Energetska preskrba gospodinjstev

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.454
569
113
44
Še vedno Rdeči revirji
eno vprašanje imam.
Za prejšni mesec sem dobil od elektra položnico in se mi zdi malo visoka, vsaj ta del za omrežnino (pol meseca me sploh ni bilo nič v stanovanju). V stanovanju imam od večjih porabnikov bojler/steklo keramična/pečica, ter ogrevanje z stenskimi električnimi radiaotorji 2 kom in 1 električna lojtrca v kopalnici. Gre za starejši blok (iz 60) in na računu piše Priključna moč 17 in 3x25a. Ali je potreba po taki moči? in sklepam da to vpliva tudi na samo višino omrežnine?
Nism stromar, zato sprasujem, kaj lahko naredim?
V prilogi spodaj scan računa
To, da imaš 3 faze za stanovanje v bloku mi je najmanj zanimivo. Neki časa nazaj sem govoril s kolegom, ki si želi treh faz v bloku, pa jih ne more dobiti. Glede na to, da se greješ na elektriko, ti prvo predlagam, da pogledaš kakšne so moči radiatorjev in bojlerja. Če te pol meseca ni bilo v stanovanju, to ne vpliva na omrežnino. Omrežnina, dogovorjena moč, se računa na povprečje treh špic v časovnem bloku nekje eno leto nazaj. Na dogovorjeno moč ne vpliva količina porabljene energije, ampak kolikšna je bila največja skupna moč porabnikov, ki si jih imel priključene, ko so določevali dogovorjeno moč. Več porabnikov, kot jih v enem trenutku aktivno deluje, večja je moč odjema.
Glavne varovalke vplivajo na minimalno možno dogovorjeno moč v časovnem bloku, ki je pri tebi 4,5kW (17% priključne moči).

Drugače imaš večjo omrežnino, kot jaz pri isti priključni moči v stanovanjski hiši z ogrevanjem na TČ. Nikakor ne trdim, da so te kakorkoli oskubili, vseeno ti pa predlagam, da pogledaš moj elektro, kakšne imaš meritve.

univerza982

Pripravnik
24. okt 2013
42
1
8
Obracunano imas 6,5kW. Ta moc je bila dolocena glede na moc, ki si jo rabil od novembra 2023 do februarja 2024. V teh 4 mesecih si enkrat vse prizgal naenkrat...

Zdaj imas lahko porabo 0, pa bos vse vezano na omreznino za moč placeval enako. To so vse tiste postavke, ki imajo v 3. stolpcu (količina) vrednost 6,5.

Kaj lahko narediš? Ce je bilo takrat kaj izrednega, drugace pa se ne obešate cez dan z vsem naenkrat, potem imas za ta mesec ze drugo moc. To lahko pogledas v mojelektro. Ce imas in boš pogledal, bomo pa še kako lahko rekli za naprej, kaj in kako.
torej če prav razumem oni gledajo povrepčje 1 leta za nazaj (torej v tem primeru november 2023) in bo npr zdej ta poloznica za december, drugačna, ker bodo gledali december 2023?

sad

Guru
24. avg 2007
21.146
9.785
113
Ne, gledajo štiri mesece od novembra do februarja tisto leto.
Do naslednjega leta si mrzel, razen če sam spremeniš moč, vendar boš s tem pridobil plačilo morebitnih penalov.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi
19. jul 2007
2.883
1.611
113
Ne, gledajo štiri mesece od novembra do februarja tisto leto.
Do naslednjega leta si mrzel, razen če sam spremeniš moč, vendar boš s tem pridobil plačilo morebitnih penalov.(
Glede na priključno moč (3×25 A) pod 4.6 kW itak ne moreš iti, tako da greš lahko samo iz 23,49 € na 16,62 € - prihranek 6,86 € (+DDV) mesečno + plačilo potencialih penalov v ČB1 (in prihranek 1,67 € (+DDV) mesečno v ČB2)

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.601
2.712
113
Glede na priključno moč (3×25 A) pod 4.6 kW itak ne moreš iti, tako da greš lahko samo iz 23,49 € na 16,62 € - prihranek 6,86 € (+DDV) mesečno + plačilo potencialih penalov v ČB1 (in prihranek 1,67 € (+DDV) mesečno v ČB2)
+ taksa za spremembo EE soglasja + nobene garancije da dobiš nazaj znižano moč na višjo, če bi jo rabil.

B81

22. jul 2007
37.542
10.844
113
Zanimivo, poraba oz. neto znesek na mojelektro je identičen novembrskemu do centa. Sem mislil, da dodajo zraven še dokupljeno, ampak zgleda da to naredi potem gen-i?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.054
6.908
113
pri taščici
+ taksa za spremembo EE soglasja + nobene garancije da dobiš nazaj znižano moč na višjo, če bi jo rabil.
Ne rabis spreminjat soglasja za nizanje do 4.6.
Zahtevek preko moj elektro in srecno. Ali kako drugace tudi se verjetno možno.
V primeru te debate pa ne vem ce je pametno to početi. Ker potem pa zna penale placevati. Ki pa bodo se drazji od sedanjega racuna.
Ima kar nekaj grelcev ki lahko delujejo istočasno. Pa se nadzirat jih ne more pametno verjetno.
Letos naj pazi kako bo hkrati vklapljal grelce in bo drugo leto kak evro nizja položnica.
Ce ni ze zajebal pretekla dva mesca.
Od marca do novembra bo itak položnica spet nekaj nizja ker ne bo 1.CB

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.054
6.908
113
pri taščici
Poloznica je visja za postavko s ceno 23.4€+ddv.
Na poloznici za marec (aprila) tegs zneska ne bo vec.
Pri dveh gospodinjstvih na indukcijah, pri dveh EV sem placal manj omreznine. ;)
Tisti ki se grejejo z el grelnimi telesi so ga naj.... Po novem obracunu
Da še ceno elektrike spustijo iz vajeti (in bo 2x drazja) bo veselica z veliko plesa.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija in sad

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.601
2.712
113
Ne rabis spreminjat soglasja za nizanje do 4.6.
Zahtevek preko moj elektro in srecno. Ali kako drugace tudi se verjetno možno.
Ko sem vprašal pred enim mesecem na Elektro Maribor za postopek znižanja iz 3X25 na 1X16 je rekel da je neka taksa v višini 30-40€ in da se EE soglasje definitivno spremeni.

Mogoče ti misliš na nižanje blokov, to pa lahko samo do najnižje vrednosti za tvoj odjem po EE soglasju, s tem jaz nič ne rešim.

• Všeč mi je
Reactions: sad in Hanzi

tomi

Guru
1. sep 2007
18.685
9.906
113
40
MB
Zmrzliva gospa, ali pa majhen otrok.

Mislim pa da bi bilo treba pogledat metodologijo preračuna m3 v kWh, ker se je v tem času nekaj spreminjalo, sploh glede na to, da cena je pa +- enaka oz. višja minimalno.
plinarna maribor je v 24 pocenila kolk se spomnim, so me konec 23 opozarjali da se ne vezat.
kwh z ddv je 0,065 trenutno