Geto Celovški dvori

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Alternative nafti bojo pa tudi šle cenovno in tehnološko navzdol in naprej

To že drži ampak meni se zdi, da se bo država močno prisesala z raznimi trošarinami. Bolj kot bo "varčno", večja bo trošarina. Poleg tega nek hi-tech avto verjetno ne bo ravno poceni, ravno tako ne vzdrževanje.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Ampak ce ga kupis, ker vecina ga zeli kupiti in ne najeti, blizu sluzbe, zraven pa racunas, da ne bo vec vracila potnih stroskov, si se zelo verjetno ustel.

To, da cez nekaj let mogoce ne bo vec vracila potnih stroskov ni argument za izbiro stanovanja v mestu.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik slvn pravi:
Ampak ce ga kupis, ker vecina ga zeli kupiti in ne najeti, blizu sluzbe, zraven pa racunas, da ne bo vec vracila potnih stroskov, si se zelo verjetno ustel.

To, da cez nekaj let mogoce ne bo vec vracila potnih stroskov ni argument za izbiro stanovanja v mestu.

Nakup in najem se ne izključujeta. Npr. v Ljubljani imaš kupljeno stanovanje kjer živiš. Če dobiš službo v Murski, tam najameš manjše stanovanje. Za vikend vsake 14 dni prideš "domov". Tako so že naši dedki delali, ni noviteta.
smile-1.gif

Drugi del zgodbe: meni mesto bolj ustreza kot podeželje (Brezovica ni podeželje, če smo že pri tem). Življenje v mestu je cenejše, ni pa nujno boljše. Sam sem vedno najemal stanovanja tam, kjer je bila služba kljub temu, da nisem dobil povrnjenih potnih stroškov (do stalnega bivališča).

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Citat:
Nakup in najem se ne izključujeta.

Ja kakor pri komu. Vecina ne zmore placevati kredita za nakup in zraven se najemnine nekje drugje
smile-1.gif
Seveda pa lahko imas oboje.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Življenje v mestu cenejše? V kakšnem smislu to?

Peš do službe, npr. Namesto dveh avtomobilov imamo lahko samo enega in še tega zelo starega, ničvrednega. Če primerjam vzdrževanje hiše (starši doma) in stroške, ki jih imam z mojim stanovanjem, tudi ni primerjave. Nakup hrane sproti, kar potrebuješ in kolikor potrebuješ "vsak dan" - stestirano in dokazano cenejše kot nakupovanje "na zalogo". "Predvidljivi" stroški. Če imaš hišo, je nonstop nekaj.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik slvn pravi:
Citat:
Nakup in najem se ne izključujeta.

Ja kakor pri komu. Vecina ne zmore placevati kredita za nakup in zraven se najemnine nekje drugje
smile-1.gif
Seveda pa lahko imas oboje.

V tem primeru je najem prava reč. Pač se seliš tja, kjer dobiš službo. Kje piše, da morajo vsi imeti lastniško nepremičnino, ki je potem lahko mlinski kamen in ne boniteta?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Dejte se najprej zment, kaj je mesto in kaj podeželje. Eni tukaj štejete pod mesta samo tiste kraje, po katerih se začne telefonska omrežna številka. Drugi mislite , da vse kar je večje od naselbine v PM, je že mesto.

Brezovica je zelo lep primer, kako lahko do zmote pride. Ker sem sigurna, da tisti, ki razlagajo kako se narod seli ven iz mesta misli ravno to, npr iz Ljubljane na Brezovico in ne šteka neumnosti v smislu ni šol, ni lekarne ni trgovine ni nič. Drugi ima pa v mislih kako gre iz mesta Brezovica v vas kaj ti jaz vem, kaj je tam zraven - šentjošt nad horjulom, na primer.

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Vedno me fascinira razmišljanje slovencev...peš do službe ali kolesom, peš do pošte itd..to je lukuz. Ok zastopim pač nekatere da že od malih nog imate vse pri riti, ampak po drugi strani ko pa pogledam recimo nemce...v eno smer jim ni problema narediti 100km dnevno..ali še več seveda..potem se pa vprašam kje smo mi pa kje oni...

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Življenje v mestu cenejše? V kakšnem smislu to?

Peš do službe, npr. Namesto dveh avtomobilov imamo lahko samo enega in še tega zelo starega, ničvrednega. Če primerjam vzdrževanje hiše (starši doma) in stroške, ki jih imam z mojim stanovanjem, tudi ni primerjave. Nakup hrane sproti, kar potrebuješ in kolikor potrebuješ "vsak dan" - stestirano in dokazano cenejše kot nakupovanje "na zalogo". "Predvidljivi" stroški. Če imaš hišo, je nonstop nekaj.

Peš do službe je bolj izjema kot pravilo. Hiša je 300 kvadratov, stanovanje pa 30? Spet bi težko primerjal. Hrano tudi na podželju kupiš sproti, npr. ko se vračaš iz službe.

Tudi v stanovanje moraš vlagati, zato pa imamo takšne luknje, ko ljudje po 20 let ničesar ne delajo ne na stanovanju niti na stavbi v kateri je stanovanje.

Nakup stanovanja v Ljubljani ali nekje v Zagorju? Recimo 80 kvadratov v ne preveč zanemarjenem in starem bloku ter s solidnim razporedom. Cena storitev? V večini cenejša z izjemo nekaterih področji, kjer furamo turizem itd. Življenje v mestu, v solidnem stanovanju, s solidnim avtom ter stroški je zagotovo dražje. Ali je bolj kvalitetno? Ne vem, odvisno od preferenc posameznika. Trenutno mi paše Ljubljana z vsem njenim dogajanjem, se pa v doglednem času vidim v hiši, nekje v okolici Ljubljane, s travnikom, žarom ter psom. Nekateri pa ne.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Dejte se najprej zment, kaj je mesto in kaj podeželje. Eni tukaj štejete pod mesta samo tiste kraje, po katerih se začne telefonska omrežna številka. Drugi mislite , da vse kar je večje od naselbine v PM, je že mesto.

Brezovica je zelo lep primer, kako lahko do zmote pride. Ker sem sigurna, da tisti, ki razlagajo kako se narod seli ven iz mesta misli ravno to, npr iz Ljubljane na Brezovico in ne šteka neumnosti v smislu ni šol, ni lekarne ni trgovine ni nič. Drugi ima pa v mislih kako gre iz mesta Brezovica v vas kaj ti jaz vem, kaj je tam zraven - šentjošt nad horjulom, na primer.

jebe.... mat..., da sem imel v mislih Šentjošt nad Horjulom in ga potem na koncu napišeš. WTF.
hysterical-1.gif

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
To pise v glavah slovencev
smile-1.gif

Sentjost je ze kar krepko v dezeli pa tudi od tam rabis do BTCja samo pol ure z avtom. In BTC je na drugi strani Ljubljane. Je to veliko? Seveda imas trgovine ze veliko prej
smile-1.gif

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Jah, ni avtoceste, je solidna magistralka, razen, če se spustiš na Vrhniko pa potem na avtocesto. Je pa res, da tam ni ničesar, morda na uno stran proti Škofjiloki, imaš picerijo pa kakšno trgovino.
smile-1.gif

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
Življenje v mestu je dražje, saj so storitve in cene izdelkov praviloma dražje. Frizer v Vičnji gori je vsaj 50% cenejši kot v Ljubljani.To da greš iz Ljubljane v Brezovico, ni baš selitev iz mesta, ker tud je to isto kot bi živel na Viču. A Vič je pa mesto al kaj? Primer iz mesta je Predvor, Višnja gora, Tržič (čeprov je kao mesto, je totalna vukojebina stran od vseh večjih mest). To, da pa maš hišo na vasi, pa ni nujno dražje, prej ceneje, saj maš lahko ti en štuk, nekdo pa drugega, pa še ogromen vrt al pa sadovnjak. Kurjava na drva z sosednje hoste, zajetje za pitno vodo, vrt za "brezplačno" zelenjavo, soseda kmeta za ostale mesne dobrote,... pa živiš, piješ in ješ bolj kavlitetno in ceneje, kot marsikateri mestni človek, saj je v mestu voda vedno dražja, komunala vedno dražja, ogrevanje vedno dražje, davek na nepremičnine,... kje pa piše, da rabiš dva avta, da preživiš in pa da ni služb tudi na podeželju al pa delo od doma?

lp

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik Ice pravi:
.potem se pa vpra�am kje smo mi pa kje oni...
Tako je: nemsko gospodarstvo je pred nasim, ker Nemci na dan naredijo vec kilomterov.

On topic: a to pa ne bi slo, da nekaterim bolj sede živeti v mestu, nekaterim pa na podeželju? Merjenje klobas je nujno potrebno, kajne?

Nazadnje urejeno:

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Ice pravi:
Vedno me fascinira razmišljanje slovencev...peš do službe ali kolesom, peš do pošte itd..to je lukuz. Ok zastopim pač nekatere da že od malih nog imate vse pri riti, ampak po drugi strani ko pa pogledam recimo nemce...v eno smer jim ni problema narediti 100km dnevno..ali še več seveda..potem se pa vprašam kje smo mi pa kje oni...

Zelo slovensko je tudi posploševanje in stereotipiziranje. FYI, nekoč sem bil doma daleč od mesta in vožnja vsak dan več kot 1h mi žal ne paše, sploh ne v zimskih dneh; 4 ura zjutraj, kidat, posipat, da si prišel na šiht pravočasno. Tudi avto ni zastonj, ne samo gorivo. Kupil stanovanje v Ljubljani, da lahko hodim na šiht peš. Ti pa lahko drugače, pa se ne bom zgražal.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
Življenje v mestu je dražje, saj so storitve in cene izdelkov praviloma dražje. Frizer v Vičnji gori je vsaj 50% cenejši kot v Ljubljani.To da greš iz Ljubljane v Brezovico, ni baš selitev iz mesta, ker tud je to isto kot bi živel na Viču. A Vič je pa mesto al kaj? Primer iz mesta je Predvor, Višnja gora, Tržič (čeprov je kao mesto, je totalna vukojebina stran od vseh večjih mest). To, da pa maš hišo na vasi, pa ni nujno dražje, prej ceneje, saj maš lahko ti en štuk, nekdo pa drugega, pa še ogromen vrt al pa sadovnjak. Kurjava na drva z sosednje hoste, zajetje za pitno vodo, vrt za "brezplačno" zelenjavo, soseda kmeta za ostale mesne dobrote,... pa živiš, piješ in ješ bolj kavlitetno in ceneje, kot marsikateri mestni človek, saj je v mestu voda vedno dražja, komunala vedno dražja, ogrevanje vedno dražje, davek na nepremičnine,... kje pa piše, da rabiš dva avta, da preživiš in pa da ni služb tudi na podeželju al pa delo od doma?

lp

Nikjer ne piše in vsak moli svojega boga.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Upam, da ste vsi probali življenje v mestu in izven.
Jaz sem in prav imate eni in drugi.
Do pred 10 leti sem živel v Lj. in si ne znam predstavljati, da bi moral se ukvarjati s problemi kako do šole ali pa zvečer ven (pa ne samo v eno vaško gostilno če nimaš avta). Takrat mi je to sedlo. Sem pa imel en kup sošolcev, ki so pa samo čakali, da so lahko ušli iz Ljubljane in so zagovarjali naravo pa zabavo na njihov način (al kako naj to imenujem motorji, traktorji, postavljanje mlajev, kopanje v vaškem potoku). Meni osebno tega ni manjkalo, ker se tudi v Lj. da s kolesom do kakšnega potoka in veliko jih ima babice na podeželju. Včasih pa tudi sede se vsesti v kak lokal in spiti nekaj.
Potem sem se selil v manjše mesto 30 km iz Lj. Prvo malo straha kako bo mestno dete to preneslo. Ampak meni je bilo super. Ni bilo več potrebe po nekih žurih v klubih in ni bilo lepšega kot priti iz službe in takoj za domom hosta. Slabost je bila edino vožnja, ki se je včasih zavlekla.
Nato so prišli otroci. Na začetku sem mislil, da je super ker smo hodili na igrišče kjer za razliko od Lj. ne manjka otrok.
Ampak otroci so malo zrastli in sedaj so potrebe drugačne. Je treba peljat na aktivnosti, pa v kino, pa ... Sem kot taksist. Na igrisšču pa so se tudi pri nas pojavili osebnki, ki prodajajo sladoled (masovno).
Prej sem mislil, da je ceneje živeti izven mesta (na saj je bilo dokler sva se z bolšo polovico vozila skupaj v službo), ampak sedaj ko se ne moreva več voziti skupaj zaradi logistike pa je kar dražje. Tako, da smo v fazi vračanja v Ljubljano. Seveda ne v Celovške dvore.
Kaj bo pa kasneje ko bodo otroci skbeli zase pa je velik ? Velika verjetnost je, da se vrnem kam izven mesta v malo miru.

Torej kaj je bolje. Odvisno od časa in kaj ti več pomeni. Sedaj se vračam nazaj, pred 10 leti sem pa bežal iz Ljubljane.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Ateis, na podeželju neka mlada družina potrebuje najmanj dva avtomobila, pa še bosta mlada starša komaj sfolgala službo taksista, ko prideta iz redne službe. Neka vas, ki je dovolj daleč, da peš ali s kolesom mulca ne moreš poslati na košarko popoldne in ima kot po pravilu za en drek javni prevoz do bližnje malo večje vasi ali mesta pač prinese to s seboj. Najbrž se danes več ne pričakuje od mularije, da se bo z blatom igrala, obšolske dejavnosti so celo obvezne. Če imaš to vse v kraju kjer živiš, ni noben problem poslati otroka z enim križom na hrbtu, da se z biciklom odpelje 5 min daleč ali gre peš, celo na mestni avtobus, da sam pride kamorkoli želi za simbolno ceno mesečne vozovnice. In res je lahko kljub nemogočim kilometrom, ki jih tak starš naredi, življenje v hiši na podeželju še vedno cenejše, kot v središču mesta kot je Ljubljana. Če je edina merljiva valuta Euro, če pa čas pa spet ne več.

To vozakanje sem in tja več let vsak dan je meni največji handikap življenja nekje v PM. In to velik handikap. Kljub temu sem ga vzela v zakup, ker je tudi veliko prednosti, nekaj si jih naštel že sam, pa čeprav se tvoje spet vrtijo okoli denarja. Tako se drugo leto selim v vas, ki ne vem če ima 100 ljudi. Najbližji sosed je 100m daleč, drugi 300m ,potem je pa že gozd. Pred nos mi ne bo nikdar nihče postavil hiše, nakupovalnega središča ali kaj podobnega, ker je kar nekaj zemlje okoli moje, vse skupaj pa spada pod vodovarstveno območje, kjer če bo kdaj kaka sprememba bo ta, da še na teh treh parcelah, ki sem jih omenila, ne bo več dovoljeno graditi. Najbližji kraj, kjer imajo vse mogoče neumnosti, je pa 5km stran, tako da upam, da mi vožnja kljub vsemu ne bo odvzela preveč časa.

P.s.
no sem toliko časa pacala ta post, da je eden pred mano napisal isto.

Nazadnje urejeno: