gibanje cen stanovanj v prihodnosti

tomi

Guru
1. sep 2007
18.697
9.913
113
40
MB
Fora je da se ljudem oteži vlaganje v stanovanja kot naložbo. Imajo milijon drugih stvari, kamor lahko vlagajo, in niso življenjskega pomena ali omejena dobrina. To da nekdo raje vloži v stanovanje je samo razultat tega, da ni dovolj oteženo, se pravi so davki premajhni, zakoni dopuščajo, itd.
Ti si resno bolan.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek in B81

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.005
6.176
113
Saj noben ne pravi da ne morejo ljudje imeti več stanvoanj in hiš. Samo da bodo še državi nekaj dali, zato ker so tako uspešni. Socialna država pač.
Prej boš sprevidel da smo preveč socialna država, z preveč NVOji, preveč albansko ciganskih nevest na socialkah, prej bo bolje za državo.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.005
6.176
113
Fora je da se ljudem oteži vlaganje v stanovanja kot naložbo. Imajo milijon drugih stvari, kamor lahko vlagajo, in niso življenjskega pomena ali omejena dobrina. To da nekdo raje vloži v stanovanje je samo razultat tega, da ni dovolj oteženo, se pravi so davki premajhni, zakoni dopuščajo, itd.
Zakaj nekdo nebi smel vložit v stanovanje, če lahko? Roko na srce, tudi meni je to cilj. Vem da bo penzija nikakva, da bom na dan ko/če grem v pokoj postal namesto srednje situiran človek, poten naslednji dan navaden revež. Zakaj potem nebi najemnina povišala mojo penzijo, ko pa gegnem, pa naj otroka delata kaj hočeta...

• Všeč mi je
Reactions: dejan_

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.948
113
pri taščici
guardy
Da se ne bos vikenda na morju nazrl po nekaj letih. Ista lokacija dopusta zna ubijat.
Ze nekaj let spremljam AD sceno. Pa sem prevec gorenc in premal casa da bi si ga privoscil.

• Všeč mi je
Reactions: igi

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.005
6.176
113
Pa sej tebe ta davek ne bi bolel. Kapital si spakiral na Hrvaško, kar po definiciji patriotizma velja za pol izdajalca.
???
Če bi kupil v Avstrijskih alpah bi spremnilo tvoje mišljenje?

Drži, Hrvati so hinavci je še vedno moje mnenje. Imam pa se lepo doli. Pač mi je morje ljubše kot planine. Kaj hočmo.

Nazadnje urejeno:

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Zakaj nekdo nebi smel vložit v stanovanje, če lahko? Roko na srce, tudi meni je to cilj. Vem da bo penzija nikakva, da bom na dan ko/če grem v pokoj postal namesto srednje situiran človek, poten naslednji dan navaden revež. Zakaj potem nebi najemnina povišala mojo penzijo, ko pa gegnem, pa naj otroka delata kaj hočeta...

A ti povem zakaj...Morda bo grdo, ker si očitno premalo finančno izobražen. To ne velja zate kot osebo, ampak kot državljana Slovenije. V osnovi smo finančno nepismeni. Če bi si šel računat donos na stanovanje upoštevajoč da daš cesarju vse kar je njegovega bi dobil kakšen donos? Enkrat v preteklosti, ko sem računal še po stari zakonodaji je bilo manj kot 5%. Nepremičine se smatrajo za varno naložbo, ker roko na srce drugam niti ne znamo investirati.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.005
6.176
113
Guardy
Da se ne bos vikenda na morju nazrl po nekaj letih. Ista lokacija dopusta zna ubijat.
Ze nekaj let spremljam AD sceno. Pa sem prevec gorenc in premal casa da bi si ga privoscil.
Mene po 12 letih še ni prijela mržnja do enega kraja, pa sem pred nakupom poslušal kako se bom nažrl eno in istega dopusta.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.005
6.176
113
A ti povem zakaj...Morda bo grdo, ker si očitno premalo finančno izobražen. To ne velja zate kot osebo, ampak kot državljana Slovenije. V osnovi smo finančno nepismeni. Če bi si šel računat donos na stanovanje upoštevajoč da daš cesarju vse kar je njegovega bi dobil kakšen donos? Enkrat v preteklosti, ko sem računal še po stari zakonodaji je bilo manj kot 5%. Nepremičine se smatrajo za varno naložbo, ker roko na srce drugam niti ne znamo investirati.
Drži, ne znam investirat, stanovanje vidim kot donos, če upoštevaš da vsak mesec kapne 300 everčkov v žep.

B81

22. jul 2007
37.683
10.964
113
Dva z 2500 skupnih plač si lahko kupita skoraj karkoli. Sorodnik vzel lepo novo vrstno hiško za ne vem, 130k v S. Bistrici. Ok v Lj bi bila verjetno 200, za nek polog pa itak mora bit. Brez tega pač ne gre.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Dva z 2500 skupnih plač si lahko kupita skoraj karkoli. Sorodnik vzel lepo novo vrstno hiško za ne vem, 130k v S. Bistrici. Ok v Lj bi bila verjetno 200, za nek polog pa itak mora bit. Brez tega pač ne gre.

Stari, jaz te prosim, da mi zdaj pokažeš bajto v LJ za 200k. Resno me zanima, ni provokacija. Morda sem jaz kaj zgrešil, vendar bajto za 200k si še v paint shopu ne narišeš.

• Všeč mi je
Reactions: dejan_ in dufus

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.005
6.176
113
Če nimata otrok malo težje. Potem ti pa še ti mali razgrajači poderejo enačbo :)

B81

22. jul 2007
37.683
10.964
113
Stari, jaz te prosim, da mi zdaj pokažeš bajto v LJ za 200k. Resno me zanima, ni provokacija. Morda sem jaz kaj zgrešil, vendar bajto za 200k si še v paint shopu ne narišeš.
hmm...če se prav spomnim, je kakih 5 sob vse skupaj z mansardo, mali vrtek in za 2 avta spredaj...
130k, skupaj 130 ali 140 m2, res pa kupljeno pred tem nepremičninskim boomom, nekaj let nazaj.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran
Samo zaradi higiene v debati. Jaz ti privoščim.

Da se razumemo, obdavčitev nepremičnin predstavlja večplasten problem. Vzgoja, da "gnijemo" v nepremičnini, ki si je ne moremo privoščiti je meni nepredstavljiva. Takšni lastniki so zaviralci napredka v smislu investiciji, če npr. živijo v bloku. Hkrati so zavairalci v sociloškem smislu. Upam, da se razumemo kaj to pomeni. Imeti dve bajti v Sloveniji je pač določen nadstandard, tako ali drugače. Ne pišem, da je potrebno obdavčiti do nezavesti, pravim samo, da je potrebno spodbuditi trg oz lastnike. Predvsem v smislu kroženja med kupci. Hkrati bi bilo za razmisliti o prioritetni listi kupcev, npr. določen del stanovaj v novogradnji bi morale biti namenjene kupcem, ki rešujejo prvo stanovanjsko problematiko in takim bi morala država omogočiti dostop do ugodnega kredita in poroštev. Idej je nebroj, zato tega davka ne podpiram v smislu samo davek in to je to. Menim, da je potrebno problematiko reševati večplastno.

Jaz zase zagotovo vem, če mi na starost ne bo dano, da bi užival s prihranki in pokojnino, prodam nepremičnine, dam otrokom nekaj za dober začetek, ostalo jaz in žena. Uživava dalje, četudi v manjši nepremičnini ali najemu.

To se strinjam. Tudi sam nisem pristaš velikih bajt ali prevelikih stanovanj. In hiša kot taka ni večja kot 3 sobno stanovanje. Ampak ker je trenutno uradno prazna, bi pač zaradi tega fasal davek.

Nisem pa navezan na nobeno nepremičnino, če mi nekdo ponudi pošteno ceno gre vse od "bajte", da se razumemo. Ampak, da bi pa plačevali davek samo zato, ker pač nekdo ima, en pa ne, to mi je pa bedarija prve klase. Potem je bolje vse prodat, denar v sef, pa na socialo po pomoč in državni flat.

BTW: meni država recimo ni pomagala pri nakupu prve nepremičnine, za njo še vedno plačujem kredit. Isto nikoli nisem imel zastonj vrtca, vedno plačeval na polno, pa spadam med povprečne ljudi. Zakaj bi sedaj jaz nekako plačeval za to, da se bo pa nekomu drugemu pomagalo? Preferirano kakemu takemu, ki premoženje lahko skriva in ima že tako vse ceneje.

Še najbolj pa mi pri vsej stvari levice gre "na kozlanje" tole:

Luka Mesec

Odraščal v povprečni apolitični delavski družini v Železnikih, politika ga je začela zanimati v srednji šoli, zato se je po maturi na škofjeloški gimnaziji vpisal na študij politologije. Na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani je leta 2012 dokončal smer Evropske študije. Ob študiju je deloval v Klubu študentov Selške doline, študentskem politološkem društvu Polituss, v Fronti prekercev in gibanju Mi smo univerza. Od leta 2010 je aktivno sodeloval na Delavsko-punkerski univerzi, aktivistično-teoretski organizaciji, ki je v slovenski politični prostor prinesla koncept demokratičnega socializma,[3] in Inštitutu za delavske študije, kar ga je pripeljalo do vključitve v Iniciativo za demokratični socializem. Nase je opozoril tudi z javnimi govori na vseslovenskih ljudskih vstajah in protestih v letih 2012–2013. Na volitvah julija 2014 mu je uspelo postati poslanec Združene levice, kar je njegova prva redna služba.[4]

Človek brez dneva delovne dobe v gospodarstvu, ki očitno niti kot študent ni nikoli delal karkoli drugega kot opletal z jezikom, bo sedaj pameten in želel vsiliti davek na davek na davek... Hvala lepa za tako "sposobnost".

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
hmm...če se prav spomnim, je kakih 5 sob vse skupaj z mansardo, mali vrtek in za 2 avta spredaj...
130k, skupaj 130 ali 140 m2, res pa kupljeno pred tem nepremičninskim boomom, nekaj let nazaj.

Poglej si stanje v LJ. 200 k se pogovarjamo o stanovanju. Ne preveč velikem v starješem bloku. Verjetno eno sobno, če si srečko dvo sobno.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
To se strinjam. Tudi sam nisem pristaš velikih bajt ali prevelikih stanovanj. In hiša kot taka ni večja kot 3 sobno stanovanje. Ampak ker je trenutno uradno prazna, bi pač zaradi tega fasal davek.

Nisem pa navezan na nobeno nepremičnino, če mi nekdo ponudi pošteno ceno gre vse od "bajte", da se razumemo. Ampak, da bi pa plačevali davek samo zato, ker pač nekdo ima, en pa ne, to mi je pa bedarija prve klase. Potem je bolje vse prodat, denar v sef, pa na socialo po pomoč in državni flat.

BTW: meni država recimo ni pomagala pri nakupu prve nepremičnine, za njo še vedno plačujem kredit. Isto nikoli nisem imel zastonj vrtca, vedno plačeval na polno, pa spadam med povprečne ljudi. Zakaj bi sedaj jaz nekako plačeval za to, da se bo pa nekomu drugemu pomagalo? Preferirano kakemu takemu, ki premoženje lahko skriva in ima že tako vse ceneje.

Še najbolj pa mi pri vsej stvari levice gre "na kozlanje" tole:

Luka Mesec

Človek brez dneva delovne dobe v gospodarstvu, ki očitno niti kot študent ni nikoli delal karkoli drugega kot opletal z jezikom, bo sedaj pameten in želel vsiliti davek na davek na davek... Hvala lepa za tako "sposobnost".

Priponka izbrisana.

Hja, v sef ne bo šlo, ker boš moral plačati davek na dobiček oziroma bo neka transkacija. Samo, še vedno ne vem zakaj bi prodal. A se ti zdi, da bo to res takšen davek, da ga ne bi mogel plačevati? Za drugo nepremičnino ne bi smel biti tako visok. Razmislek je potem za večje število.

Pusti Levico, če bo kaj pameti se bodo po volitvah zamislili nad volilnim rezultatom.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.318
7.343
113
Drži, ne znam investirat, stanovanje vidim kot donos, če upoštevaš da vsak mesec kapne 300 everčkov v žep.
Ne to je res zgreseno kar si napisal. Pa se z 99% tvojega razmisljanja v tej temi strinjam, samo rect da je nepremicnina dobra investicija ker ti kapne 300 na mesec je mimosun. Pa je pomemben del mojega privat posla oddaja stanovanj. Sam tle si mimo brcnil