gibanje cen stanovanj v prihodnosti

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.318
7.341
113
A ti povem zakaj...Morda bo grdo, ker si očitno premalo finančno izobražen. To ne velja zate kot osebo, ampak kot državljana Slovenije. V osnovi smo finančno nepismeni. Če bi si šel računat donos na stanovanje upoštevajoč da daš cesarju vse kar je njegovega bi dobil kakšen donos? Enkrat v preteklosti, ko sem računal še po stari zakonodaji je bilo manj kot 5%. Nepremičine se smatrajo za varno naložbo, ker roko na srce drugam niti ne znamo investirati.
Ampak to kar si napisal ni razlog da bi ljudem omejeval da svoj denar vlagajo v nepremicnine

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.005
6.176
113
Ne to je res zgreseno kar si napisal. Pa se z 99% tvojega razmisljanja v tej temi strinjam, samo rect da je nepremicnina dobra investicija ker ti kapne 300 na mesec je mimosun. Pa je pomemben del mojega privat posla oddaja stanovanj. Sam tle si mimo brcnil
Napisal sem tako okvirno. Tudi cena je pavšalna... Lahko pa malo več napišeš z tvojimi izkušnjami. Dopuščam da se motim. Nisem vseved.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran
Priponka izbrisana.

Hja, v sef ne bo šlo, ker boš moral plačati davek na dobiček oziroma bo neka transkacija. Samo, še vedno ne vem zakaj bi prodal. A se ti zdi, da bo to res takšen davek, da ga ne bi mogel plačevati? Za drugo nepremičnino ne bi smel biti tako visok. Razmislek je potem za večje število.

Pusti Levico, če bo kaj pameti se bodo po volitvah zamislili nad volilnim rezultatom.

Ne, zaenkrat o prodaji ne razmišljam. Ker realno se pač nekdo prijavi tja, pa ne bo prazna.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.318
7.341
113
Napisal sem tako okvirno. Tudi cena je pavšalna... Lahko pa malo več napišeš z tvojimi izkušnjami. Dopuščam da se motim. Nisem vseved.
Pomembno je koliko tebe stane da pridobis nepremicnino ki jo potem oddajas. Potem je izracun preprost (najemnina X 10) / strosek pridobitve nepremicnine.

to je tvoj letni donos. In ob trenutnih cenah nepremicnin oz razmerju najemnina:cena nakuoa so donosi nizki. Se ti bolj splaca vlagat v kak etf sklad.

nekaj drugega je pomembno pri vlaganju v nepremicnine - kapital se povecuje sploh ob zelo poceni kreditih. Torej ne mesecni donos ampak ugodna komponenta je povecevanje kapitala

• Všeč mi je
Reactions: PHOBiA in MrDaco

B81

22. jul 2007
37.681
10.964
113
Ali na dvig cen nepremičin kaj vplivajo firme, ki pokupijo nova, še nezgrajena stanovanja, jih pustijo prazna in čakajo, da se cel market dvigne oz. nastavijo visoke cene in ne popuščajo? S tem dajejo vtis, da so nepremičnine pač zrastle..laik bi rekel, da ja.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.318
7.341
113
Ali na dvig cen nepremičin kaj vplivajo firme, ki pokupijo nova, še nezgrajena stanovanja, jih pustijo prazna in čakajo, da se cel market dvigne oz. nastavijo visoke cene in ne popuščajo? S tem dajejo vtis, da so nepremičnine pač zrastle..laik bi rekel, da ja.
A nismo o tej zablodi ze debatiral? Katere so te firme?

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113

Lahko, da je temu tako. Samo se je za vprašati, katero podjetje ima moč držati taksen mrtvi kapital za namen spekulacije.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.681
2.749
113
Kupim NOVO, končano na ključ, vrstno hišo v Sl. Bistrici za 130k€ - ponudbe pod takoj. ;)

Sanjajte pa tudi 5 let nazaj lahko, mogoče 10+ let nazaj, ampak res mogoče.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek in sad

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Sl.Bistrica - cca. 50 minut do Ljubljane... Če si štajerc na delu v Ljubljani je optimum Vransko ali Žalec (in vmes). Cene so pa premosorazmerne razdalji...

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.435
974
113
To, da se za mlade gradi stanovanja po cenkih socialnih cenah je zgrešeno z vso logiko. Mladi morajo čim preje odrasti in zažeti delati ne pa, da živijo pri starših na njihovo potuho, potem pa na potuho države. Država naj raje poskrbi, da bodo imeli stimulativno delovno okolje (davčna zakonodaja, ureditve na področju dela od doma, ipd), potem naj poskrbi, da bodo šole izvajale programe, ki jih gospodrarstvo potrebuje (btw. FDV to ni), ipd. Mladi morajo biti motivirani za delo in korekno zaslužiti, potem pa si naj stanovanja kupijo sami. Dokler se jim bo pa vse k riti prineslo je pa do navaden socializem in uravnilakov.

• Všeč mi je
Reactions: sad, tomi in Marxon

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.250
1.395
113
Pomembno je koliko tebe stane da pridobis nepremicnino ki jo potem oddajas. Potem je izracun preprost (najemnina X 10) / strosek pridobitve nepremicnine.

to je tvoj letni donos. In ob trenutnih cenah nepremicnin oz razmerju najemnina:cena nakuoa so donosi nizki. Se ti bolj splaca vlagat v kak etf sklad.

nekaj drugega je pomembno pri vlaganju v nepremicnine - kapital se povecuje sploh ob zelo poceni kreditih. Torej ne mesecni donos ampak ugodna komponenta je povecevanje kapitala

Berem temo in koncno en, ki steka, za kaj se gre.

Za ostale pa: berite kake knjige milijonarjev oz vsaj kaj na youtubu.

Recimo: znanec je lani kupil stanovanje, ki ga oddaja. Zanj je dal 90k kredita + 10k pologa. Kredit je na 20 let, dobrih 400 mesecno.

Skoraj instantno je dobil najemnike, najemnina je 400. V bistvu mu najemnina odplacuje kredit. Ce bo kako vzdrzevanje, bo seveda stalo nekaj dodatno. Zdaj pa vieni povejte, zakaj tukaj ne bi bilo racunice? Se pred penzijo bo imel se odplacano stanovanje (ki ga v bistvu odplacuje najemnik). Ce bo oddajal naprej, bo lep dohodek mesecno, lahko pa ga proda. Zdaj ze pogleduje za drugim stanovanjem.

Torej, na vse skupaj se ne sme gledati izkljucno iz vidika zasluzka z najemnino, ker je mogoce celo ne bo. Ce bi on sicer razregnil kredit na 30let, bi zaradi manjsega obroka zasluzil ze z najemnino. Sicer bo s casom seveda sla najemnina se gor... Gleda se daljsi rok, net worth osebe itd. Mas recimo tudi milijonarje, ki imajo 50k€na racunu. Vse ostalo v nepremicninah, investicijah.

Po drugi strani pa kaj bi naredil tipicen Slovenec z njehovimi prihodki (ca 2k neto). Kupil avto za 40k+ z lizingom 500€, zakadil 250 mesecno recimo. Avto izgublja vrednost, ciki so isto stran vrzen denar.

Ko mi je razlozil na tak nacin, je bilo smiselno.