vendar ju je v čili omake potem treba dati znatno več kot je zgoraj napisano, če ne dodajamo kisa.


Je pa kdaj pa kdaj uporabno prebrati kaj: kombinacija naravnih konzervansov v čili omakah