gibanje cen stanovanj v prihodnosti

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.671
3.944
113
Ljubljana
hmpg.net
Citat:
Uporabnik Upravnik_Mag_dom pravi:
Ne vem kako mokro sanjajo nepremičninarji. In tudi ne verjamem, da jih v spanju razmišljajo o tem. Nepremičninarji v vsakem primeru dobijo (zaslužijo) tista 2 + 2 % od prodaje. Pri gibanji cen v okvirih +-5% se jim to pri teh odstotkih ne pozna kaj dosti.

V resnici predvidevam, da nepremičninarji - če že sanjajo - sanjajo o velikem znižanju cen nepremičnin. Nižje ko bodo cene, več bodo prodali. In tudi več zaslužili. Vsaj tako nekako pravijo osnove ekonomije. Zato se mi vedno zdi hecno prebrati, da bi nekdo (razen lastnika) želel, da vrednost tistega kar prodaja za odstotno provizijo, zraste - da bi se potem težje prodalo. Sic!
Ajde pa dajmo malo osnove ekonomije:
Število transakcij v zadnjih letih? Morda ne veš, GURS ne daje več četrtletnih poročil. Premajhen vzorec.
Le kaj bi bil lahko razlog:
- previsoke cene
- premalo denarja
- preveč ponudbe glede na povpraševanje

Če so previsoke cene, bodo morale pasti
Če je premalo denarja, potem bo ob hitri gospodarski rasti problem rešen. Samo te ni na vidiku.
Če je premalo ljudi, ki bi potrebovali novo stanovanje, bodo morale cene še bolj pasti.

Lahko ti najdeš "zunanji, neodvisni" razlog zakaj cene ne bodo padle. Samo žal, na koncu je trg tisti, ki ga bo potrdil, ali pa ne. No tega ne bo.

Glede na nick, ti je verjetno znana zaloga NOVIH ne prodanih stanovanj. Dokler ta ne bo prodana, novih gradenj niti ne potrebujemo, razen na nekih posebnih lokacijah, kjer je pa tako ali tako reševanje individualnih želja, ki že sedaj ne povprašujejo po nepremičninah zgrajenih za povprečne ljudi.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik tesfalar pravi:
Amen.
Ko sem to isto stvar pred več kot petimi leti razlagal, so mi skoraj srajco s (pre)dolgimi rokavi narobe oblačili.
Marsikdo bo prodajal tudi zato, ker ne bo zmogel previsokih tekočih stroškov za nepremičnino, ki si je realno ne more privoščiti (kupil pa jo je lahko preko svojih zmožnosti 11.10.1991).

o tem govorim.
pa mnogi so kupili več njih. poznam primer, ko niso nikoli nič imeli, potem pa 3 stanovanja prek žlaht. seveda je prvi šel kmalu..druga dva pa ne vem, a sklepam, d aje zdej sam še en v igri.

na eni strani je g. Jazbinšek, ki je kupil socialni mir in dal narodu nekaj zaledja, 20 let
na drugi pa krediti iz juge in ogromne graščine. pol pa otroci še ostanejo doma, sam neporočeni, brez otrok..pol smo pa tam..babi, pa sin, pa 300m2..ona v penziji, on na zavodu, al pa na jurja neto

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Torej, če povzamemo.... dokler bo država v kurcu, kar trenutno kaže najmanj naslednjih 20 let, tudi cene stanovanj ne bodo rastle oz. se ohranjale.

Uh, nerad sodelujem pri forumskih debatah prelivanja iz votlega v prazno. Ampak, OK, ker imam še službenega dela za kakšne par uric, bom za relaksacijo na kratko odgovoril.

Ne vem kaj želiš povedati z "Ajde pa dajmo malo o snovah ekonomije". Tisto kar sem napisal drži - tvoje vprašanje pa z ozirom na napisano z moje strani - nima nikakršne povezave. V nadaljevanju pa si si na vprašanje, ki si si ga tudi sam zastavil čisto solidno in logično odgovoril.

Moji razlogi za napisano se skrivajo v branju in razumevanju ZGO-1 in predpisov, ki bodo kmalu stopili v veljavo ter skromnem poznavanju načrtovanih evropskih smernic na tem področju (ki jih naši hlapci v parlamentu brez razmišljanja vedno takoj podprejo).

Moji zapisi vedno temeljijo na dejstvih ali predvidevanju dejstev, za njimi pa stoji kar nekaj prebranega čtiva...ki ga pa itak moram brati zaradi dela, s katerim si zagotavljam preživetje (zato pa sem sedaj še vedno za delovno mizo) - pametni, ki vse vedo, pa so nehali že včeraj, se pravi v petek ob treh.

Okvirno mi je znana zaloga novih stanovanj. Pretežno so to stanovanja, ki jih bo težko prodati. Grajena so za trg (v našem skorumpiranem sistemu to pomeni SLABO grajen), objekti nimajo garancij - ne dvo ( deponirana sredstva so vrnjena, ali pa jih sploh ni bilo) in ne desetletnih na skrite napake. Potencialni kupci teh stanovanj se bodo kmalu srečali z vzdrževanjem "na polno", njihova stiska pa bo velika.

Okvirno mi je znana velika zaloga stanovanj v lasti bank in leasing hiš. Dokler ne spravijo cen nazaj na tisti nivo, za katerega menijo da je ustrezen, se ta stanovanja ne bodo prodajala. In ker je vzdrževanje teh praznih stanovanj precejšen zalogaj bodo poskrbeli, da bodo tudi cene ustrezne. Precej teh stanovanj je tudi v na hitro zgrajenih soseskah za trg. In vzdrževanja teh praznih stanovanj so draga. Banke in leasing hiše bodo ta denar, kot dobri gospodarji, dobile nazaj.
Država je imela pri zadnji dokapitalizaciji voluharskih bank krasno možnost da jih namesto gratis denarja (milijonov) prisili v prodajo stanovanj, ki jih imajo v lasti. Kaj misliš zakaj tega ni storila (vprašanje je seveda retorično)?

Še bolj zaskrbljujoč pojav so v zadnjem času stanovanja, ki so predmet osebnega stečaja. Zaradi "prenizkih" cen se tudi malo katero izmed teh stanovanj prodaja. Stečajni upravitelji jih raje oddajo v najem za določen čas. In ta določen čas bo minil takoj, ko bodo cene nepremičnin zopet na tistem "nivoju", ki ga bo določil trg. Trg pa so veliki lastniki novih stanovanj. Pet stanovanj, ki jih lastniki prodajo za 10 000,00€ nižjo ceno je v tem primeru le kaplja v morje in v nadaljevanju lažno upanje vsem, ki čakajo, da se bo ta trg "sesul" in pristal na nižje cene od "diktiranih" s strani velikih lastnikov nepremičnin.
.....
Investiranje v novogradnje se ne ozira na očitno logično zastavljeno trditev posameznika, češ, da "novih gradenj niti ne potrebujemo".
Sam torej še vedno stojim za svojim sklepanjem, da se še lep čas na nepremičninskem trgu ne bo dogajalo ničesar revolucionarnega. Tisti, ki bo MORAL prodati bo ceno moral spustiti. Oni, ki jim tega ni treba, bodo cene držali. In glede na to, da "oni" razpolagajo z večino praznih stanovanj na trgu, lahko brez večjega tveganja predvidim da ne bodo zniževali cen. Vsaj dokler jih ne bo država k temu prisilila.

Takšne finančne oslarije in z njo povzročenih krivic velikemu delu svojih državljanov (ki niso imeli sreče da bi prebivali v družbenih stanovanjih), kot jo je naša država naredila s sprejemom Jazbinškovega zakona pa v nekaj naslednjih svetlobnih letih ni več za pričakovati. Torej bodo cene ostale takšne kot so.
Če se slučajno motim pa bom resnično, resnično zelo vesel.

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
pa dodajmo še en sestavek.

tisti, ki imajo večino stanovanj ne prodajajo.
in ti isti dajejo kredite za nakupe, ki jih ne dajejo.
torej normalen državljan nima od kje vzeti denar, ker pač v 10 letih ni našparal za tisto stanovanje iz večjega tržnega deleža in ne dobi kredita, zato ne bo kupil to stanovanje, ampak neko iz manjšega tržnega deleža.

ker tonemo in to je menda jasno se zgodijo primeri, ko se mora prodati, da ne potoneš še globlje. v tem trenutku ima stanovanje še sentimentalno vrednost, a čez čas je ne bo imel. ampak ker tonemo vsi, je vedno manj tistih, ki lahko kupijo brez kreditov, ke rle teh ni. torej ima manj denarja in manj ponuja. cena torej pada.

potem pa en od tistih velikih odpove,ker ga enostavno ne more država filat itd.preplavi se trg z več stanovanji, kreditov pa še ni.

pozabljamo na preverljiva dejstva;
gospodarstva ni
zajamčenih plač ni
kreditov ni
denarja v državi ni
želja po begu je pri mladini večja
nepremičnina ni več sentimentalnost in ni več nujna dobrina

posledice
država brez gospodarstva ne bo v nedogled financirala bank
banke bodo slej ko prej prodale slabe naložbe, dane bodo še slabše
trg ima več ponudbe kot je kupne moči

opcija
nakup stanovanj s strani bogatašev, celi bloki, soseske in vzpostavitev zahodnega stila življenja. za to opcijo rabimo še padec cen in potem nekje nekoč vidno okrevanje, ki bo omogočalo najem.

ali pa plovba v socializem, ko bomo vsi imeli denar, kredit in si lahko kupili stanovanje, ga vzdrževali itd

kaj bo prej? kam plovemo od 91? kam nas usmerja Bruselj?

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Tukaj je bil eden pameten

http://www.finance.si/8806825/Gurs-Kriza-nepremi%C4%8Dninskega-trga-dosega-drugo-dno

Citat:
No ... če se kdo še spomni tegale forum.finance.si/?m=...792&single
smo zdaj z 5 leti zakasnitve prišli približno na 09Q4. (Ob crknjenih praktično vseh gradbenih firmah, in z x miljardami davkoplačevalskega denarja v bankah,.....).
Do ciljnih vrednosti (če smo optimistični, imho bodo prav zaradi zavlačevanja precej nižje) je torej še vsaj 5 let, in vmes bo Gurs verjetno nehal objavlati poročila sploh, dutb in banke zdaj okrepljene z našim denarjem bodo še naprej tiščale glavo v pesek ob podpori katerekoli že bo vlade.
Verjetno bodo takrat na gursu ugotovili pa zdaj že sugurno zadnje 5 nepremičninsko dno ....
V butalah nič novega.

Citat:
V debate o nepremičninah se ne vključujem pogosto, a nekajkrat sem se, pa je debata slej ko prej zašla v kak kot ali se začela vrteti okoli kakšne trapaste podrobnosti. Zato tokrat ne bom poskušal utemeljevati ali razlagati, temveč bom v slogu pravih gurujev napovedal kar številke.

Izhajam iz kvartalnih poročil GURS o povprečnih cenah nepremičnin na slovenskem trgu (dosegljiva so tukaj ), konkretno podatkov iz tabele "Stanovanja" na strani 2, prva in druga podatkovna vrstica, in pravim takole:

08Q1 08Q2 08Q3 08Q4 09Q1 09Q2 09Q4 10Q4 11Q4
SLOVENIJA 1871 1939 1868 1826 ≤1753 ≤1662 ≤1534 ≤1351 ≤1205
LJUBLJANA 2768 2813 2720 2680 ≤2573 ≤2412 ≤2171 ≤1796 ≤1474

Z debelo so doslej objavljeni podatki, za naprej pa je moja napoved (vse v EUR/m²). Poudarjam, da ne napovedujem konkretne cene, temveč le zgornjo mejo le-te.

To je moja napoved, za arhive, anale in morebitni posmeh v prihodnosti, pa se oglasim spet maja, ko bodo objavljeni podatki za 09Q1. Alternativne napovedi več kot dobrodošle, komentarji pa po želji, a kot rečeno utemeljeval ne bom; sem že poskusil in nima pravega smisla.

LP, Tadej

Zdaj so take cene kot bi morale biti 09Q4.... Za tole je pa šlo 20mrd €, da se je zamaknilo..
crazy1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.970
113
pri taščici
Cene stanovanj so visoke zaradi visoke cene zemljišč in provizij-pričakovanih zaslužkov. Lahko da se bodo obstoječa stanovanja morala prodati pod ceno. Ko bo enkrat teh stanovanj zmanjkalo, bo treba spustiti tudi ceno zemljišč. Ker travnik na katerem se lahko gradi nekako ne more biti 100x več vreden kot travnik čez cesto na katerem se ne sme.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Samo dobrih stanovanj je 10%, ne pa da vsak misli da je njegov skret top class.

B81

22. jul 2007
37.718
10.982
113
To, da se v enem letu cena spusti iz 83000 na 81500 k eur, se mi ne zdi nek padec cen.
Nova stanovanja v stolpnici na Taboru v Mariboru so prazna že 5 let in nič kaj ne kaže, da bi se cene spuščale.

Sergio81

Fizikalc
29. jul 2007
1.651
0
36
V oblakih
Še vedno jih bodo prodajal kot nova, dokler jih bomo podpiral, če seveda za tem stojijo banke, ker dober nvestitor bi najbrž poskrbel da gredo in ne delajo stroškov.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
počakaj do davka na nepremičnine.

lepa firma, ki ima del sredstev v nepremičninah je rekla,da ko pride davek oni prodajajo. ker bi bilo davka par 100k mesečno.

tudi to je en vidik.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Ja sam racunaj da od 2004-2007 skoraj nobeden ni jamral za denar(seveda nekateri so, ampak ne kot danes), da bi se kdo odrekel dopustu, vecjim nakupom v trgovini sploh noben ni pomislil. Skoraj smo 2015 to je 10 let naprej, davki, vse storitve so drazje in to konkretno, cena stanovanj pa je upadla le malenkostno, tista ki so zanimiva celo nic.