Gaspari: Študentsko delo napaka na trgu dela

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.036
11.156
113
študenstko delo speljat preko zavoda za zaposlovanje. pa isto obdavčit kot najnizje dohodke, pa rešeno.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
Ko ravno berem koliko dobijo na bencinskih črpalkah in to neobdavčeno
bonk.gif
bi raje pustil službo poleti in šel šipe čistit.....če bi seveda imel veze

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
in kak naj študij pregura en študent iz povprečne družine?

Kaj bi ti pregural?
99% ljudi, ki jih poznam preko študenta služi za počitnice in luksuz. Ostalo plača oči pa mami baje sedaj že do 30 leta...bruh...
Delat naj gre pa bo. Vpiše se naj na faks in ga lepo naredi ob delu!
To pomeni sicer 3-5 let življenja posvetiš delu in študiju in je to to.

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Zaradi študentskih servisov študentje sami sebi zmanjšujejo kasnejšo možnost redne zaposlitve. Podjetja raje vzamejo drugega študenta, saj plačajo bistveno manj davka.

In mnogi študentje so ob prvi redni zaposlitvi presenečeni, koliko davkov se plačuje. Ampak, dragi moji, iz teh davkov se plačuje tudi brezplačno šolanje in ostale ugodnosti študentov.
aplauz.gif

In vsem paše študentski servis dokler so študentje.
Drugi dan po diplomi pa je slika povsem drugačna...ker ne dobijo službe.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Ne more, jebiga. Jaz bi bil kuhan, peče in pohan, če ne bi bilo študentsega dela, letos sem sicer le dobil štipendijo, prej pa nič.

Zaradi mene naj popolnoma ukinejo študentsko delo. Pa vsakemu študentu 300 € štipendije, kot imajo Danska in Nizozemska.

Štipendije da, ampak ne nepovratne in kar vsepovprek. Tisti, ki ne bodo doštudirali, naj vrnejo. Enako kot štipendije poslovnih subjektov.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
Ko ravno berem koliko dobijo na bencinskih črpalkah in to neobdavčeno
bonk.gif
bi raje pustil službo poleti in šel šipe čistit.....če bi seveda imel veze

To je res en velik smeh, ja. Dobijo 1€ na uro (Petrol), vse ostalo je neobdavčeno in predstavlja vsaj 3/4 dohodka (raje več). Kako pa je recimo z natakarji v USA, kjer mora stranka dati napitnino. Je ta napitnina kaj obdavčena?
confused-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik testni_voznik pravi:
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
in kak naj študij pregura en študent iz povprečne družine?

Kaj bi ti pregural?
99% ljudi, ki jih poznam preko študenta služi za počitnice in luksuz. Ostalo plača oči pa mami baje sedaj že do 30 leta...bruh...

Če je pa treba met kul avto, ki ne sme bit starejši od treh let.
smile-1.gif

sarkazem.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.036
11.156
113
pogodbo bi študent podpisal na zavodu za zaposlovanje, delodajalec bi ga enako imel po uri,ga lahko nazene kdaj ce itd, le urna postavka bi vsebovala vse dajatve. rešen delavec in zaposlen študent, ki rabi delo in denar. mene za precednika.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.036
11.156
113
za tolk dobrega in reda kot bi jaz naredil, je nekak premal denarja biti precednik.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.421
5.657
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Torej kot država bi poskrbel da bi študenti imeli kje bivat, prehrana je urejena, študij je brezplačen kaj več pa ne potrebujejo? Torej če še pade štipendija in sam kakšno urco delaš imaš nekaj 100€ čist dovolj...

Nekaj 100eur??? Sam zaslužim 550......živim pr starših( večinoma sm sam ker sta etak penzionista pa sta skos okol kje)....tankam si avto...registriram si avto.....popravlam si avto...plačam kako položnco (mobitel....zdravstveno)....plačujem si fax (izreden študent)...sm pa ke kak izlet v gore al pa na morje.....pa sm na pozitivni 0! Če mi boš zdele prbiu ja pa bod doma za 4mi stenami......tm si sam še metk u glavo pošlm
ne-ne-1.gif

Nazadnje urejeno:

Kamele0N

23. jul 2008
42.421
5.657
113
Citat:
Uporabnik tony pravi:
po študiju se bodo vsaj lahko normalno zaposlili. Ker trenutno se sploh ne morejo, in bi bili vsi študenti do smrti. Vsaj. (Ko prideš zdajle z diplomo v žepu na razgovor, ti pojamrajo, da bi te vzeli, če bi le imel še kakšno leto status!!!)

My ass....po enem letu so s5 pouni izgovorou...pa še kaka wannabe recesija s5 pride in si s5 tm! Nj ukinejo študenstko delo...sam nj bojo potem tud kaka nova delovna mesta

Kamele0N

23. jul 2008
42.421
5.657
113
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
samo kakega stotaka bi lahko reskiral za šnelkurs slovenščine
smirk-1.gif

beri moje poste v temi trenja s softijem
wink-1.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
tisto v oklepaju ne razumem. tem ki jih softi odpira, se gredo o softiju, dišijo na softija, obstaja sum da softi v njih sodeluje,..., ne odpiram. cenim svoje možgane

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
To, kar je gaspari povedal je že dolgo znan problem. vprašanje je le, če bodo uspeli jeseni kaj popravit. Š.delo se mora ukinit, basta.

Kamele0N

23. jul 2008
42.421
5.657
113
Tm v tej temi sm enmu pametnjakoviču razložu da se mi na forumu ne da ukvarjat z knjižno slovenščino......ker ne pišem CV al pa kakga ljubezenskega pisma!

DCD

Pripravnik
1. sep 2007
94
0
6
Imam zaposlenih 5 študentov in se strinjam, da je napaka.

Ampak huda napaka so tudi oderuški prispevki pri plači.
Naši študentje v povprečju zaslužijo 400 € / mesec (delo po obračunanih urah brez mutenja) in to pride podjetje cca 475 €
Če bi hotli tega človeka zaposlit in želi dobiti ven 400 € / mesec pride to podjetje cca 637 €.

In kaj dobiš za teh 160 €.razlike (bdw tud študenti sedaj imajo pavšal za ZZZS)
Penzijo (ki je večina ne bomo dočakala) pa zdravstvo, ki moraš tako ali tako vse doplačevat.
Zadnjič sem bil pri zobozdravniku in sem mu omenil, da mi oktobra poteče status in bom zaposlen z dodatnim zavarovanjem.
Njegov odgovor je bil: Boste moral pa biti samoplačnik, se nam ne splača met za odrasle koncesije.
Z veseljem dam vsakemu teh 160 €, če se ne počutim da mečem denar v smeti.

Kamele0N

23. jul 2008
42.421
5.657
113
Citat:
Uporabnik damek1a pravi:
ŠS so kar konkreten problem ja. Sem pred leti delal v dveh firmah, kjer je bilo polno študentov. Od npr. 10ih sva dva dejansko hodila tudi v šolo (izredno), ostali je v celem letu niso videli od blizu. Potem pa so se spet prepisali drugam, itd., tako da so lahko ostali v firmi po 3 leta in več. Delovni čas je bil vsaj 8h na dan, dosti jih je delalo tudi nadure. Ko so izgubili možnost statusa, so itak mogli it, vendar so kmalu prišli spet drugi in zgodba se ponavlja. Sam sem delal 2 leti prek ŠS in žal mi je za to, saj nimam od tega nobene delovne dobe, prispevkov, itd., čeprav sem delal enako kot redno zaposleni. Vendar je to pogosto edina izbira, saj dokler bo to tako urejeno, bo težko dobiti redne zaposlitve.

Največji problem je, da večina tega folka dela za luksuz. Imajo status, vendar ne hodijo v šolo, delajo dela, ki nimajo z njihovo stroko nič skupnega in to po 12h na dan,... Pogosto pustijo cele dneve/leta po firmah, da lahko potem čez vikend spičijo 200eur v raznih kafičih in se delajo frajere s stvarmi, ki si jih tisti, ki normalno študirajo, težko privoščijo. Na ta način nima študent nič od tega (ok, kratkoročno mogoče že), firma pa ga lepo izkorišča in država jo pri tem podpira.

Potrebno bi bilo nekaj korenito spremeniti. Tisti, ki pač hočejo delat, bi mogli imet možnost dela, brez da bi za to potrebovali status pa naj potem normalno delajo. Uredit bi bilo potrebno tudi količino dela. Med jun-okt naj ne bi bilo omejitve, drugače pa do 50ur na napotnico na mesec. In tudi v firmah - npr. max 20% kadra je lahko študentov, itd. pa seveda stroge nadzore. Šole bi mogle spremljat prisotnost in če te recimo 3 mesece ni blizu, odvzet status. Študentje bi v veliki meri morali delali le v svoji stroki, saj so izkušnje edina korist od takega dela.
V tistem času, ko delaš prek ŠS se ti zdo to super in logično, vendar kasneje spoznaš, da so te lepo izkoriščali in da nimaš od tega nič oz. bore malo.

Kapo dol za tole razmišljanje
zmaga.gif

Sploh ko si omenil da bi mogl delat dela ki ustrezajo njihovemu študiju in bi si stem že pridobival izkušnje......90% Š. del dandanes na trgu ti ne nudi izkušenj ki jih boš potem rabu kot redno zaposlen v svojem poklicu!

Edin nevem....oziroma ne razumem tebe in ynosa kaj bi meu študent od 50 ur na mesec....oziroma kaj bi mu pomenl 100eur na mesc če berem ynosa......kaj vi2 naredita za ta denar???