"goljufije" s hrano

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
A pol tudi ZPS ne ve pravilno testirat zadev
A so testirali olja domačih proizvajalcev - torej neposredno iz oljčnikov brez kupa posrednikov in pakirnic?
Jaz uporabljam olje iz Slovenske Istre po 13 € liter, se ne more primerjat z nobenim trgovinskim. Še najbližji mu je po moje Gea (ki stane nekaj podobnega), vendar ima frišno odprt tako močan okus kot domači, ko je odprt dva meseca.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.133
7.021
113
Ja, tisti s ceno 40€+ je nek domač proizvod. Tisti za 4€ pa iz tuša (poreklo italija).
 

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
ksz
Malo smešno mi je, ko vse projicirate na razmere v Sloveniji... ne moremo primerjat male slovenske oljkarje s tujimi. Zraven primerjave cen, bi bilo dobro primerjat tudi koliko olja pridela en slovenski oljkar in koliko ga v tujini na ogromnih plantažah (španija, grčija, italija..) ter stroškovno učinkovitost na liter. Če ima oljkar v naši mali državici ceno 15€/liter, potem morajo imet vsi, ker drugače je pljačka...
 
Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.133
7.021
113
Ne, nisem tega rekel, samo replika na tistega, ki je rekel, da je vsako extra deviško olje pod 10€, FAKE. Nič drugega.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Razlika je tudi v tipih oljk, znano je, da so že po defaultu različna v Sredozemlju. Istrska olja so že tako bolj ostrega okusa (kar je meni všeč), vsekakor pa me nihče ne prepriča, da je olivno olje, pa če je še nevemkakšne potrditve testiranj prenesel, res dobro, če malo ne "zapeče" jezik. Sicer pa so domača olja okoli 10 € po liter, lani je bila močna suša, pridelka je bilo vsaj pol manj, tako da so šle cene gor.
 

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ne, nisem tega rekel, samo replika na tistega, ki je rekel, da je vsako extra deviško olje pod 10€, FAKE. Nič drugega.

Darjan nisem repliciral na tebe. Sem dodal 'ksz'.
smile-1.gif
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Prispevek odprtega tipa (ni plačljiv) o trans-maščobnih kislinah v izdelkih:

KLIK Trans maščobne kisline: ni znanega nobenega pozitivnega učinka na zdravje ljudi




Trans maščobnim kislinam se je dobro v čim večji meri izogniti, saj ni znanega nobenega pozitivnega učinka na zdravje ljudi. V začetku novembra je ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) preliminarno objavila stališče, da delno hidrogenirana olja ne moremo več na splošno označiti kot varna, kar naj bi v prihodnje privedlo do sprememb glede uporabe le teh v prehrani ljudi. V Evropi je Danska že leta 2004 prepovedala prodajo živil, ki vsebujejo več kot 2 % trans maščobnih kislin v skupni maščobi izdelka, nekatere druge države pa zahtevajo jasno označevanje trans maščobnih kislin na živilih. V Sloveniji ustrezne zakonodaje na tem področju še ni, zato potrošniki ne vemo, kateri izdelki vsebujejo trans maščobne kisline in v kakšnih količinah, se pa potrošniške organizacije v Evropi zavzemamo za obvezno označevanje le teh.

Pri ZPS se že od leta 2004 zavzemamo za zakonsko obvezno označevanje trans maščobnih kislin kot tudi njihovo omejitev v živilih. "Označevanje trans maščobnih kislin na predpakiranih izdelkih pri nas ni obvezno. Obveznega označevanja ne predpisuje niti nova Uredba o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, ki velja za vse članice EU. Potrošniške organizacije se močno prizadevajo, da bi bilo označevanje trans maščobnih kislin na izdelkih obvezno. Imajo pa Danci kot prvi na svetu svoj lastni pravilnik, ki opredeljuje največjo količino trans maščobnih kislin, ki jih njihovi domači kot tudi uvoženi izdelki lahko vsebujejo," je poudarila dr. Tanja Pajk Žontar iz ZPS in dodala: "Glede na to, da je znano, da trans maščobne kisline nimajo nobenega ugodnega učinka na naše zdravje, se jim je dobro v čim večji meri izogniti."

Na ZPS menimo, da tako kot ima potrošnik pravico vedeti koliko sladkorja in maščobe ter soli vsebuje živilo, ima pravico vedeti tudi koliko trans maščobnih kislin vsebuje.

Kdaj nastanejo trans maščobne kisline?
Trans maščobne kisline večinoma nastajajo pri tehnološkemu postopku hidrogeniranja rastlinskega olja pri proizvodnji margarine ali rastlinske masti, nastajajo pa tudi pri segrevanju in cvrtju maščobe pri visoki temperaturi (nad 120 C). Pred nekaj leti smo na ZPS pri 17-ih različnih izdelkih (čips, tortica, rogljički, ploščice,...) preverili količino transmaščobnih kislin, in več kot 50 % izdelkov ni ustrezalo danski zakonodaji glede vsebnosti trans maščobnih kislin. Zato na ZPS potrošnikom svetujemo, da uživajo čim manj tega peciva, tudi predpripravljene pokovke, ocvrtih sladic, krompirčka...


Splošno prepričanje je tudi, da veliko trans maščobnih kislin lahko vsebujejo margarine. Vendar so raziskave ZPS o vsebnosti trans maščobnih kislin v margarinah za mazanje in margarinah za peko pokazale, da imajo margarine za mazanje manj trans maščobnih kislin kot trde margarine, torej margarine za peko. Vsi preverjeni vzorci pa so bili tudi skladni z danskimi predpisi.


Trans maščobne kisline so nevarne za zdravje
Evropska organizacija za varno hrano (EFSA - European Food Safety Authority) poudarja, da bi bilo lahko uživanje trans maščobnih kislin v enakih količinah kot nasičenih maščobnih kislin celo nevarnejše za nastanek bolezni srca in ožilja.

Trans maščobne kisline v telesu zvišujejo LDL ("slab holesterol") in hkrati znižujejo HDL ("dober holesterol"). Uživanje trans maščobnih kislin povečuje tudi potrebo po esencialnih maščobnih kislinah. "Ni vseeno, koliko in katere vrste maščobe vnašamo v telo. Zelo na grobo lahko rečemo, da so v prehrani nezaželene nasičene in trans maščobne kisline, saj so aterogene, po domače `mašijo žile´, ker povzročajo nastajanje oblog – ateromo, medtem ko so enkrat nenasičene maščobne kisline antiaterogene," poudarja Marjana Peterman, strokovnjakinja za prehrano pri ZPS in dodaja: "Po našem mnenju označevanje trans maščobnih kislin ni le dobrodošla informacija za potrošnike, ampak hkrati spodbuja tudi proizvajalce k uporabi kakovostnih surovin, ki vsebujejo manj trans maščobnih kislin ali pa jih sploh ne vsebujejo."

ZPS svetuje
Potrošnikom svetujemo, da se izogibajo slanemu in sladkemu pecivu, ki vsebuje (delno) hidrogenirane maščobe. Ta informacija je razvidna iz seznama sestavin. Izogibajo naj se tudi ocvrtih sladic, pokovki, ki je pripravljena za mikrovalovno pečico ter restavracij s hitro prehrano.
 

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.465
443
83
Ne se sekirat, tut on je polpismen štajerc...

Pa lahko še enkrat, počasi prebereta moj post, kjer najdeta ključne besedne zveze "hrvaška istra" ali "nam bližnji kraji"
 

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Ne se sekirat, tut on je polpismen štajerc...

Pa lahko še enkrat, počasi prebereta moj post, kjer najdeta ključne besedne zveze "hrvaška istra" ali "nam bližnji kraji"

Dihaj. Komentiral sem na splošno mnenje o ceni/kvaliteti. Sem zdaj prebral tvoj komentar... se strinjam, da je v "hrvaški istri" ali "nam bližnjih krajih" cena takšna kot je. Ampak moje mnenje je, da je razlog za dokaj veliko razliko v ceni predvsem v količini proizvodnje in s tem povezanimi stroški. Pa da upoštevamo še to, da pri domači prodaji odpade strošek trgovca, logistike itd., ki ni zanemarljiv..
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
to nastajajo veliko tudi v jedeh za vegije? palmine masti pa te umetne reči jih jih veselo konzumirajo ko jaz jem odojka?
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
A pol tudi ZPS ne ve pravilno testirat zadev?

http://www.zps.si/hrana-in-pijaca/kakovost-zivil/test-ekstra-deviskega-oljcnega-olja.html?Itemid=414

http://www.racunovodja.com/sta/Novica.aspx?id=111376

Med najbolje ocenjenimi olji na testiranju Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) pa so cenovne razlike zelo velike, gibljejo se med 4,60 in 42 evri na liter.

Namreč to olje, ki je tu ocenjeno med boljšimi, se dobi v šparu za ~7€ na liter (ali pa 9 - nisem več ziher), vsekakor pa pod 10€. Torej je "fake" in ZPS ni kredibiln?

katero je zmagalo?
 

TMJ

Fizikalc
4. jul 2013
1.589
8
38
bučno olje se ne da prešati, če ne dodaš vsaj malo navadnega olja.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.133
7.021
113
Citat:

Testi oljčnih olj


Ocenjevalci so z naših trgovskih polic testirali 21 vzorcev, ki nosijo oznako ekstra deviško olivno olje in ugotovili naslednje zaporedje najboljših:


1. Vanja, proizvajalec Vanja Dujc, Slovenska Istra, 7,56 točke; 42 € za liter (naprodaj Vinakoper)
2. Ronkaldo, proizvajalec Miran Adamič, Slovenska Istra; 7,50 točke, 28 € za liter (naprodaj Vinakoper)
3. Rocchi, proizvajalec Rocchi Oleificio, Lucca, Italija, 7,16 točke, 4,60 € za liter (prodaja TUŠ)

V reviji VIP zapišejo: »Zelo visoko (7,16 točke) se je uvrstilo olje Rocchi, italijanskega proizvajalca Rocchi oleificio, ki smo ga kupili v TUŠ-u za 4,60 €. Vsekakor dober, če ne kar najboljši nakup.«



Isto ocenjevanje je pokazalo, da na deklaraciji zapisano ekstra deviško olivno olje nikakor ne velja za naslednja olivna olja (od nekoliko slabšega proti najslabšemu):
- Erato – Organic, Italija (Mercator), 6,34 točke, 13,58 € za liter
- Carapelli, Italija (Mercator)
- SMS, Hrvaška (Mercator)
- Monini, Italija (Interspar)
- Mercator, polni GEA (Mercator)
- Riviera Ligure, Italija (Mercator), cena za liter 27,49 €?!
- Spar, Španija (Interspar)
- Frantoio Larocca, Italija (Eurospin) 5,97 točke, 4,15 € za liter

Ekstra deviško olivno olje mora biti po naši zakonodaju označeno z naslednjim besedilom: "olivno olje višje kategorije, pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki hladnega stiskanja pri temperaturi manjši od 27 stopinj Celzija". Imeti mora nižje vrednosti kemijskih parametrov (kislinska stopnja, peroksidno število) senzorično mora biti visoko ocenjeno, izražati mora "sadežnost" in ne sme imeti zaznavnih senzoričnih napak. Po mnenju strokovnjakov so senzorične lastnosti odločilni kriterih za kakovost ekstra deviškega olivnega olja.

Dokazuje pa tole ocenjevanje še nekaj. To, da blagovne znamke velikih trgovcev - v našem primeru je to "ekstra deviško olivno olje Mercator", ni enake kakovosti, kot izvirnik, kakor nam vseskozi tvezijo trgovci. Ekstra deviško olivno olje GEA je bilo ocenjeno s 6,72 točke, Mercatorjevo (polnjeno v GEA), pa s 6,17 in je bilo izločeno iz kategorije ekstra deviških olivnih olj.
 

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Jaz ga imam iz Brača direktno iz oljarne po 12 EUR/liter (vsaj meni, tudi veliko boljši kot iz Istre, kjer mi je pregrenek)
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
u bistvu se ne da:)))

res pa je da je odvisno koliko ga dodaš (ampak minimalna količina ga mora biti...)

V bistvu se da
evil.gif


Citat uporabnika tega foruma, od keterega tudi sama jemljem olje:
- bučno olje je možno narediti brez kapljice belega olja, pri praženju se pač mora dodati nekaj vode ki med praženjem izhlapi (je pa res da pri takšnem načinu je treba biti izredno pozoren da se masa ne zažge na ponev - tempretura, intenzivno mešanje,...itd, zato vsi oljarji "priporočajo" zraven belo olje). Tako da tisti oljar ki pravi da je belo olje nujno potrebno, zame nima pojma.

https://www.alter.si/tabla/showflat.php/Cat/0/Number/1661507/page/0/fpart/2/vc/1


 

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
ksz
zakaj se mora bučna semena pražit pred stiskanjem? samo zaradi arome? kolikor vem pri visokih temperaturah nastajajo kancerogene snovi. bučno olje iz nepraženih semen se dobi kje?