Gaspari: Študentsko delo napaka na trgu dela

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Ni slabo kar si povedal vendar nasplošno se mi zdi ta sistem neumen da če imajo starši neke prihodke da si ti avtomatsko na slabšem oz. neupravičen do pomoči itd... Kje za boga na svetu pa piše da ti starši sploh kaj dajo? Dobro eni imajo polno rit, nekateri pa ne dobijo niti €ura. To bi bilo treba drugače uredit... vendar zopet KAKO? Zopet bi se najbrž bogati še bolj pitali... Ampak dobro nisem jaz zato tukaj da bom o tem razmišljal, vlada drago plačuje za to visoko šolane svetovalce in strokovnjake...

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Nekaj let sem celo delal za enega naših servisov (prav študent je bil moj delodajalec), pred kratkim pa sem diplomiral, ostal brez statusa in seveda sem še vedno na sončni upravi, zato se z Gasparijem v popolnosti strinjam!

Študentski servisi zaradi mene tudi če ostanejo (čeprav se je nekoč z napotnicami na veliko pralo denar) in so ti za nič dela služili blazne denarje, je pa treba takoj obdavčitev štud. dela izenačiti z redno zaposlitvijo. Nič nimam proti kartkotrajnim/začasnim študentskim zaposlitvam, ampak te morajo delodajalca stati enako kot redno zaposleni...

Mogoče bodo tako študenti nekaj malega manj zaslužili kot zdaj, ampak jim bo to dalo motivacijo čimprej doštudirati in po študiju se bodo vsaj lahko normalno zaposlili. Ker trenutno se sploh ne morejo, in bi bili vsi študenti do smrti. Vsaj. (Ko prideš zdajle z diplomo v žepu na razgovor, ti pojamrajo, da bi te vzeli, če bi le imel še kakšno leto status!!!)

Tudi status absolventa je treba ukiniti pa konec. Dispozicijo diplome bi recimo vsak moral oddati do decembra zadnjega letnika in jo do maja zagovarjati. Pa fertik. In potem grejo lepo diplomiranci vsi delat kot normalni ljudje.

Aja: za socialno ogrožene imamo pa republiške štipendije.

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
ksz

Če ukinejo študentske servise je lahko to za marsikoga velika jeba. Jaz recimo celo leto redno študiram in v rednih rokih tudi nardim vse izpite, pol pa cele počitnice delam, da si nekaj keša skup spravim. Čez leto samo tu pa tam delam, kolko je pač časovno možnosti. Se pa strinjam, da so servisi samo ena vlka pralnica denarja in grabljenje študentkega denarja.

Svinsko je že to, da more ponudnik dela pri vsaki plači študenta nakazat +20%, ki jih obrži servis, ob nakazilu pa še servis tisti denar drži 7-14 dni na svojih računih in tako vleče ogromne obresti. Na koncu pa še jih moreš 2x poklicat pa zagnjavit, ki je tvoj denar.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
No ja, mogoce je neumen, ker sem ga bolj na kratko opisal. Pri skandinavskem primeru v vsakem primeru dobis nekaj od drzave. Tudi tisti, ki ne gredo od doma dobijo nekaj takoimenovane stipendije. Je pa res, da imajo bivanje urejeno veliko bolje kot mi. Za vsakogar se najde prostor, mesecna najemnia pa se zacne od 120€ pa vse do 500€ skupaj s stroski. Seveda je najemnina odvisna od veliko dejavnikov (opremljenost, gradnja, velikost, deljeno stanovanje itd.).

Stipendija se doloca na normalnih kriterjih, ker sem komuniciral z vec ali manj vsemi sloji in se nihce ne protozuje, vsak pravi, da je sistem pravicen. Je pa tukaj se cel kup dejavnikov, ki so potrebni spremembe. Prevec je tega, dober zacetek bi bil, da zacnemo spreminjati v svoji glavi, da nisem samo "jaz" in "ti", ampak,da nas je vec. Tako pa je kot je.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.092
3.594
113
41
Lj
Ne vem zakaj govorite, da če se ukine študentsko delo, ne bo več možnosti delat? Saj to dvoje ni med sabo povezano. Še vedno se bo lahko delalo, samo ne prek študentskega servisa.

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Seveda ni to ednina možnost.

Problem je samo, da še nobene boljše možnosti nihče ni pripravil in predstavil. V Sloveniji seveda.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.718
6.490
113
Zaradi študentskih servisov študentje sami sebi zmanjšujejo kasnejšo možnost redne zaposlitve. Podjetja raje vzamejo drugega študenta, saj plačajo bistveno manj davka.

In mnogi študentje so ob prvi redni zaposlitvi presenečeni, koliko davkov se plačuje. Ampak, dragi moji, iz teh davkov se plačuje tudi brezplačno šolanje in ostale ugodnosti študentov.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Servise privit, saj ste videli lastnike servisov s kakimi avtomobili se vozijo? Mulci stari 23-24 let in pa hudi avti, saj je bilo na TV pred leti.

Ukiniti študentske servise, študentje naj delajo normalno ni panike samo preko pogodb za določeno delo, ki bi bile manj obdavčene morda kot za klasične ljudi?

Preveč je pranja denarja, še v lastnem bloku imamo tak primer, ko mati dela na sinovo napotnico.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Zaradi študentskih servisov študentje sami sebi zmanjšujejo kasnejšo možnost redne zaposlitve. Podjetja raje vzamejo drugega študenta, saj plačajo bistveno manj davka.

In mnogi študentje so ob prvi redni zaposlitvi presenečeni, koliko davkov se plačuje. Ampak, dragi moji, iz teh davkov se plačuje tudi brezplačno šolanje in ostale ugodnosti študentov.

Točno tako, vsak misli, kako bo lepo zajebal državo, ker pač egoistično razmišljajo. Po drugi strani pa se mora proračun žal napolniti, in potem udari država z raznimi trošarinami vse ljudi
stupid-1.gif

Finančna nedisciplina, goljufije itd...če bi bilo tega za polovico manj, bi imeli proračuna dovolj za 2 generaciji vnaprej
evil.gif

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Da še dodam, bil študent še 2 leti nazaj, sedaj vidim, kok € gre od moje plače in imam čisto drugo mišljenje
smile-1.gif

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Finančna nedisciplina, goljufije itd...če bi bilo tega za polovico manj, bi imeli proračuna dovolj za 2 generaciji vnaprej
evil.gif
To že mogoče, samo plačevali pa ne bi nič manj, edino plače v javni upravi bi šle gor...
bonk.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Prav ima....sam govori okoli vrele kaše, skorajda vsi politiki se zavedajo sfalenosti študentskega dela, sam lobi je pač premočan v Slo in iz tega ne bo nič.

Če bo pa kdo kaj konkretno premaknil pa.....noro...neverjetno ogromen + zanj!
zmaga.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Študentsko delo je čisto ok, bi ga pa omejil na kakih 400 EUR ali 100 UR mesečno. Če študiraš, študiraj, ne pa da delaš 8 ur dnevno tisti prvi letnik pa 3 leta vlečeš.... Ampak važno, da je status.

Hkrati pa bi močno dvignil kazni za kršitelje:
- Vsak tisti, ki bo s svojo napotnico omogočil delo nekoga drugega, bo z zakonom izgubil pravico do lastnega študentskega dela + 3.000 EUR kazni
- Vsak tisti, ki bo delal prek tuje napotnice, bo plačal letno povprečno plačo, podjetje pa triletno.

Pa da vidimo kdo bo še mutil.
smile-1.gif

PS: Ja, od plače gre pa prekleto veliko državi.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Kakor vam pravim, bil študent, in sploh ni težko biti študent. Dobil sem cca 400€ mesečno, nisem pa vsak vikend zapravljal za pijačo po nepotrebnem, le čemu? Delaš 150 ur potem pa spičkaš v 4 petkih ali sobotah? YEAH, RIGHT.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
celo to študentsko sranje bi bilo treba pošteno preluftat, ker bistvo študija pri nas ni zaključek faksa po najkrajši poti, ampak pijanščine, žretje na bone, študentsko delo za financiranje teh dejavnosti, na koncu pa pride študij.
študentsko delo bi morali povsem izenačit z rednim delom, da ti šteje delovna doba in plačuješ prispevke. Razlika bi morala bit samo v tem da bi to bila še vedno zelo fleksibilna oblika dela, brez birokratskih ovir, hkrati pa časovno omejena. ker polni delovnik in študij v nekem normalnem časovnem okviru je no go. država bi imela od tega še največ: več denarja, ki ga zdaj papa ŠS, nadoz nad celotnim trgom dela, diplomante, ki bi na trg dela prišli z izkušnjami in jim nebi bilo treba konkurirat z svojimi (za delodajalca) cenejšimi kameradi, ki še študirajo

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Jep tako je. Upam, da vlade ne bo to strah narediti. Največji problem so:

ŠS + podjetja, ki goljufajo....študenti niti niso tok krivi....

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
ŠS so kar konkreten problem ja. Sem pred leti delal v dveh firmah, kjer je bilo polno študentov. Od npr. 10ih sva dva dejansko hodila tudi v šolo (izredno), ostali je v celem letu niso videli od blizu. Potem pa so se spet prepisali drugam, itd., tako da so lahko ostali v firmi po 3 leta in več. Delovni čas je bil vsaj 8h na dan, dosti jih je delalo tudi nadure. Ko so izgubili možnost statusa, so itak mogli it, vendar so kmalu prišli spet drugi in zgodba se ponavlja. Sam sem delal 2 leti prek ŠS in žal mi je za to, saj nimam od tega nobene delovne dobe, prispevkov, itd., čeprav sem delal enako kot redno zaposleni. Vendar je to pogosto edina izbira, saj dokler bo to tako urejeno, bo težko dobiti redne zaposlitve.

Največji problem je, da večina tega folka dela za luksuz. Imajo status, vendar ne hodijo v šolo, delajo dela, ki nimajo z njihovo stroko nič skupnega in to po 12h na dan,... Pogosto pustijo cele dneve/leta po firmah, da lahko potem čez vikend spičijo 200eur v raznih kafičih in se delajo frajere s stvarmi, ki si jih tisti, ki normalno študirajo, težko privoščijo. Na ta način nima študent nič od tega (ok, kratkoročno mogoče že), firma pa ga lepo izkorišča in država jo pri tem podpira.

Potrebno bi bilo nekaj korenito spremeniti. Tisti, ki pač hočejo delat, bi mogli imet možnost dela, brez da bi za to potrebovali status pa naj potem normalno delajo. Uredit bi bilo potrebno tudi količino dela. Med jun-okt naj ne bi bilo omejitve, drugače pa do 50ur na napotnico na mesec. In tudi v firmah - npr. max 20% kadra je lahko študentov, itd. pa seveda stroge nadzore. Šole bi mogle spremljat prisotnost in če te recimo 3 mesece ni blizu, odvzet status. Študentje bi v veliki meri morali delali le v svoji stroki, saj so izkušnje edina korist od takega dela.
V tistem času, ko delaš prek ŠS se ti zdo to super in logično, vendar kasneje spoznaš, da so te lepo izkoriščali in da nimaš od tega nič oz. bore malo.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Je pa nekaj resnica, treba se je vprašat zakaj se toliko zaposluje preko študenta? Mogoče zato ker je delo pri nas enostavno predrago, mislim redna zaposlitev? Torej skinit-omejit študente, redno zaposlit več ljudi in zmanjšat dajatve in bo to kar prava formula.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
cena dela je med glavnimi faktorji, še pomembnejši pa je fleksibilnost: dobiš ga takoj oz. kak hitro lahko pride do tebe in ravno tak hitro odpustiš