gibanje cen stanovanj v prihodnosti

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.463
2.453
113
Hja zajebana gor in dol, zgodbe posameznikov gor in dol, še vedno pa generalno velja da v kolikor kdo hoče kupit malo boljše stanovanje se bo treba lepo sprsit, enako je pri najemnini. Hočeš v najemu imeti higienično kuhinjo in sanitarije? Lepo terasico? Podzemno garažo? Klimico? Morda brez vlage in plesni? Hja sine, se bo treba sprsit... žal... sploh pa zdaj ko bodo nepremičnine obdavčene, res mislite da bodo najemnine šle še dodatno dol?
smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.463
2.453
113
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
problem je samo ker je med kvaliteto pa drekom minimalna razlika
smile-1.gif

No to je relativno, govorim ti o raznih drugih kvalitetah kot pa zgolj o kvaliteti same gradnje. Kvaliteta gradnje tebe kot najemnika ne briga in ne zanima in niti nima vpliva nate... torej govorim o drugih kvalitetah torej nova kuhinja, nova kopalnica, novo pohištvo v primerjavi s 30 let staro kuhinjo iz katere se ti gabi jest, in razne WC školjke kjer je gori mah in podobno... ko sem jaz šel v najem sem raje odštel nekaj več in sem šel v novogradnjo, kjer sem iz gospodinjskih aparotov in kuhinje ter ostalega pohištva trgal dol folije, torej vse je bilo novo... čist drug feeling, verjemi. Je pa res da ima to svojo ceno... in ta privilegij nikoli ne bo poceni...

D_K

Guru
24. sep 2007
3.069
848
113
ksz.
Mogoče mi bo v tej temi znal kdo odgovorit.

Ali je stanovanje prazno, če je tam nekdo prijavljen začasno. Torej imam stanovanje v katerm sem ob vikendih. Če sem tam pijavljen začasno, ali moram plačat davek na prazno stanovanje ?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.272
7.051
113
Hja...saj vse potegne za sabo nekaj...če bi slučajno ta sin cuzal državo prek socialne, pa več ne bo mogel, tak da je kul
smile-1.gif

Jaz bi še edino naredil tako, da vsi tisti, ki imajo v lasti nepremičnino/e v vrednosti, recimo, 100K, nimajo tiste splošne olajšave pri dohodnini...ali pa kaj podobnega.

Saj to pri nas ni več ničemu podobno, v MB je praznih cca 8000 stanovanj, mladi ne morejo it na svoje, folk ki pa ima stanovanje pa rajši životari in cuza socialne, namesto da bi pač prodali pod ceno...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.463
2.453
113
Hja ne gre vsega kar tako posploševat. Glej nekdo ki ima stanovanje v lasti je morda zanj delal celo življenje ali pa sedaj plačuje drag kredit. Torej takšnega bi ti nagradil z dodatno obdavčitvijo? Malo se zamisli preden daješ neke pavšalne izjave. Torej tisti ki pa živi v hotelu mama in celo življeje denar kopiči, tera luksuz, draga potovanja, ta pa je top? Tisti ki pa vloži vse svoje življenjske prihranke v nepremičnino, takega pa je treba uničit in tudi če mu "zaškripa" ni upravičen do ničesar?

Aja pa še replika na prvi odstavek, če bo ta sinek ali pa hčerkica prijavljena v tem stanovanju mislim da to ne bo imelo vpliva na socialno pomoč. Sicer pa najemi so lahko profitni ali tudi neprofitni... torej kakšna je razlika če hčerka živi doma in vleče socialko ali pa ji stari dajo neprofitno najemno pogodbo in živi zase?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.272
7.051
113
Malce sem površno prebral, priznam.

Predlog obdavčitve še premalo obdavči prazna stanovanja, na tem bi se moralo delati, malce mi že gre na [cenzura] to jajčkanje na nepremičninskem trgu.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Hja ne gre vsega kar tako posploševat. Glej nekdo ki ima stanovanje v lasti je morda zanj delal celo življenje ali pa sedaj plačuje drag kredit. Torej takšnega bi ti nagradil z dodatno obdavčitvijo? Malo se zamisli preden daješ neke pavšalne izjave. Torej tisti ki pa živi v hotelu mama in celo življeje denar kopiči, tera luksuz, draga potovanja, ta pa je top? Tisti ki pa vloži vse svoje življenjske prihranke v nepremičnino, takega pa je treba uničit in tudi če mu "zaškripa" ni upravičen do ničesar?

Kaj pa tisti, ki je po jazbinšku kupil za drobiž ene 3-4 stanovanja in na vrhuncu prodal in ima miljonček na banki brez dela?

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
In kaj potem, če ga ima? Prav vsak je imel možnost to narediti. Tukaj ni problem v "špekulantih" ampak v takratni oblasti, ki je tak zakon sprejela.

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Temu se reče dobra naložba. Eni so tudi certifikate prodajali po 100k SIT raznim Horvatom, Lahom, Gantarjem itd., eni so pa lepo naložili. Prej omenjeni pa s tem postali eni najbogatejših v državi...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.272
7.051
113
Pomoje je tudi zelo malo takšnih ljudi, ki šparajo celi lajf, si kupijo flat, potem pa si ne bi mogli privoščit teh 100€ davka.

Če pa so, pa to ni ravno pametno početje...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.342
7.413
113
No tole seveda ni res. Ni inel vsak te moznosti. To moznost so imeli tisti ki so ziveli v stanovanjih v lasti firm/drzave... tisti ki so stanovanje kupili ze prej in so ziveli v lastniskih so si lahko dali prst v rit. Pa so se ta stanovanja gradila tudi iz njihovega denarja.

Poleg tega je tako do poceni stanovanj prisel folk ki se danes ne dojame kok tezko je stanovanje kupit ker ga je on dobil prakticno zastonj

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
problem je samo ker je med kvaliteto pa drekom minimalna razlika
smile-1.gif

No to je relativno, govorim ti o raznih drugih kvalitetah kot pa zgolj o kvaliteti same gradnje. Kvaliteta gradnje tebe kot najemnika ne briga in ne zanima in niti nima vpliva nate... torej govorim o drugih kvalitetah torej nova kuhinja, nova kopalnica, novo pohištvo v primerjavi s 30 let staro kuhinjo iz katere se ti gabi jest, in razne WC školjke kjer je gori mah in podobno... ko sem jaz šel v najem sem raje odštel nekaj več in sem šel v novogradnjo, kjer sem iz gospodinjskih aparotov in kuhinje ter ostalega pohištva trgal dol folije, torej vse je bilo novo... čist drug feeling, verjemi. Je pa res da ima to svojo ceno... in ta privilegij nikoli ne bo poceni...

Že, samo takoj, ko si na 500-600 eurih na mesec za najem, se ti že splača o nakupu razmišljat (oz. ne samo splača, je bistveno bolj racionalna rešitev). Je pa res, da večina težko sanja o kreditu za več kot 100k eurov, čeprav, bi ga načeloma s takim obrokom bili sposobni odplačevat.

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
No tole seveda ni res. Ni inel vsak te moznosti. To moznost so imeli tisti ki so ziveli v stanovanjih v lasti firm/drzave ...

Ja? Osebno poznam več kot enega, ki je kupil stanovanje na katerem ni imel lastniške pravice. Seveda preko tistega, ki je to pravico imel.

Citat:
... tisti ki so stanovanje kupili ze prej in so ziveli v lastniskih so si lahko dali prst v rit. Pa so se ta stanovanja gradila tudi iz njihovega denarja.
In spet, to ni problem "špekulantov" ampak takrat aktualne politike. Je pa treba upoštevati tudi, da se je nemalo obstoječih lastnikov izdatno okoristilo s takratno jugo inflacijo in tudi dobilo svoja stanovanja zelo ugodno.

Citat:
Poleg tega je tako do poceni stanovanj prisel folk ki se danes ne dojame kok tezko je stanovanje kupit ker ga je on dobil prakticno zastonj

Zelo res. Tkole je, takle mamo.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kaj pa če nekdo nima namena long-term živeti v flatu, le za "par let" največ.

Definiraj par let. Praktično ne vidim prednosti, da bi šel za katerokoli obdobje v najem (recimo več od 1 leta), ker dvomim, da boš pri nakupu/prodaji popušil več kot 5000 eurov. Z daljšanjem časovnega obdobja pa se ta riziko samo še manjša. Če si pa sposoben kar tako kupit stanovanje je pa drugo vprašanje, ki je popolnoma nepovezano.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.272
7.051
113
Če le ne bi bili tako turbolentni časi pred nami...dobro, če ima človek cash pripravljen, potem ni kaj razmišljat, s kreditom pa si jaz ne bi upal tvegati. Ampak kdo ima zdaj cash itak ne bo šel v flat samo za nekaj let, ali bo šel v bajto ali pa za več časa v flat, imo.

Mariborčani...kaj pa je na tem tako čudnega, nekam nizka cena se mi zdi, za to, kar nudi:

http://www.nepremicnine.net/nepremicnine.html?id=5771734 (oddaja, ne nakup)