Uh, nerad sodelujem pri forumskih debatah prelivanja iz votlega v prazno. Ampak, OK, ker imam še službenega dela za kakšne par uric, bom za relaksacijo na kratko odgovoril.
Ne vem kaj želiš povedati z "Ajde pa dajmo malo o snovah ekonomije". Tisto kar sem napisal drži - tvoje vprašanje pa z ozirom na napisano z moje strani - nima nikakršne povezave. V nadaljevanju pa si si na vprašanje, ki si si ga tudi sam zastavil čisto solidno in logično odgovoril.
Moji razlogi za napisano se skrivajo v branju in razumevanju ZGO-1 in predpisov, ki bodo kmalu stopili v veljavo ter skromnem poznavanju načrtovanih evropskih smernic na tem področju (ki jih naši hlapci v parlamentu brez razmišljanja vedno takoj podprejo).
Moji zapisi vedno temeljijo na dejstvih ali predvidevanju dejstev, za njimi pa stoji kar nekaj prebranega čtiva...ki ga pa itak moram brati zaradi dela, s katerim si zagotavljam preživetje (zato pa sem sedaj še vedno za delovno mizo) - pametni, ki vse vedo, pa so nehali že včeraj, se pravi v petek ob treh.
Okvirno mi je znana zaloga novih stanovanj. Pretežno so to stanovanja, ki jih bo težko prodati. Grajena so za trg (v našem skorumpiranem sistemu to pomeni SLABO grajen), objekti nimajo garancij - ne dvo ( deponirana sredstva so vrnjena, ali pa jih sploh ni bilo) in ne desetletnih na skrite napake. Potencialni kupci teh stanovanj se bodo kmalu srečali z vzdrževanjem "na polno", njihova stiska pa bo velika.
Okvirno mi je znana velika zaloga stanovanj v lasti bank in leasing hiš. Dokler ne spravijo cen nazaj na tisti nivo, za katerega menijo da je ustrezen, se ta stanovanja ne bodo prodajala. In ker je vzdrževanje teh praznih stanovanj precejšen zalogaj bodo poskrbeli, da bodo tudi cene ustrezne. Precej teh stanovanj je tudi v na hitro zgrajenih soseskah za trg. In vzdrževanja teh praznih stanovanj so draga. Banke in leasing hiše bodo ta denar, kot dobri gospodarji, dobile nazaj.
Država je imela pri zadnji dokapitalizaciji voluharskih bank krasno možnost da jih namesto gratis denarja (milijonov) prisili v prodajo stanovanj, ki jih imajo v lasti. Kaj misliš zakaj tega ni storila (vprašanje je seveda retorično)?
Še bolj zaskrbljujoč pojav so v zadnjem času stanovanja, ki so predmet osebnega stečaja. Zaradi "prenizkih" cen se tudi malo katero izmed teh stanovanj prodaja. Stečajni upravitelji jih raje oddajo v najem za določen čas. In ta določen čas bo minil takoj, ko bodo cene nepremičnin zopet na tistem "nivoju", ki ga bo določil trg. Trg pa so veliki lastniki novih stanovanj. Pet stanovanj, ki jih lastniki prodajo za 10 000,00€ nižjo ceno je v tem primeru le kaplja v morje in v nadaljevanju lažno upanje vsem, ki čakajo, da se bo ta trg "sesul" in pristal na nižje cene od "diktiranih" s strani velikih lastnikov nepremičnin.
.....
Investiranje v novogradnje se ne ozira na očitno logično zastavljeno trditev posameznika, češ, da "novih gradenj niti ne potrebujemo".
Sam torej še vedno stojim za svojim sklepanjem, da se še lep čas na nepremičninskem trgu ne bo dogajalo ničesar revolucionarnega. Tisti, ki bo MORAL prodati bo ceno moral spustiti. Oni, ki jim tega ni treba, bodo cene držali. In glede na to, da "oni" razpolagajo z večino praznih stanovanj na trgu, lahko brez večjega tveganja predvidim da ne bodo zniževali cen. Vsaj dokler jih ne bo država k temu prisilila.
Takšne finančne oslarije in z njo povzročenih krivic velikemu delu svojih državljanov (ki niso imeli sreče da bi prebivali v družbenih stanovanjih), kot jo je naša država naredila s sprejemom Jazbinškovega zakona pa v nekaj naslednjih svetlobnih letih ni več za pričakovati. Torej bodo cene ostale takšne kot so.
Če se slučajno motim pa bom resnično, resnično zelo vesel.