Habanero feferoni

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Ja seveda...kaki polži...očitno mi bramor uničuje Morugo S
bonk.gif

Sem okoli obeh sadik na vrtu opazil luknje in rove. To ni druga, kot bramor, ki ven uleti samo ponoči
jezen.gif

Kaj pospravi tega hudiča, da izgine v čudnih okoliščinah
bonk.gif

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Citat:
Bramor (Gryllotalpa gryllotalpa) sodi med žuželke, ki so najmanj zaželene v našem vrtu. Pozornost vzbuja že njegova velikost, saj lahko preseže dolžino petih centimetrov, in njegovi zunanjosti, ker je zelo nenavadna žival. Prednji par njegovih nog je pravi stroj za kopanje rovov, kar ga postavlja ob bok krtu, ki je med sesalci to, kar je bramor med žuželkami, ko gre za kopanje podzemnih rovov.

V vrt ga privabi rahla zemlja; v njej lahko koplje zelo dolge sisteme rovov, ki so speljani tik pod površino. Pod zemljo skoplje samica tudi gnezdilno kamrico, in v njej poskrbi za zarod, ki je že v mladosti povsem podoben odraslim (glej sliko). Samica na začetku razvoja celo pazi na svoj zarod. Ob toplih poletnih večerih lahko slišimo z vrtnih tal drdrajočo pesmico, ki nekoliko spominja na murnovo petje. Kadar slišimo to oglašanje, lahko vemo, da imamo na vrtu pojočega samca, ki vabi samico, podobno kot je to pri poljskem murnu in drugih žuželkah, ki se oglašajo. Ker je zemlja na vrtu rahla, zlahka premaguje večje razdalje in tako sčasoma osvoji ves vrt z vojsko svojih potomcev. Bramor se sicer prehranjuje tudi z ogrci in drugimi razvojnimi oblikami številnih žuželk, ki začno življenjsko pot pod zemljo. Seveda mu teknejo tudi nežne koreninice povrtnin, kar pa nam ni posebno všeč, zato ga preganjamo na vse kriplje. Žal se ravno pri preganjanju bramorja vse preradi zatekamo k strupom, proizvodom kemične industrije. S tem pa zastrupljamo tudi sebe, saj koreninice povrtnin zelo uspešno črpajo ostanke teh snovi iz zastrupljenih tal. Med naravnimi sovražniki bramorja velja omeniti škorce, ki lahko med gnezdenjem pospravijo velike količine teh žuželk. V neokrnjenih predelih sta med ptiči pomembna smrdokavra in zlatovranka, ki je pri nas zastopana, žal, v samo še nekaj gnezdečih parih v severovzhodni Sloveniji. Seveda bramorji teknejo tudi ježu, oba sta ponočnjaka.

Na neškodljiv način se bomo bramorju uspešno postavili v bran z vodo. Če bomo kraj, kjer je največ rovov, močno zalili z vodo, najbolje kar naravnost v rov, bodo čez nekaj minut prikopali vsi na plano. Tako jih bomo neškodljivo pokončali, ali pa pokrmili kokošim.

Vem, kaj bom delal zvečer...Bom dal jaz samcu petja, skakanja po samici in delanja vojske
aplauz.gif

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Ne, niso tak veliki rovi. Bo bolj bramor. Včeraj zvečer sem zalil in jih očitno za nekaj časa pregnal, danes ni bilo novega rova. Zdaj vsaj vem, kako se ga znebit.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Jaz jih imam kar v velikih loncih in očitno jim to paše.
Danes so odpadli cvetni listi s treh cvetov Bulgarian Carrotta, tako da trije novi plodovi že lepo rastejo, gor pa je še vsaj 10 cvetov (nekateri so se že odprli). Bolivian Rainbow ima cca 15 plodov, Habanero Orange pa blizu 10. Vsi, izjema je le Numex Twilight, imajo že vsaj nastavke cvetov ali pa že cvetijo.
Kako pa je pri ostalih?

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Numex Twilight jih ima pri meni že kar veliko. Največ plodov ima lonec, kjer sta notri dve sadiki. Na splošno gledano mu očitno paše, da sta skupaj dve sadiki. Lonec, kjer je noter samo ena sadika pa jih ima nekaj manj.

zabar

fotograf
20. mar 2011
975
0
16
Nekje ste že pisali o ušeh in kako jih uničiti, ampak ne najdem! Mi lahko kdo svetuje kakšen naraven način?

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Naraven način je koprivovka. Drugač jim pa nič ne škoduje, če uporabiš Biokill, itak je potem za dober mesec mir. Tak sem se jih znebil iz habanerotov.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
naravni je samo da jih ročno pobijaš ali tuširaš.. vse ostalo bo tako tako. Fantje so pisali o planteli aktiv R tist je kao natur, maš pa še engako je bolj kemijski... tisti naredi večji pomor in se lahko mirno poistovetiš s kemičnim Alijem.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Neem. Dober tudi za ostalo nesnago iz sveta žuželk. Naj ne bi bil posebno poguben za nas.

Drugače pa izvleček kopriv, bolhača, tobaka ....

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Numex Twilight ( dve sadiki v enem loncu )

Me že prsti srbijo
aplauz.gif

Ampak ta grm bom verjetno pustil, da dozori, kot bi naj dozorelo. Bom verjetno prej začel v loncu, kjer je ena sadika in se že barvajo rumeno.
aplauz.gif

gretzky

6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
ksz...
Včeraj smo roštiljali in mi ni dalo miru, zato sem preizkusil pekočnost Bolivian Rainbowa in Bulgarian Carrotta. Bila sta to ploda, ki sta ravno nehala pridobivati v dolžino (bolivijec cca. 3 cm, bolgar cca. 9-10 cm). Očitno sta že imela nekaj kapsaicina, sta lepo rahlo pekoča, ravno prav (za moj okus seveda, soseda je nekaj jamrala, da peče kot hudič).
evil.gif

gretzky

6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Vprašanje za bolj izkušene. Semena katerih plodov uporabite za setev naslednje leto. Ok, najbrž so to tisti popolnoma zreli, zanima pa me, ali so to tisti prvi ali bolj zadnji plodovi, ali pa je vseeno?

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
sajkek, to so se lani squrbale med sabo in so ratali ti srčki

gretzky, tvoji nepalčki tudi lepo rastejo
smile-1.gif