Habanero feferoni

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Pri meni je trajalo kaki mesec, da je od zelenega prišel na čisto rumenega, potem ko ni več rasel.Wiki
wink-1.gif

Moj najdalši plod od red cayenne je dolg že prek 10cm in to na 40cm bilki
smile-1.gif
Me zanima kak dolgo se bo barval oz. lani ko je blo vse bolj pozno so se začeli barvat, ko so že bili odtrgani. hehe
 

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Jaz sem včeraj poizkusil enega Sweet / Hot, tudi dollg nekje 10-12 cm, še zelene barve. Od zunaj izgleda, da je že primeren za jest, saj načeloma je, tudi malo že zažge, ampak sredica se mi je zdela še malo premlečna. Ni bi to to, kot bi moralo biti, je treba počakat na sonce.
Numex twilight pa ima že vijolično barvo, od peclja navzgor pa že rumeni. Bom počakal na rumeno barvo, tale vijolična se mi upira.
grin1.gif
 

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
393
2
18
Svež čili te po pravem ne bi smel peči od zadaj, tudi če komplet celega poješ. Če pa že, pa zelo malo, da bi čutil samo. Čiliji so dokazano zdravi za prebavni trakt. Druga stvar so pa feferoni, teh pekočih tudi moja prebavila ne prebavijo tako kot treba. Je pa odvisno od vrste čilija in pri enih je pekoča tudi lupina in to zelooo. Jaz imam ene mehiške, ne vem katera sorta so pa od tam. Ko hudiča režeš, moraš res pazit na prste potem, da se ne dotakneš občutljivih delov. Še na normalni koži peče, samo za na pico je pa super. Pa tudi vse kar je z rižem, gre dobro zraven.
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
še enkrat, notranjost semen oziroma sama semena, (če zgrizeš habanero seme) ni nič pekoč, zgolj pač semenasto grenek. prav tako če recimo habanerota spoda samo odrežeš tudi ni pekoč, bolj kot se gre proti sredini in ovojnici-nosilcem semen, pa začne žgat
smile-1.gif
Saj jaz to vem...
zmaga.gif

Edini popravek je ta, da seme ni samo po sebi pekoče, pekoče je le od zunaj zaradi stika s "kožico". Tudi če boš čez kos kruha potegnil prerezan čili, bo kruh rahlo pekoč...
 

zabar

fotograf
20. mar 2011
975
0
16
ksz...
Gledam malo za nazaj, kaj se je dogajalo pred enim letom. Sem se kar malo potolažil! Res, da letošnji malo zaostajajo za lanskimi, ampak mislim, da je vzrok v temu, ker imam letos posejane res samo najmočnejše sorte, ki tudi časovno rabijo več časa, da zrastejo in dozorijo! Lansko leto ta čas so mi na pol dozoreli samo Bolivian rainbow, ostali so samo cveteli, tako kot se mi dogaja tudi letos! Ampak časa je že dovolj....
cool-1.gif
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.131
113
letos je tudi vreme do kurca, ampak bo, samo da rata mal toplo, pa bodo trigerji začeli, pa bodo tudi zoret in rast normalno začeli
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Vreme je letos za čilije (od zunaj) obup. Jaz imam precej sadik v loncih, le-te pa v rastlinjaku. Tam rastejo kot se šika, tisti zunaj pa bolj bogo. Pa še polži mi jih "finiširajo" oz. so mi jih.
 

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Vreme je letos za čilije (od zunaj) obup. Jaz imam precej sadik v loncih, le-te pa v rastlinjaku. Tam rastejo kot se šika, tisti zunaj pa bolj bogo. Pa še polži mi jih "finiširajo" oz. so mi jih.

To je res
bonk.gif

Vse imam v loncih, samo dve sadiki Moruga Scorpion sem dal na vrt. Pa so se polži fajn nažrli
uf-1.gif
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Evo meni je še prvi habanero zacvetel.

Ostale (Jalapeno, Lemon drop in Hungarian Wax) pa še jebe premalo sonca. Plodi so sicer že končne velikosti, samo še niso zreli. So si pa rastline zelo opomogle odkar sem jih pognojil in presadil. Dejansko so listje dobili barvo nazaj in skoraj niso več rumeni. Tega nisem pričakoval, sem mislil, da bodo pač počasi novi listi nadomestili te rumene.
 

zabar

fotograf
20. mar 2011
975
0
16
Počakaj še najmanj en mesec, raje pa še več!!! Dober, kakšnega lahko žrtvuješ in probaš, ampak to ni to!
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
pa take je lani moja mati kupila v bauhausu kot okrasne. Identični so bili in identičnih barv. Samo da je pisalo, da niso za uživanje.
 

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
ja ker so bolj okirasni, in nimajo okusa, samo pečejo. Isto je z bolivian rainbov

meni so se obarvali cayene golden, pa jalapeno, počelo je :D
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Bolivian Rainbow sem tudi sam imel lansko leto. Brez nekega okusa, pekoči zelo, cvetovi lila, skratka res bolj za okras kot pa za tapravo uporabo. Letos jih nimam, še tistop sadiko, ki sem jo uspešno prezimil, sem vrgel na kompost in v lonec rajši nasadil še enega Rocoto-ja.
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
ksz....mam eno vrašanje, ker sem že imel žetev in jih nabral za slabe pol kile me znaima ali vi to normlano konzumirate recimo enega skupaj s sendvicem? al pa s porcijo golaža? ker jaz sem se resno loto enega habanerota pa sem odrezal tri obročke začenši pri vrhu, pa sem skoraj crkno...če bi htel celega pojest bom rabo en tedn...pa tudi drugim hudojedcem sem dal za probat pa jih je skoraj pobralo, ko so začeli mazat kot navadne feferone...

no zato sem jih jaz narezal in dal sveze v olje :D..da je kolikor toliko sprejemljivo..
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.131
113
ja zato pa so habaneroti no go (vsaj meni), ker so dejansko premočni. če ga posušiš, zmelješ itd imaš ena dva ploda dovolj za cel let.
 

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Habanerote imam namen posušit. Dva kozarca za mletje, en kozarec za zdrobit in eno pest ali dve za 2l olja. Oz. za olje bi naj šlo do 20 kom, odvisno od posameznika. Sweet / Hot bodo za sproti. Ostalo pa za piknik robo, pač daš malo zraven na dodaten krožnik. Iz Moruge S. pa tak nič ne bo, so se očitno polži dovolj nažrli. Drugo leto jih dam obvezno v lonec in ne več v vrt.

Lahk bi pa delali kak seznam, za kaj je določena vrsta čilija primerna ( sveži, za mletje, za vlaganje, za okras, itd...). Letos sem kupil bolj po občutku, pa sem menda kar zadel.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Habanerote imam predvsem za "junake", ki jih nikoli nič ne peče
evil.gif


Par jih bom svežih potalal za probo, par jih bom posušil za semena, ostale pa bom poskušal predelat v tabasco like varjanto (potem pa kapljica na krožnik golaža).
 

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Habanerote imam predvsem za "junake", ki jih nikoli nič ne peče
evil.gif
Jaz tudi.
cheer.gif

Na habanero orange imam že 6 plodov, bulgarian carrot ima tri dolgine (8-9cm), bolivijcev pa je tam okoli 10 (nekateri so šele pol centimetra veliki).
 

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Sem mel rumene habanerote pred 2 letoma. So trije probali, sicer ne glih jedci æilija ampak ok, in so rekli, da je nenormalno pekoče. Tudi meni niso preveč pasali, ker je res 2much. Zato mam zdaj sorte tam do 50k skovilov, ki so užitne.Jaz jih kar lepo očasi grickam ob žar hrani, sendviču, enolončnicah in podobno. Kajenski poper (okoli 35k skovilov, recimo no, odvisno od debeline posipa) pa redno v kremne juhe, golaže, v toast, na pico, na špagete itd..
smile-1.gif


Tavlki je okoli 12 cm dolg.Ostale velike bilke imajo po 2 ali 3 plodove zaenkrat.Ampak smo komaj sredi junija.Še dobre 3 mesece do konca sezone.Pa spet plevela ko smetja...
frown-1.gif