Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
Če poznaš motorje malo bolj boš vedel o čem govorim.
priznam, da o motrojih nimam dosti pojma, sem pa drugače strojnik in ker omenjaš osnove delovanja motorja ti pa vseeno moram povedat, da je osnova že od nastanka (mislim da še v leta 189X) ista.
Vsaj kar se tiče termodinamičnega procesa....kompresija, vbrizg, vžig, adiabatna ekspanzija, izpust, kopresija,....
Vse kar je novitet so z vidika vbrizga goriva, vžiga, dovoda zraka itd...torej zgolj 'obrobne' zadeve, ki v večji smeri skrbijo za bolj učinkovito izgorevanje goriva med samim procesom (kar se odraža z višjim izkoristkom oz. posledično višjo močjo in z druge strani manjšo porabo).
In kako doseči višjo moč in manjšo porabo...pa obstoja tisoč in ena varianta...in vsak pač ponuja svojo rešitev...eni kompresor, drugi trubino, tretji več ventilov, četrti kobinacije naštetega itd itd.
In za moje pojme pri bencinarju neke revolucije več ni možno odkriti....dizel se je sicer precej razvijal v zadnjih letih (predvsem s pomočjo turbine)....pa po moje je tudi on nekje blizu maksimuma. Tako da...zdaj se lahko golj prcamo okoli detajlov.
Še največjo revolucijo trenutno zganjajo hibridi, ter na drugi strani gorivne celice. To pa zgolj zato ker z obstoječimi motorji več kot se je, se praktično ne da več doseči ...vsaj z vidika izkoristka...in ta se v idelanih pogojih za bencina giblje malo čez 30 % pri dizlu pa še kakih 5 % zraven. Pika. V praksi pa so relani izkorsitki kvečjemu 20 %...tu pa bojo še največ naredili hibridi (el. energija, ki bo skrbela za pospeševanje vozila, konstatno vožnjo pa bo prepustila klasičnemu motorju (da bo res lahko deloval pri optimalnem izkoristku...kljub temu, da je že v osnovi zelo slab)....pa še to hibridi, ki se bojo polnili 'sami'. (el. avtomobili so druga (zavajujoča) zgodba..sicer avto z dobrim izkoristkom....le el. energijo se spet dobiva z 30 % izkoristkom pri gorenju fosilnih goriv oz. jedrskega goriva....pa smo v končni fazi spet na istem).
Tak da...za moje pojme med bencinarji in dizli več ni nove in stare zasnove....več ali manj je vse 'deja vu' (že videno). Mogoče zgolj z drugim detajlom ali celo samo imenom.