"goljufije" s hrano

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.135
7.021
113
Manj kvalitetno živilo, vsebuje manj hranil, manj vitaminov, mineralov...poleg tega pa lahko zaide zraven še kak toxin, kateri pa seveda niso gut za naše telo. Načeloma je meni vseeno od kod toxin in kdo je koga nasral, dejstvo pa je, da če bi kmeti pasli živali na travnikih,,do tega ne bi prišlo (edino če bi se kak brihtneš spravil špricat travo), ali pa če bi v zimskih mesecih uporabljali domačo silažo, ampak itak se jim gre za profit in kupijo tam, kjer je ceneje.

Umrl direktno od tega verjento ne bo niče, ampak leta napačne hrane prinesejo s sabo t.i. "moderne bolezni", potem pa se jamra na stara leta pa visiš okoli dohtarjev nonstop.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Pozanimaj se kaj je obvezen ukrep spomladi pri živini, ki gre na pašo in zakaj je tako. Malček boš presenečen. Ukrep lahko tudi ignoriraš seveda, ampak potem tvegaš, da boš ta isti ukrep moral izvajati na sebi.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.004
6.880
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Kdor pozna malo zgodovino pridelave mleka v zadnjih 20 letih, mora vedeti, da je do tega mlečnega sranja prišlo predvsem zaradi takšnih in drugačnih predpisov o vsebnosti maščob v mleku. Če futraš kravo na stari način, torej samo s senom, bo pridobljeno mleko precej mastno. Pa so potem prišle razne zdravstvene direktive in so morali kmetje zmanjšati vsebnost maščob. In če so ga hoteli prideli več, da niso imeli izgube, so morali pač poseči po takšnih in drugačnih dodatkih. In sedaj tudi če greste h kmetu, bo imeli "originalno" mleko le še tisti, katerih krava se pase na gorskih pašnikih - ki pa, kdo bi si mislil, zdravstveno ni sprejemljivo za oddajo mleka. Vsi ostali kljub paši na odprtem vseeno uporabljajo to in ono, in je čisto vseeno, ali je potem mleko direkt izpod krave ali pa kasneje zapakirano v mlekarni.

Pa še to:
>>> Domače je pri kmetu kjer ima dve kravi in 4 prašiče, futr sam pridela in sojo sam požanje,
Kakšno sojo? Kaj naj kmet z njo?
Prvič slišim da bi zmanjševali maščobo v mleku. Kot vem je bolje plačano če jo ima več. Enako je z beljakovinami.
Somatske celice pa znižujejo ceno, pa tudi za njih pravijo da niso ravno smrtno nevarne.
 

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Kdor pozna malo zgodovino pridelave mleka v zadnjih 20 letih, mora vedeti, da je do tega mlečnega sranja prišlo predvsem zaradi takšnih in drugačnih predpisov o vsebnosti maščob v mleku. Če futraš kravo na stari način, torej samo s senom, bo pridobljeno mleko precej mastno. Pa so potem prišle razne zdravstvene direktive in so morali kmetje zmanjšati vsebnost maščob. In če so ga hoteli prideli več, da niso imeli izgube, so morali pač poseči po takšnih in drugačnih dodatkih. In sedaj tudi če greste h kmetu, bo imeli "originalno" mleko le še tisti, katerih krava se pase na gorskih pašnikih - ki pa, kdo bi si mislil, zdravstveno ni sprejemljivo za oddajo mleka. Vsi ostali kljub paši na odprtem vseeno uporabljajo to in ono, in je čisto vseeno, ali je potem mleko direkt izpod krave ali pa kasneje zapakirano v mlekarni.

Pa še to:
>>> Domače je pri kmetu kjer ima dve kravi in 4 prašiče, futr sam pridela in sojo sam požanje,
Kakšno sojo? Kaj naj kmet z njo?
Prvič slišim da bi zmanjševali maščobo v mleku. Kot vem je bolje plačano če jo ima več. Enako je z beljakovinami.
Somatske celice pa znižujejo ceno, pa tudi za njih pravijo da niso ravno smrtno nevarne.

Odstotek mlečne maščobe se je z leti znižal zaradi večje uporabe OH (koncentrati) in zmanjšanjem deleža surovih vlaknin v krmi. Mlečnost pa se je povišala, kar je tudi primarni cilj vsake intenzivne reje mlečnih pasem. Krmljenje samo s senom ODLIČNE kakovosti (ga pri nas skoraj ne najdemo) zadostuje za vzdrževanje kondicije in proizvodnjo maximalno 15l mleka, kar za visokoproizvodno govedo pomeni negativno energetsko bilanco. Bo pa mleko pri krmljenju s senom bolj mastno in imelo manj beljakovin. Zato pa pravim, komur je pomembna kvaliteta mleka, naj kupuje od ekoloških kmetij.

Kar se tiče somatskih celic. Same celice niso nevarne (vseeno ni ravno pametno redno zauživati velikih količin tujih limfocitov), so pa indikator prisotnosti patogenih mikroorganizmov v vimenu in ti nimajo kaj početi v konzumnem mleku.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.135
7.021
113
Hja in kako naj meščan pride do svežega mleka, eko mleka, dnevno (al pa na vsake 2 dni)? Ker kakor hitro je homogenizirano pa spet ni gut. Zato so mlekomati gut ideja, a se je izkazalo da ni za zaupat tem kmetom.
 

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Hja in kako naj meščan pride do svežega mleka, eko mleka, dnevno (al pa na vsake 2 dni)? Ker kakor hitro je homogenizirano pa spet ni gut. Zato so mlekomati gut ideja, a se je izkazalo da ni za zaupat tem kmetom.

Jah najboljše prodat stanovanje v Lj in kupit kmetijo ... kaj pa planika mlekarna ?
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.135
7.021
113
Planika mlekarna prodaja sveže mleko, niso edini, ampak je že pasterizirano, potem enako, kot če grem v mlekomat in prekuham sam doma
wink-1.gif


Sem pa opazil, da ima lidl zdaj v prodaji neko švabsko bio/eko mleko s "podaljšanim rokom svežine", cca 14 dni je dobro, in vsebuje celo 3.8 maščobe. Kar bi znalo nakazovati dobro krmo?
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Seveda je mleko pasterizirano. Sveže mleko kot sveže pač ne zdrži več kot nekaj ur, tudi v mlekomatih ne kaj dosti dlje.
 

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Jah če nočeš kupiti v mlekomatih, pač probaš planika mleko, ja tisto ki je v lidlu in ima 14 dnevni rok ni "obdelano"
Glej iščemo nekaj kar je mleko po možnosti slovensko.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.135
7.021
113
Ne da nočem, ni jim za zaupat. Tudi ostalim slovenskim več ne zaupam.

Keber, bližnji kmet, od katerega se občasno vzame sveže mleko pravi da ni frke met tudi 2 dni v hladilniku, pa bo kul?
 

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.903
3.532
113
Aflatoksini so se v mleku znašli, ker se je krmila uvožena koruza, ki je bila očitno plesniva ampak se je uvoznik ali prodajalec te koruze očitno znašel in rekel, da je koruza pregledana za aflatoksine, kar očitno ni bila. Zajeb*l je tu kvečjemu uvoznik ali prodajalec, kriv pa bo seveda kmet, ki je v dobri veri kupil "zdravo koruzo".
 
Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.135
7.021
113
Zakaj pa kupuje kmet od hrvata, namesto od kakega jodlarja/švabe, kjer kvaliteta ni tako vprašljiva...

Ker hoče čimveč zaslužiti in hrvat proda ceneje, očitno. Saj pa nekdo, ki je tako izkušen, kot kmet, kar se tiče pridelave hrane, pa ja ve, da ne more biti cenejša roba enako dobra in da balkan roba ne more biti enako kvalitetna kot švabska.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Keber, bližnji kmet, od katerega se občasno vzame sveže mleko pravi da ni frke met tudi 2 dni v hladilniku, pa bo kul?
2 dni neprekuhan v hladilniku? Ajde, drugo jutro še mogoče, naslednji večer se že skisan. Kaj je narobe s prekuhanim mlekom, še nihče ni umrl od njega.
 

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.903
3.532
113
Ker tega ne more en sam kmet kupiti od koder bi želel, saj sam ne doseže smiselne cene. O zaslužkih pa lahko kar naprej sanjaš. Potem je ceneje kar zmanjšati stalež živine. Zraven tega zahodna evropa nekako nima toliko koruze kot vzhodna...
 
Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.135
7.021
113
Zanimivo, še zdaj je sveže pa je že tretji dan
wink-1.gif


Kot sem že rekel, umre se od od tega ne, hrana pač zgubi na kvaliteti.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Zanimivo, še zdaj je sveže pa je že tretji dan
wink-1.gif
Fajn, da je še po treh dneh sveže.

Se spomnim recimo 25 let nazaj, ko je bil, čeprav v hladilniku, po 24 urah že precej kislega okusa. Res, da je bilo tisto mleko narejeno izključno iz krave, ki je jedla izključno seno ter svežo travo ali turščico - ker za kaj drugega kmet ni imel možnosti ali sredstev.

Zdaj, ali so se v tem času krave tako izboljšale ali pa ...
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.135
7.021
113
Mogoče je druga vrsta krave, vseeno jih je 7 pasem, teh ki dajejo mleko
smile-1.gif
bi pa naj imela ta kmetija maščob v mleku 4.3, tako da slaba krma vseeno ne more biti? Pomoje je včasih bil večji problem s higieno, zaradi pomanjkanja le-te pa so se organizmi potem hitreje razmnožili?

No..ne vem...ampak če rečemo da je pasterizacija čisto OK, potem lahko tudi tisto s "podaljšano svežino" nabavimo, pa sploh ni problema s kvalitetnim mlekom?
 

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.903
3.532
113
V mleku, ki ga odpeljejo iz kmetije je povprečno 4,2 maščob (višje niso niti plačane) in pa od 3,3 do 3,7 Beljakovin (oboje je močno odvisno od prehrane in pasme krav.
 
Nazadnje urejeno:

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
KSZ

Še en problem je, ki mene osebno NAJBOLJ MUČI
tongue-1.gif


To je to, da ko kupimo neko stvar NIMAMO POJMA KAJ SMO KUPILI!
Zakaj?
Ker VSI LAŽEJO!! Kar piše na etiketah je vse zlagano, izmišljeno, spreobrnjeno, prilagojeno...
frown-1.gif

100% olivno olje NI 100% olivno olje... Tuna v olivnem olju v konzervi NI ne tuna, ne v olivnem olju... ker šunka ni več 100% meso, ampak je le še nekaj % mesa, vse drugo je ostalo sranje (se opravičujem na izrazu, ampak če je pa res tako)!! itd.


Jaz razumem, da se dela marsikaj. Denar je sveta vladar...in to prekleto drži.
In če kdo želi, pač naj daje v usta neko stvar, v kateri je namesto mesa soja, pa ne vem kaj še vse.

Ne razumem pa, da ni istitucije, ki bi preprečila tole lažnivo podtikanje stvari potrošnikom, ki sploh ne vemo potem kaj jemo!!