Energetska preskrba gospodinjstev

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.975
3.631
113
Ne... Razen, če je vsa reakcija v smislu jamra in jokcanja v gostilni/netu. Dovolj je par klikov na Moj Elektro in povozis predlagano dogovorjeno moč in jo določiš sam... Vsak mesec, ce češ.

Ne, domnevam pa, ker 1ČB ni v preostalih 8 mesecih. Vsi ostali bloki pa so v minimumu odvisni od prejsnjega. Ostane 5. ČB, ki pa je lahko v višini prikljucne moči, pa to ne igra nobene vloge na položnici. Zdaj, če 2. ČB, ki je edini omembe vreden bistevno odstopa v obeh sezonah, narediš kot sem gor napisala. Po koncu ogrevanja, ko TČ ugasneš, poklikas na Moj Elektro ustrezno nižji 2. ČB. Ogrevanje SV predstaviš v 3+ ČB. Če gre za omembo vredno razliko, ni veliko dela in ne vpliva na zivljenje in navade nic.
Aha, torej, če vsak mesec rabiš 45 minut 17 kW je sistem kar naenkrat postal pravičen do vseh. Ok, vse jasno. V osnovi pa ni greh napisat, da moraš nekoga zajebat, da drugega ne preobremeniš.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.070
878
113
no sigurno obstaja kaksna statisticno bolj primerna dolocitev razredov kot pa spica.. konc koncev se policaji bodo kmal izvajal meritve na podlagi povprecne hitrosti na AC.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.976
113
Hmm...
Tvoj nesrecni Janez, in pod nesrecni zato, ker ni najbolj brihten, 3x na mesec nabije 1ČB na 17kW.

Recimo, da drugace sploh ne rabi elektrike in ima doloceno minimalno moc v vseh blokih 4,8kW.

Ce pusti 4,8 in 3x/mesec nabije 17, potem bo ob dogovorjeni moči plačal 339,4€/leto omreznine. Za 3x prebiti na 17kw. Pri tem naj povem, da je znesek enak, ce se cel mesec pase v 1. ČB na 17, ce le ne gre v drugih preko 4,8. Ce rabi vec kot 4,8, potem bo dogovorjena moc vecja, kar je prav, saj jo rabi. Penal ustrezno nizji.

Ce naredi kot ti in samo joka je fer/ni fer, potem bo pustil dogovorjeno moc v 1. ČB 17kw in posledicno v vseh ostalih in letno plačal 552,54€ za omreznino.

Torej preko 200€ razlike, pa lahko naziga v 1. ČB kolikor hoce v obeh primerih

V osnovi pa, kot ponavadi, te nihce ne zajebe tok kot sam sebe. Sistem je nepravičen, kolikor je mati narava bila nefer, kot je tega posameznika bolj šlampast zvezala in ali ne zmore razumeti, ne želi, najhuje pa je tistim, ki so kasirali tole dvoje oboje

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.975
3.631
113
Hmm...
Tvoj nesrecni Janez, in pod nesrecni zato, ker ni najbolj brihten, 3x na mesec nabije 1ČB na 17kW.

Recimo, da drugace sploh ne rabi elektrike in ima doloceno minimalno moc v vseh blokih 4,8kW.

Ce pusti 4,8 in 3x/mesec nabije 17, potem bo ob dogovorjeni moči plačal 339,4€/leto omreznine. Za 3x prebiti na 17kw. Pri tem naj povem, da je znesek enak, ce se cel mesec pase v 1. ČB na 17, ce le ne gre v drugih preko 4,8. Ce rabi vec kot 4,8, potem bo dogovorjena moc vecja, kar je prav, saj jo rabi. Penal ustrezno nizji.

Ce naredi kot ti in samo joka je fer/ni fer, potem bo pustil dogovorjeno moc v 1. ČB 17kw in posledicno v vseh ostalih in letno plačal 552,54€ za omreznino.

Torej preko 200€ razlike, pa lahko naziga v 1. ČB kolikor hoce v obeh primerih

V osnovi pa, kot ponavadi, te nihce ne zajebe tok kot sam sebe. Sistem je nepravičen, kolikor je mati narava bila nefer, kot je tega posameznika bolj šlampast zvezala in ali ne zmore razumeti, ne želi, najhuje pa je tistim, ki so kasirali tole dvoje oboje
Hja, jaz pač nimam težave, ko bi moral loviti porabo med savno in jacuzzijem. Pranje molzišča mora delati, ko je delo opravljeno in to ironično pač zmeraj pade v prvi blok. Tega pač sistem ne upošteva. Ti se s savno, jacuzzijem in elektro avtom lahko prilagodiš na bloke in jih uporabljaš takrat, ko je ugodneje, jaz se ne morem, ker me veže neka mukajoča zadeva, ki muka zmeraj bolj, če predolgo čakaš. Podobno je pri industriji.

Ampak ok, sistem je bojda pošten... gremo naprej.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.976
113
A je vazno? Rabis ali ne rabis? Ce rabis, placaj. Ce se jaz zajebavam, bom tudi. Popolnoma fer. Kot da je kablu vazno, iz katerih vzgibov se gor obešaš. Pa kot vidiš je še vseeno 200€ razlike lahko, ce naredis kaj bolj konstruktivnega od jamra. Meni je sicer vseeno, ampak tale mindset tebe košta še pa še...

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.975
3.631
113
Seveda me košta. 500 eur pri omrežnini, 1000 eur pri dolgotrajni oskrbi, povišanje zdravstvenega prispevka 3X + kolikor še bo naneslo novo zavarovanje strojev pripetih za traktor, če sami koga povozijo na cesti (prosto po neki EU direktivi). In to vse v enem letu. Ampak razumljivo je, da je nekomu, ki ima malo "drugačne" težave pri upravljanju porabe to slišati kot jamr.

Smo pa vsaj zaključili dejstvo, da je fer, da nekdo, ki rabi 17 kW 15 ur na mesec plača za obremenjevanje omrežja mesečno enako, kot nekdo, ki ga obremenjuje 25 dni na mesec po 8 ali 16 ur. Poštenje je zmeraj veljalo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.976
113
je omrežnina zame drugačna kot za tebe? Na MPOju sem kot rečeno plačala skoraj 42€ za 78kWh (oseminsedemdeset). Je dolgotrajna oskrba zame drugačna? Zdravstveni prispevek je - zame je višji in dobiva enako za to. Ostali davki in prispevki? Enaki? mene kdo kaj subvencionira, ko se grem preživetje (odgovor je ne, ne zato ker ne znam pobrati, ampak ker ni).

Imam težave, pod črto bi rekel lovek da večje, ampak kako se lotitiva ti in jaz v tej igri, ki se ji reče preživetje, je pa diametralno. zate zid, zame manjša ovira. Dolgotrajna oskrba je preč vržen denar, če ZPIZU karkoli vplačuješ tudi. In mene bo vesoljski program rešil penzije, ko bi bilo bolj umret kot živet, ti si pa jamr na kruh namaži. Samo zajebavanje brez veze, pa zdele bi imel še čas, da nekaj narediš, da boš lahko temu kar te čaka po 65 letu lahko rekel život. Ampak dobr, če lahko prcanje mene na raketi na kruh namažeš, naj ti tekne. mogoče boš pa prvi, ki bo znal tole vnovčiti, potem pa res ne boš nikdar lačen.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.975
3.631
113
Odvisno. Sam moram pri dolgotrajni oskrbi plačevati za 3 ljudi, ne vem koliko jih imaš ti pod sabo kot S.P. V obeh primerih gre za 2%. Zdravstveni prispevek zate je višji, ker si lahko vplačaš večjo plačo, zaradi katere boš imela tudi večjo pokojnino. Če bi si ga lahko tudi sam, bi si ga, pa pač ne gre, ker gre vse x3. Subvencije so odvisne od foha. Kjer je veliko povpraševanje se marsikaj tudi za podjetnike najde. Žal ne vem s čim se ukvarjaš tako, da tukaj težko komentiram.

Sicer pojma nimam kako si prišla do tistega prcanja na raketi, ker sem jasno napisal z imenom "asta" in vsakemu, ki vsaj malo bere alter je jasno, da gre za asto vrečko in njeno nevidno delo in nima to popolnoma nič s tabo. Tudi komentiral nisem na tvoj odgovor.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.976
113
Sicer pojma nimam kako si prišla do tistega prcanja na raketi, ker sem jasno napisal z imenom "asta" in vsakemu, ki vsaj malo bere alter je jasno, da gre za asto vrečko in njeno nevidno delo in nima to popolnoma nič s tabo. Tudi komentiral nisem na tvoj odgovor.

Se opravičujem. Brala na telefonu, na levi strani imam okvarjen ekran, mi rise vertikalne črte v debelini 1cm. Nisem pozoomirala ali obrnila ekrana in narobe namesto "bo asta" prebrala "bosta" - jaz pa Robi najbrz. Moja napaka. Asti tudi jaz želim srečno pot. Se se enkrat opravicujem, zafrknila kapitalno

Tale prispevek plačuje delodajalec, delavec in upokojenec. Moj placa 1%, ki je konkreten, jaz 2% ker sem sama zase oboje in ga drzim na minimumu, kolikor se da in 1% za svojo zaposleno. Ki k sreci ne rabi vec kreditov in je prezadovoljna, da sem tako zataknjena na vseh moznih excelih, ker poskrbim, da od vsega denarja, ki ji je namenjen, na njenem racunu pristane maksimum. Tako so tile procenti nižji tako zanjo kot zame.

Penzije zame in zate ne bo. To bo tringlt. Zato od vseh najslabsi nasvet je, da naj si povecam prispevke zanjo. Ne bom dosegla minimuma, ce bom uspela se naprej takole manevrirati, minimalno penzijo bom pa vseeno dobila. Kar ne pomeni, da ne skrbim za svojo penzijo, ki bo vsaj vredna te besede in čeprav morda skromnega življenja, se vseeno življenja in ne životarjenja.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.076
6.923
113
pri taščici
kWh ne obremenjujejo omrežja in od prenesene kWh se žice ne znucajo. Zato pa špice kW še kako obremenjujejo. In je zato prav, da se za špice moči plača večinski del omrežnine, na kWh pa manj. Ali je zdaj razmerje OK, je druga zgodba, ampak da je pa veliko večji del omrežnine vezan na kW namesto kWh, je pa v osnovi logično in OK.
Se kar nisem dovolj odprte glave da bi razumel ta sistem. Sem premal v sole hodil, sploh pa ne v stromarske.
Zakaj za vraga je sedaj postalo omrezje "presibko" ko vsi "peglamo" spice (ajd nekateri se kar EV filajo z 11kw, ampak to je itak obicajno filalo ponoci ko omrezje no obremenjeno, hkrati pa smo vsai dvignili letno porabo vsako desetletje za 50%.
Pred 30 leti so po hišnih delavnicah po sluzbi nekaj ur ropotali takšni in drugacni stroji z 10+ kw odjema lahko.
Danes teh strojev ni vec, so pa TC ki ropotajo z 2 ali tremi kw non stop, cel kup polnilcev in standby naprav ter naprav 24/7 ki zrejo pol kw non stop, je pa omrezje problem?
Jaz se vedno vztrajam da je problem kolicina elektrike po kablu.
Kar se lepo vidi.
Ponoci brez greha polnim z 11kw avto. Zvecer ob 7 pa nikakor ne.
Pa ceprav zvecer ob sedmih nihce v vasi ne vlece vec kot 5kw.
Vsi pa vlecemo med 2 in 5kw.
Pisem bedarije, grem spat.... ;)

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.975
3.631
113
Se zgodi.

Ja saj, na koncu bomo vsi, ki moramo bolj ali manj sami skrbeti za svoj posel na neki minimalni penziji, stroški, ki se bojo do takrat povišali za faktor X, bojo pa ostali. In če so že želeli narediti pošten sistem naj obračunajo vsak 15 minutni blok čez celo leto. Zagotovo lahko sistem nastavijo tudi tako.

Ampak vsi vemo, da se to ne bo zgodilo, ker potem lahko vsa energetsko intenzivnejša podjetja zapremo in nam ostane samo JS, podjetniki z birokracijo in v storitvenih dejavnostih, ter morda nekaj kmetij, ki ne rabijo veliko energije. To pa najbrž nikomur ni v interesu.