zakaj goljufov v 30 letih še nismo odstranli?
Zato ker v vseh teh 30 letih nismo zamenjali osnovne mentalitete. Še vedno se namreč gremo balkan in globoki socializem.
Apolo pravi:
Meni se ne zdi napacno. Je pa napacna izvedba kjer pol sredstev ponikne neznano kam. In tu je najboljsi nadzor kadar so nadzorniki financno vpleteni - torej je edino smiselno iti v delno privatizacijo kar pa prinese tudi kombinacijo s privatnimi zavarovalnicami
Že 20 let nam ljudje ki se opredeljujejo za desne, dopovedujejo da je "država slab gospodar" itd ter da je zato treba čisto vse kar je skupnega, torej olastniniti.
Jaz pa pravim, da je treba samo podgane zamenjat
. Gre za to, da ima čisto vsako delovno mesto pri nas točno zapisane delovne zadolžitve, naj bo to v privatnem, ali pa javnem sektorju.
V privatnem sektorju če delavec ne pleše tako kot se mu reče - vemo kaj se zgodi. Zakaj je to težava v javnem sektorju
Bom povedal zakaj. Ker leta 1991 nismo naredili glede tega popolnoma nič, ampak samo pisali floskule sem in tja, po domače spuščali dimne bombice za rajo. Tako je elita lahko lažje lastninila. Ravno zato ne bomo nikoli druga švica ali kakšen skandinavski model, kakor so nam mokre sanje.
10 let sem bil v papirnici, kjer smo izdelovali visoko kakovostne banknot papirje, torej papir z visoko dodano vrednostjo. Ko smo dobili naročilo nekega nizozemca (še danes vem njegovo ime, čeprav je težko izgovorljivo za naš jezik), smo bili cela fabrika že en teden prej živčni, da ne rečem kako smo se potrudili med izdelavo samo potem.
Naslednji teden - izdelava klasičnega 80gr. papirja A4 ali A3 za domači trg. Papir je puščal tinto kot pivnik, toda - ni problema, za doma bo šisto dober
!
To je noro licemerstvo, toda taka je naša miselnost. Na drugem stroju smo delali papir za denar - EJ, tu pa ni zayebancije !!! Vrhunska priprava, vrhunska kvaliteta, vrhunska izhodna kontrola itd, tu ni bilo nobebe zajebancije. Saj je šlo vendar za naš denar !!!
Potem je mehanik odnesel skozi kapijo pakeljc vijakov za kolesa za tamovega dojca - v tistem trenutku je dobil knjižico. Konec leta smo pa imeli inventuro, kjer je pa manjkala cela štirimeterska stružnica ADA Potisje
! Kupljena je bila, v bajti je pa ni bilo.
Ampak - to je "vse naše" , ko je bilo kaj narobe, smo bili "vsi krivi". Ne posameznik ki je naredil svinjarijo, ampak čudovito "vsi".
Naš JS se še danes obnaša enako. Realni sektor nikakor, toda Javni sektor pa točno tako. Po liniji najmanjšega odpora in tako da bo gospodom na najvišjih stolčkih čim manj težav. Čeprav so "delovne zadolžitve TOČNO predpisane", tako kot je to tudi v privatnem sektorju. Ko pa nek novinar malce bolj izpostavi svoja jajca in pove zgodbo, bo pa politika izjavila, da "ni bilo ustrezne politične volje" ali podobno floskulo.
Brezveze, pravim. Zaradi vsega takega odnosa ne hodim na volitve že od 95. leta naprej, ker moj glas enostavno nima nobene moči. Z mojim glasom pa ne dovolim drugim krasti.
Tako preprosto je to. Zase bom že poskrbel. Naša država je po 30. letih samostojnosti po mentaliteti še popolnoma enaka kot je bila v tistih neodgovornih 80. letih prejšnjega stoletja. Kdor oglašuje privatizacijo na silo, je navaden manipulant in morda celo tat z interesi. Namesto da bi z vsemi topovi udaril po točno tistih, ki jih imamo na samem vrhu in omogočajo to tatvino. Če ima moj delavec točno zapisane delovne zadolžitve in jih tudi izpolnjuje, - zakaj je to tako težko v JS ?