gibanje cen stanovanj v prihodnosti

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Pa tudi če imaš 100 jurjev na banki ne boš dobil 10 jurjev pufa, čeprav so nekateri ob minusu na trr na dobro ime dobili mio kredite.

To boš...ker boš dal v zavarovanje 10t eur depozita...ampak pustimo to. Je pa situacija glede tajkunskih kreditov ipd. že malo pase....tako ali tako pa vsi vemo kje se je to dogajalo (v tistih bankah katere slovenska ovca še kar podpira...hkrati pa jamra v kakšni situaciji smo), dve banki sta že v zapiranju...pa tudi niso čisto privat - pogledat je treba lastništva, povezane osebe z njimi pa bo hiro jasno, par jih pa še čaka na vrsto nlb,abanka,nkbm.....zgleda da je država sama to podpirala kot kaže.

jello

Guru
22. sep 2008
10.277
3.913
113
Ja? Ob ustreznerm zavarovanju in ustrezni kreditni sposobnosti (in ustrezno visoki lastni udeležbi) trenutno fizična oseba 100k kredita dobi brez problema. To je ena taka stvar, ki ji bolj brihtni v bančništvu rečejo core biznis. Posojanje denarja namreč. In ti praviš da jim to po novem smrdi?

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Ja? Ob ustreznerm zavarovanju in ustrezni kreditni sposobnosti (in ustrezno visoki lastni udeležbi) trenutno fizična oseba 100k kredita dobi brez problema. To je ena taka stvar, ki ji bolj brihtni v bančništvu rečejo core biznis. Posojanje denarja namreč. In ti praviš da jim to po novem smrdi?

Dobi že samo potem je 20 let v kur**u, brez kakšnih posebnih potovanj-> moraš pa računat da si mora to urediti mlad človek 25-30 let, potem si pa izračunaj koliko je star ko odplača kredit in si bi lahko potem kaj privoščil pa je že prestar
bonk.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Citat:
Uporabnik jello pravi:

Dobi že samo potem je 20 let v kur**u, brez kakšnih posebnih potovanj-> moraš pa računat da si mora to urediti mlad človek 25-30 let, potem si pa izračunaj koliko je star ko odplača kredit in si bi lahko potem kaj privoščil pa je že prestar
bonk.gif

To še začelo ni padat... brez skrbi.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Citat:
Uporabnik jello pravi:

bonk.gif

To še začelo ni padat... brez skrbi.

O padanju se govori zadnjih 10 let, glej koliko je "padlo"
hysterical-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Če folk kot kaže ne bo imel več denarja, se bo pač prodajalo za tisto kar bo folk imel.

http://en.wikipedia.org/wiki/Invisible_hand

Pa ne mi sedaj srat od oh in sploh kakovostnih prestižnih stanovanj, katerih je manj kot 5%. Katere bodo pa ostali imeli?

Nazadnje urejeno:

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.671
3.944
113
Ljubljana
hmpg.net
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
Pa poglejmo celo sliko (statistično)

1. Samo v Ljubljani bo konec leta praznih novih stanovanj na trgu cca 2.000.
2. Vrednost kreditov in garancij gradbenim podjetjem je cca. 5 .000.000.000 EUR (podatek BS). Ker gre tu tudi za garancije za dobro izvedbo del ipd, je teoretično minimalna višina kreditov 2.5 milijarde EUR
3. Predsednik nepremičninske zbornice trdi, da je vrednost zalog gradbenih firm 1,1 miljarde EUR (brez zemljišč).

Nekdo bo imel težave (še opsebej sedaj, ko so vsi našpičeni proti bankam in nepremičninarjem) z vrednostenjem zalog in zavarovanj.
Zato bo potrebno zadevo nekako izčistiti.

Scenarijev je več:
Recimo, da imajo banke zavarovane kredite za manj kot 70% trenutne cene. (tako naj bi bilo po predpisih BS glede nepremičninskih zavarovanj). Potem bodo preprosto vnovčile zavarovanja in cene bodo temu primerno padle. Kako podjetje (Vegrad recimo), bo samo še lep spomin:)
Banke zavarovanja nimajo dovolj.
a) zahtevale bodo dodatna zavarovanja, ki jih nepremičninarji seveda nimajo. Banke bodo morale najti dodaten kapital za pokritje nezadostnih zavarovanj. Če je to tuja banka ji bo dala mati. Če je katera mati v težavah (morda kdo kaj ve, bere), bodo morali vseeno prodajati, po ceni, da bodo ljudje kupovali. Cena ne bo tako padla kot v prvem primeru, bo pa vseeno občuten padec.
b) banke bodo zahteval vrednostenje stanovanj od nepremičninarjev, ki ga bodo ti naredili na "domač" način na trgu. Drug od drugega bodo kupili nekaj stanovanj, da bodo ohranili vrednost stanovanj. Cene ne bodo padle. (še, ker tega en bodo mogli narediti več kot enkrat)
Skratka statistika je znanost, samo kot pri vseh znanostih, tudi pri statistiki velja, glej celo sliko, ne pa samo tisto, kar je čisto pred očmi. Ker jabolko pada ne zato, ker je težko, ampak ker ga zemlja privlači (in je zato težko....):)
Tole je moj post #817441 - 08.12.2009 10:36
Sem se malo zmotil. OK "Kako podjetje (Vegrad recimo), bo samo še lep spomin:)" - ne lep, in ne samo kako , ampak večina:)
Zgodila se je varianta b. Cene še niso padle (padec je, vendar še ne padec, samo "korekcija"). Vendar imam opravičilo. Da se narediti (cenitev) več kot enkrat. Ampak. Ampak letos pa bo morda pravo leto
evil.gif
Ergo, stanje?
Cenitev se dogaja - reče se ji stres testi. ČE bodo rezultati javni, bo hec. Če ne bodo, bo tudi hec, samo drugi humoristi bodo nastopali.
Tej cenitvi lahko rečemo tudi zadnja cenitev. Niže ne bo šlo. Skratka letos bodo cenitve javno znane, ali pa javno ugibane, ampak bodo v javnosti in to precej nižje od sedaj veljavnih.
Problem pa so seveda banke, ne zato, ker ne bodo (ne ne bodo!) dajale kreditov (nimajo od kje), temveč, ker jih bo zaradi tega treba dokapitalizirati. In to morda več, kot so nekateri pripravljeni dati.
Potem se bo videlo, koliko premalo imajo banke rezervacij in oslabitev, koliko so šibki njihovi lastniki in koliko denarja so še pripravljeni investirati tujci v Slovenijo , da se ohrani neka "država in demokracija".
Ena od rešitev za banke je recimo, da "prodajo" stanovanje nepremičninskim firmam in potem imajo to težavo one. S tem bi morda dosegle, da bi lahko prodajo delno kreditirale, vendar bo problem izguba na hčerinskih firmah.

Zato cene letos bodo padle (spet odvisno od lokacije, vendar bodo povsod). Do februarja po moje vsaj 10%, če pa spomladi trg ne bo vzcetel, pa še več.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici

Citat:
Uporabnik feler pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Pa tudi če imaš 100 jurjev na banki ne boš dobil 10 jurjev pufa, čeprav so nekateri ob minusu na trr na dobro ime dobili mio kredite.

To boš...ker boš dal v zavarovanje 10t eur depozita...ampak pustimo to. Je pa situacija glede tajkunskih kreditov ipd. že malo pase....tako ali tako pa vsi vemo kje se je to dogajalo (v tistih bankah katere slovenska ovca še kar podpira...hkrati pa jamra v kakšni situaciji smo), dve banki sta že v zapiranju...pa tudi niso čisto privat - pogledat je treba lastništva, povezane osebe z njimi pa bo hiro jasno, par jih pa še čaka na vrsto nlb,abanka,nkbm.....zgleda da je državah sama to podpirala kot kaže.
Glej prosil 2x, nobenkrat nisem dobil(1X kreditno nesposoben zaradi bolniške ) Obakrat sem rabil 10-20%. V prve garancija depozit, v druge nsvs.

Ja NNNNNNNNLB. Tako nam grejo (so šli) na roke.

Nazadnje urejeno:

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Glej prosil 2x, nobenkrat nisem dobil(1X kreditno nesposoben zaradi bolniške ) Obakrat sem rabil 10-20%. V prve garancija depozit, v druge nsvs.

Jap, sej so šli marsikomu na roke.....pa poglej kje smo...ti si kot poštenjak pač dobil in odplačuješ....ostali (vse kar smo dokapitalizirali), so pa imeli drugačen namen....banka pa ne vem kdo in kaj si tako da sploh tuje gredo bolj na ziher..oz. sedaj verjetno tudi tiste v državni lasti..

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.342
7.414
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Citat:
Uporabnik feler pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

To boš...ker boš dal v zavarovanje 10t eur depozita...ampak pustimo to. Je pa situacija glede tajkunskih kreditov ipd. že malo pase....tako ali tako pa vsi vemo kje se je to dogajalo (v tistih bankah katere slovenska ovca še kar podpira...hkrati pa jamra v kakšni situaciji smo), dve banki sta že v zapiranju...pa tudi niso čisto privat - pogledat je treba lastništva, povezane osebe z njimi pa bo hiro jasno, par jih pa še čaka na vrsto nlb,abanka,nkbm.....zgleda da je državah sama to podpirala kot kaže.

Na NLB lahko dobis premostitveni kredit na podlagi zavarovanja z depozitom. Preverjeno.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.282
7.053
113
Da si malce sposodim tole temo in sicer bolj za vprašanje okoli najemniških stanovanj v MB. Predvidevam, da je v MB kar kriza glede stanovanj in bi se lahko cene še fajn zbarantalo.

Koliko bi bila realna mesečna cena za kaj takga:

http://www.bolha.com/nepremicn...clct=1380022421

In pa koliko se lahko kaj zbije cena, če se avansira najemnina za določeno obdobje v prihodnost, recimo 6 mesecev ali pa enega leta. Ali se kaj takega ne počne, zakaj ne?

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.602
1.130
113
Titograd
Hrastje je blizu MB, v hrib nad naseljem Limbuš..... meni osebno ni najbolj všeč, sosednje Pekre so boljše in taka cena za tam bi bila sprejemljiva, tukaj pa bi poskusil priti bližje 300 €.... na pamet rečeno, dokler zadeve ne vidiš v živo itak nimaš prave predstave. Če lahko daš za več mesecev vnaprej in če dobiš zato kak rabatt, je pa stvar dogovora z lastnikom, se pa načeloma da.

Kriza je s prodajo stanovanj, z najemom bojda manj.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.463
2.453
113
Ma to je stvar okusa, meni osebno je Hrastje dost bolj všeč kot Peker... naj si gre pogledat in si ustvari lastno mnenje... je pa v Hrastju zgolj en več stanovanjski objekt, relativno nov tako da stanovanje sigurno ni slabo... idi pogledat in javi kaj se boš dogovoril, me zanima.. LP

tomi

Guru
1. sep 2007
18.716
9.927
113
40
MB
v vsakem primeru je predrago, itak ni to mb ... je kolega pravkar najel v magdaleni nad šparom 3 sobno za 370, tak da ... se mi zdi da z najemninami še bolj nategujejo kot s prodajo, kake sekrete sem bil gledat zadnji mesec OMG, lastnik pa ti govori ... pa to se samo prepleska pa je
bonk.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.463
2.453
113
Kakšno 3 sobno? Koliko je kvadratura z balkonom/teraso vred? Pa nisem jaz rekel da je cena za Hrastje OK, rekel sem samo glede lokacije da ni slaba... sicer pa kaj ti veš kaj on išče? Morda pa mu ustreza oddaljenost in mir?

tomi

Guru
1. sep 2007
18.716
9.927
113
40
MB
fora je samo v tem kolk sem jaz bil gledat da so lukne z najemninami okol 250, pol pa ma nekdo "novo" (staro manj kot 30 let) opremo pa si misli da itak lahko ma 400 najemnino, odda pa pol noben ne
smile-1.gif

sem zadnjič bil gledat eno stanovanje na teznu za najem, pa je bil na wc školki faking mah
crazy1.gif

vse bolj ugotavljam da je menda res boljše kupit, če ne druga zato da ti drek odpeljejo s stanovanja
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

tomi

Guru
1. sep 2007
18.716
9.927
113
40
MB
ni mi jasno, kak agencija recimo ne reče ljudem ... glejte ... drek prodajate to pa ne bo šlo za 1000€/m2
grin1.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.277
3.913
113
Niste edini. Tudi na drugem koncu SLO (KR) je enaka situacija, vsaj kar se tiče najemniških stanovanj. Za 1.500 EUR/m2 so take podrtije da te srat prime. In v vseh primerih so bili prej v stanovanju ali najemniki ali pa kakšen 80 letnik. Kuhinja v takem stanju da ne veš če nebi bilo bolj higienično v kuhinji srat in na stranišču kuhat (recimo pult v kuhinji odlomljen in zaliman s selotejpom). V glavnem, taka stanovanja da jih je treba olupit do golega in vsaj še 40k vložit da je v stanju za vselitev.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.282
7.053
113
Hja saj to je logično ja, cene najemnin padejo, vzdrževanje pa se je zelo podražilo. Posledično pa tudi najemnine ne morejo kaj bolj pasti, ker tisti ki so obupani itak prodajajo stanovanje.

tak da fajn zajebana situacija s tem pri nas
smile-1.gif