Geodetska uprava je objavila izračune posplošenih vrednosti nepremičnin:

tony

Guru
23. jul 2007
10.030
1.690
113
Ja?

Ko sem kupoval flat v Mengšu je bilo prvo vprašanje, če lahko na pogodbo napiševa nižjo ceno in nekaj "za opremo". Opreme v prikazani ceni stoposto ne upoštevajo. Tega se morajo tudi uni glasni novinarji na Siolu še načiti.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.678
3.334
113
Dobro so te napiiii.
Tudi banka ti krede ne da na opremo.

Jaz pa ti iz večletnih izkušenj povem, da je veliko kontra prošenj: lahko višjo ceno napišemo zaradi banke, pa pokrijemo dodaten davek.

tony

Guru
23. jul 2007
10.030
1.690
113
Kaj pa ima kupec od višjega kredita, razen večje luknje v svojem tošlu? Dobro ste ga napiiii.

Res narod kupuje nepremičnine s 110% kredita? Od česa pa potem živijo? Od ljubezni?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.678
3.334
113
Ja, pa kredit je na določen procent vrednosti nepremičnine, če nisi med "posvečenimi", pa ni za opremo,....

Zadnjih 20 let nisem ene pogodbe naredil za nižjo ceno, ker s tem nič ne pridobi kupec, samo izgubi in to lahko veliko!

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.678
3.334
113
Breplačni nasveti so na straneh JU, mi pa delamo za denar.

Boš že pogruntal, če boš malo širše pogledal na sliko.

• Haha
Reactions: tony

tony

Guru
23. jul 2007
10.030
1.690
113
Vidim, da ste zelo, zelo zaposleni z dobro plačano službo (pardon, da upoštevam še Jabe: delom).

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.272
158
63
Celje
Kar naravnost napiši kaj lahko izgubi kupec.
1. Dobi manj kredita, kot bi ga lahko dobil/potreboval. Banka namreč ne kreditira 100% vrednosti nepremičnine, ampak ponavadi do 80%. Se pravi, da za 100k€ vredno stanovanje dobiš 80k€ kredita. Če v pogodbo napišeš, da si stanovanje kupil za 90k€, dobiš torej le recimo 72k€ kredita...
2. Recimo, da je stanovanje dejansko vredno 100k€, ti ga "kupiš" za 90k€. Potem pa ga v relativno kratkem času zaradi kakršnega koli razloga prodaš naprej. Seveda boš želel zanj dobiti čimveč. In če ga prodaš za 110k€, boš davek na promet z nepremičninami plačal za 20k€ namesto za 10k€.
Verjetno obstaja še kakšen razlog...

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.904
2.000
113
1. Dobi manj kredita, kot bi ga lahko dobil/potreboval. Banka namreč ne kreditira 100% vrednosti nepremičnine, ampak ponavadi do 80%. Se pravi, da za 100k€ vredno stanovanje dobiš 80k€ kredita. Če v pogodbo napišeš, da si stanovanje kupil za 90k€, dobiš torej le recimo 72k€ kredita...
2. Recimo, da je stanovanje dejansko vredno 100k€, ti ga "kupiš" za 90k€. Potem pa ga v relativno kratkem času zaradi kakršnega koli razloga prodaš naprej. Seveda boš želel zanj dobiti čimveč. In če ga prodaš za 110k€, boš davek na promet z nepremičninami plačal za 20k€ namesto za 10k€.
Verjetno obstaja še kakšen razlog...

S tem da ne misliš davek na promet z nepremičninami, ki je 2% od celotne vrednosti ampak davek na dobiček.
Lahko si pa tam stalno prijavljen 3 leta in problema ni več.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.936
7.380
113
Kaj pa ima kupec od višjega kredita, razen večje luknje v svojem tošlu? Dobro ste ga napiiii.

Kar nekaj let zdaj se ne splača poplačevati stanovanjskega kredita. Če seveda denar ni ležal na banki. To recimo ni plača.
Niti ni plača dohodek s.p.jevcev in pogodbenikov, ki so lahko kreditno slabše sposobni zaradi oblike dela, ki ni polno zaposlen za NDČ (po kriterijih, ki jih banke imajo same ali se jih morajo držati).

Tudi kdor se je zakreditiral do grla, je vseeno lažje poplačeval stanovanjsko kredo, kot zraven še potrošniško, ki bi jo drugače morebiti moral vzeti za opremo. Klinc, še če je še tako smotan, je lahko za svoj denar lahko avto kupil, bajto in posteljo pa po obrestni meri stanovanjskih kreditov.

Poleg že omenjenih razlogov.

Zdaj pa si ti na vrsti:
zakaj bi bilo dobro imeti nižje ocenjeno nepremičnino? Zaradi davka, ki ga še ni in ker govorimo o ta ne vem kateri prazni nepremičnina, ki se je bo ta davek tikal? Še kaki razlog?

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

tony

Guru
23. jul 2007
10.030
1.690
113
Kaj ni plača je ne samo jasno, očitno je. Nima zveze s temo. Kdor je v taki finančni stiski, da poskuša vzeti max. % vrednosti kupnine v kreditu nima dejavnosti, firme in ne odvečnih prihrankov.

Nisem ziher, ampak se mi zdi, da je GURSu ob določitvi vrednosti nepremičnine za prodajno ceno nepremičnine vseeno. Ko ravno pišemo v enovrstičnicah.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.678
3.334
113
Lahko si pa tam stalno prijavljen 3 leta in problema ni več.
Seveda je hudič vedno v podrobnostih in če se FURS iz karšnegakoli razloga zapiči v tvoja tri leta, boš lepo dokazoval tudi dejansko prebivanje, ker tako piše v zakonu.

Po drugi strani - bog ne daj, da se ti kaj zalomi v teh treh letih in moraš nepremičnino prodat,...

V glavnem, da prodajalcu narediš uslugo in pri 20.000€ nižji ceni prišpara 400€ DPN moraš bit ornk ubrisan. Da pa bi mu šparal davek od dobička pa še toliko bolj - razen če si "profit" razdelita in se ti hebe kaj bo ter imaš keš, ki ga je itak treba "oprat".

Nisem ziher, ampak se mi zdi, da je GURSu ob določitvi vrednosti nepremičnine za prodajno ceno nepremičnine vseeno. Ko ravno pišemo v enovrstičnicah.
Če bi poznal modeliranje posplošenih vrednosti nepremičnin, bi vedel, da vse skupaj izhaja ravno iz vrednosti prodanih nepremičnin, ki se zbirajo preko FURSa.

tony

Guru
23. jul 2007
10.030
1.690
113
"V glavnem, da prodajalcu narediš uslugo in pri 20.000€ nižji ceni prišpara 400€ DPN moraš bit ornk ubrisan."

Prosim za spoštljivo komunciranje, nisi več otrok. S tabo jaz poskušam komunicirati spoštljivo. Lahko pa komunicirava tudi drugače, potem boš pa ti siten.

Resno: ne gre za to, da bi se prepiral, ampak vprašam, ker me zanima: se ta izračun za mojo nepr. dela samo iz moje prodane vrednosti ali iz vseh v severni okolici Lj? Cena 1 nepr. ne bo pomembno vplivala na povpr. ceno v severni okolici Lj.

Zdi se, da iz vseh v nekem koncu, ker sicer bi za bajto moje babice morali poznati vrednost v AO kronah, saj se od takrat naprej ni prodajala. Pa je, seveda, ne.

tony

Guru
23. jul 2007
10.030
1.690
113
To velja za nekaj % kreditojemalcev. Ogromna večina gre v kredit ne zaradi finančne superpismenosti pač pa ker drugače ne more.