eno vprašanje imam.
Za prejšni mesec sem dobil od elektra položnico in se mi zdi malo visoka, vsaj ta del za omrežnino (pol meseca me sploh ni bilo nič v stanovanju). V stanovanju imam od večjih porabnikov bojler/steklo keramična/pečica, ter ogrevanje z stenskimi električnimi radiaotorji 2 kom in 1 električna lojtrca v kopalnici. Gre za starejši blok (iz 60) in na računu piše Priključna moč 17 in 3x25a. Ali je potreba po taki moči? in sklepam da to vpliva tudi na samo višino omrežnine?
Nism stromar, zato sprasujem, kaj lahko naredim?
V prilogi spodaj scan računa
To, da imaš 3 faze za stanovanje v bloku mi je najmanj zanimivo. Neki časa nazaj sem govoril s kolegom, ki si želi treh faz v bloku, pa jih ne more dobiti. Glede na to, da se greješ na elektriko, ti prvo predlagam, da pogledaš kakšne so moči radiatorjev in bojlerja. Če te pol meseca ni bilo v stanovanju, to ne vpliva na omrežnino. Omrežnina, dogovorjena moč, se računa na povprečje treh špic v časovnem bloku nekje eno leto nazaj. Na dogovorjeno moč ne vpliva količina porabljene energije, ampak kolikšna je bila največja skupna moč porabnikov, ki si jih imel priključene, ko so določevali dogovorjeno moč. Več porabnikov, kot jih v enem trenutku aktivno deluje, večja je moč odjema.
Glavne varovalke vplivajo na minimalno možno dogovorjeno moč v časovnem bloku, ki je pri tebi 4,5kW (17% priključne moči).
Drugače imaš večjo omrežnino, kot jaz pri isti priključni moči v stanovanjski hiši z ogrevanjem na TČ. Nikakor ne trdim, da so te kakorkoli oskubili, vseeno ti pa predlagam, da pogledaš moj elektro, kakšne imaš meritve.