Eno preprosto vprašanje za večino....

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Citat:
Uporabnik capl pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
uh, da ne pozabim, nisem le proti cerkvi in veri ampak tudi proti komunizmu, ki je izmil dedka mraza, oz. socialzmu
??
Dedek mraz je pa veliko starejši, kot to dvoje
ne-ne-1.gif
beri

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Biti kristjan pomeni razvijanje in ohranjanje nekega odnosa in ne delovanje po krščanskih pravilih. Ti pravila se ne sme brati dobesedno, razen 10 božjih zapovedi, ki so pomembne za slehernega človeka, naj bo to kristjan, musliman ali pa ateist. Predlagam ,da si jih prebereš brezpredsodkov in malo razmisli kaj pomenijo.

Recimo tvoje zajebavanje ljudi nocoj, ker se ob frej dnevu zberejo skupaj in se imajo lepo, je krščanski odnos ?

I

Izbrisan uporabnik #488

Ponavadi so takrat dela prosti dnevi, niso pa državni prazniki, zato ni nobene ovire da bi se prost dan zavračal.
Enako tudi katolibani počivajo ob državnih praznikih.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Citat:
Po tvoje je v redu, da upoštevaš cerkevene praznike samo takrat, ko tebi paše?

Malo nazaj nisi odgovoril na:
Citat:
Kaj pa dan reformacije? Ali sem kaj zamešal in takrat nalašč vsako leto delaš, tvoji otroci pa morajo v šolo, čeprav je zaprta?

27. april?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Biti kristjan pomeni razvijanje in ohranjanje nekega odnosa in ne delovanje po krščanskih pravilih. Ti pravila se ne sme brati dobesedno, razen 10 božjih zapovedi, ki so pomembne za slehernega človeka, naj bo to kristjan, musliman ali pa ateist. Predlagam ,da si jih prebereš brezpredsodkov in malo razmisli kaj pomenijo.

Recimo tvoje zajebavanje ljudi nocoj, ker se ob frej dnevu zberejo skupaj in se imajo lepo, je krščanski odnos ?

Ne, mi smo se zbrali tukaj po delovnem dnevu, nekateri si sproščajo frustacije, nekateri jih dobivajo.

I

Izbrisan uporabnik #488

No, da bo vsem enkrat jasno.

1. člen

Prazniki v Republiki Sloveniji so:

– 1. in 2. januar, novo leto

– 8. februar, Prešernov dan, slovenski kulturni praznik

– 27. april, dan upora proti okupatorju

– 1. in 2. maj, praznik dela

– 25. junij, dan državnosti

– 17. avgust, združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

– 15. september, vrnitev Primorske k matični domovini

– 1. november, dan spomina na mrtve

– 23. november, dan Rudolfa Maistra

– 26. december, dan samostojnosti in enotnosti.

Prazniki Republike Slovenije iz prejšnjega odstavka so dela prosti dnevi, razen praznikov združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, vrnitev Primorske k matični domovini in dan Rudolfa Maistra, ki niso dela prosti dnevi.

2. člen

Dela prosti dnevi v Republiki Sloveniji so tudi:

– velikonočna nedelja in ponedeljek, velika noč

– binkoštna nedelja, binkošti

– 15. avgust, Marijino vnebovzetje

– 31. oktober, dan reformacije

– 25. december, božič.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:, razen 10 božjih zapovedi, ki so pomembne za slehernega človeka, naj bo to kristjan, musliman ali pa ateist. Predlagam ,da si jih prebereš brezpredsodkov in malo razmisli kaj pomenijo.

Sorry, ampak razen 4, 5 in 9 ne vidim česa uporabnega v njih ...

tudi 6, 7, 8 in 10 so uporabni. Malo razmisli.

I

Izbrisan uporabnik #488

Glede 10. božjih zapovedi.

Te, ki jih uporabljajo katolibani niso izvirne, toliko o tem... so jih spremenili...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Po tvoje je v redu, da upoštevaš cerkevene praznike samo takrat, ko tebi paše?

Malo nazaj nisi odgovoril na:
Citat:
Kaj pa dan reformacije? Ali sem kaj zamešal in takrat nalašč vsako leto delaš, tvoji otroci pa morajo v šolo, čeprav je zaprta?

27. april?

Pardon, sem spregledal na ne tvoje vprašanje...

27. april ni cerkveni praznik, je državni, torej je praznik, ki velja za vse državljane.
Rdeča nit debate, ki sem jo odprl je v tem, da se(ste) ljudje, ki na vse pretege zaničujete krščanstvo in se le tega otepate, kot hudič križa, praznujete pa krščanske praznike, še več, si jih podredite in jih preformirate v nekaj tretjega..."eden od redkih družisnkih večerov"....evo predlog, zberite se na 27.aprila, vam bolj paše.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.384
1.250
113
www.adriamedia.si
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:, razen 10 božjih zapovedi, ki so pomembne za slehernega človeka, naj bo to kristjan, musliman ali pa ateist. Predlagam ,da si jih prebereš brezpredsodkov in malo razmisli kaj pomenijo.

Sorry, ampak razen 4, 5 in 9 ne vidim česa uporabnega v njih ...

tudi 6, 7, 8 in 10 so uporabni. Malo razmisli.
Ah, 7 in 8 sem pozabil.
10 je pa mimo. Prej ali slej mi bo od soseda ratalo kupit stanovanje. A je to greh (ker bi ga res rad imel)?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
A vidiš, tukaj je problem, ker teh "zapovedi" se ne bere dobesedno. Na to ima veliko Doc Jernej za povedat . Razmišljaj "širše".

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.751
1.537
113
Hudič je v tem, da je fraza "krščanski praznik" oksimoron.

24./25. december se je namreč praznovalo že zdavnaj preden se je tisti tesar dal ujeti Rimskim legionarjem. Zakaj? Ker se je takrat fehtalo bogove, naj ne pozabijo, da je čas, da se dnevi nehajo krajšati
zmaga.gif

Do razlage, iz kje se je pridelalo svetega Nikolaja, in zakaj njegov izvor spet nima zveze s krščanstvom, pa se potrudi sam. Jaz imam dovolj drugega dela.
zmaga.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Vidiš, za vsakega "osla"* so neke smernice....za tebe je to očitno zeitgeist.

*to je v kontekstu

I

Izbrisan uporabnik #488

21.12 imaš zimski solsticij, naravni pojav.
Ni potrebna nobena ideologija.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
No ja, začetek daljšanja dneva se je praznovalo že stoletja/tisočletja pred božičem

mistique

Guru
16. jun 2009
14.105
1.882
113
Emona / Carnium
Praznovati - rel. praznovati božič; praznovati nedeljo udeležiti se maše in ne opravljati težkih fizičnih del

Tvoja terminologija je za začetek napačna, potem pa mogoče še kaj drugega. Če si že vnaprej določil, da ljudje praznujemo cerkvene praznike, ti moram povedati, da jih ne praznujemo vsi. Imamo pa vsi radi dela proste dneve, četudi so cerkveni.

Še poskus odgovora:
Osebno otroku še nisem rabil razlagati zakaj Miklavž ne nosi. Misliš, da otroci niso razumna bitja in ne štekajo, da nekdo dobi igračo za "Miklavža", on pa ne. Mogoče tvoji? Ko pa bo moj vprašal po Miklavžu, bom vedel kaj mu bom povedal. Do takrat pa otrok ne bo prikrajšan in se bomo raje spontano veselili dnevom sonca, dežja, snega, lune, veselja, glasbe, igre, družine in podobno...

Torej o kakšni prikrajšanosti govoriš?