GEN-I plin za gospodinjstva!

I

Izbrisan uporabnik #488

Jaz sem ta mesec za hec pri plinarni MB prijavil 1 kubik porabe, manj ne gre in je z vsemi davki, trošarinami itd na položnici znesek 7 EUR.

Tisto kar imaš na ceniku odebeljeno je pri Gen-i ceneje, ostale pa se plača ne glede na ponudnika.

jello

Guru
22. sep 2008
10.276
3.912
113
Itak plačuješ fiksni del. Ne razumem kaj si hotel povedat? Jaz imam že od maja porabo 0 in mesečno položnico 17 EUR.

I

Izbrisan uporabnik #488

jello@ ti plačuješ glede na shemo letne porabe in očitno ne po dejanski porabi. Vsak mesec ne javljaš kali?

jello

Guru
22. sep 2008
10.276
3.912
113
Plačujem po dejanski porabi, kar pomeni da javljam vsak mesec. Poleti ne javljam ker nima nekega smisla da jim vsak mesec javim enako stanje. Pač, če ne javim predvidevajo da je poraba enaka kot prejšnji mesec, se pravi 0.

I

Izbrisan uporabnik #488

Nope, si v zmoti.

Če ne javiš, potem ti obračunajo glede na njihovo shemo, poglej si račun.

jello

Guru
22. sep 2008
10.276
3.912
113
Jao. Bom probal še enkrat malo bolj naokoli.
1. Poraba je 0.
2. Na računu mi vsak mesec piše stanje plinomera, ki je od konca aprila enako. Enako stanje mi kaže tudi v spletni aplikaciji za javljanje stanja plinomera.
3. Obračunajo mi pa fiksni del, ki je izračunan na podlagi letne porabe. Teh 17 evrov plačam vsak mesec celo leto ne glede na to koliko porabim plus seveda dejansko porabo (v zimskih mesecih pride tam nekje do 550 EUR, če je mrzlo).
4. Če bi porabil 1 Sm3 bi bil mesečni račun višji za ceno enega Sm3 plina.

I

Izbrisan uporabnik #488

Pri katerem ponudniku pa imaš tako?

Sicer je zadeva takšna:
Citat:
. Če pa kupec prodajalcu do vključno tretjega dne koledarskega meseca, ki sledi mesecu dobave, za katerega se izdaja račun, sporoči števčno stanje na
odjemnem mestu, preko katerega ta kupec prejema zemeljskega plin, bo prodajalec na računu za to odjemno mesto pri obračunu upošteval količino, ki je enaka dejansko
porabljeni količini zemeljskega plina, razen v kolikor prodajalec oceni, da sporočeno stanje števca očitno ne odraža dejansko porabljene količine zemeljskega plina na tem števcu.
V tem primeru si prodajalec pridržuje pravico, da tega stanja števca pri obračunu zemeljskega plina na računu ne upošteva, ampak, da upošteva količino iz standardnega
obremenitvenega diagrama odjemnega mesta, opredeljenega v tem odstavku

Pri plinarmi MB kakor tudi pri Gen-i je tako kot sem gori citiral.

Če ne javiš, ti obračunajo po diagramu, stanje pa beležijo 0, dokler spet ne javiš ali do letnega popisa popisa.
Včasih je bilo simpl, 1/12 si plačal vsak mesec, po novem pa imajo diagram.

Zelo nenavadno, da imaš račun 17 EUR za 0 kubikov, jaz pa 7 EUR za 1kubik.

Ampak ok, če tak praviš.

I

Izbrisan uporabnik #488

Evo, tako to izgleda, no 2 kubika so vzeli.

new-2.jpg

jello

Guru
22. sep 2008
10.276
3.912
113
Domplan.

Zakaj bi bilo nenavadno? Očitno sem dva ali tri razrede višje od tebe ker verjetno skurim enkrat ali dvakrat več kot ti. Lani recimo sem imel fiksni del bistveno višji, mislim da skoraj 30 EUR (ker se enkrat letno pogleda letna poraba in določi razred, na podlagi katerega se ti določi fiksni del). Mi je pa seveda skrajno bedasto da plačujem po porabi, hkrati me pa to da imam pol leta ugasnjeno peč stane ca. 100 EUR letno.

I

Izbrisan uporabnik #488

Letno imam 2300 kubikov.
Lažje je plačevati enak mesečni pavšak, kot pa da januarja fašem 500 eur položnice, a ne.
Jaz sem zdaj javil 1kubikov zaradi preplačila, ker sem šel na gen-i.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Mi imamo tudi nekaj preplacila (pavsalno placevali). Ker bi sli na gen-i, moramo zdaj predvidevam pocakati toliko, da pokurimo preplacano? In pol?

jello

Guru
22. sep 2008
10.276
3.912
113
Sem šel pogledat račun na katerem sta dve postavki. Prva je omrežnina (15 EUR), drugo pa meritve plinomera (2 EUR). Se spomnim da sem jih enkrat spraševal kaj so to meritve plinomera, če ga pa sam odčitavam, pa so mi sporočili da je to nekaj drugega in da nima veze s sporočanjem stanja. Drugih postavk na računu ni.

Sem pa dobil "prijazno" pismo od Domplana. Najprej sladke besede o tem kako bodo ugodni in blablabla, potem pa grožnje da bodo popise izvajali samo 31.10 in 1.11., da velja samo tisto kar oni popišejo in da če takrat ne bo mogoč popis ga bodo dodatno zaračunali,........jaz sem to razumel da jih moram ta dva dneva doma čakat kdaj se bodo pojavili na vratih, sicer bom popis moral naročit in plačat.
bonk.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Sem videl cenik Domplana. Obračunava pavšalno storitev omrežnine, ki je pa kar visoka, tudi napram Plinarni MB, kjer to beležijo kot strošek distribucije.

Kaj imaš plinski števec v stavbi? Jaz imam škatlo zunaj in bi jim napisal, da je do škatle zagotovoljen prosto dostop, brez psa in da lahko pridejo kadarkoli.

Fora je, da to pri nas delajo študentje, pozvoni ob nemogoči uri, ko folk dela, nakar šutne listek.

Kaj še nisi menjal na Gen-i?
smile-1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Evo račun od JEKO-IN:

PORABA ZEMELJSKEGA PLINA - 0,6370 EUR Z DDV
TAKSA CO2 - 0,0286
TROŠARINA 0,0216
FC ZA DISTR. - 4,2288
ZNESEK ZA MERITVE - 2,04
DODATEK ZA POVEČANJE UČINKOVITOSTI - 0,006
VC ZA DISTRIB. CDK4 DO CDK6 - 0,1500

To piše na položnici je včeraj prišla, vse enote so z ddv na enoto. Zdaj nekaj govorijo da so znižali za 12% samo ko jim jee mater bom zdaj izpolnil prijavo za geni. Odpovedni rok pri jekoin je 3 mesece
10.gif

Nazadnje urejeno:

jello

Guru
22. sep 2008
10.276
3.912
113
Pogodbo za plin sem že vrnil (za elektriko je še nisem dobil), ampak v njej piše da bo prehod šele s 1.12. oziroma ne prej. Števec imam žal v kurilnici. Sicer pa ja, če sem kdaj pozabil javit se je tip obvezno pripeljal v nedeljo ob dvanajstih.
bonk.gif

22. jul 2007
13.593
1.772
113
124
moramo počakat do 1.11. da vidimo , če bodo kakšno omrežnino dvignili ali si pa kaj novega izmislili, potem se bomo pa veselili

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Mene bolj zanima trg elektrike? Vsi govorijo naj ne gremo od Elektra Maribor saj bo v primeru izpada električnega toka težava? Pri kakšni hiši do neke mere verjamem, kaj pa če v bloku vzamemo Gen-i namesto elektra? Tam pa morajo mojstri prit v vsakem primeru in uredit zadevo, tako da potem ni vrstnega reda ali...? Tudi pri elektriki je Gen-i najcenejši?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.238
1.397
113
Jaz sem na gen-i že nekaj časa v bloku. Je pa tako da je ene 4-5 stanovanj priklopljeno na isto varovalko. Zdaj pa razmisli zakaj bi bil vrstni red ?