Energetska preskrba gospodinjstev

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.241
6.781
113
zdaj, ali mi verjameš ali ne, jaz sem točno to naredila, kar ti slikice kažejo. Monter mi je nastavil na max oddajo v omrežje 13kW, jaz sem popravila na 13,5 (ali 13,4, ne spomnim se). Zdele ne morem pogledat, posledično tud ne poslat filmčka.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.978
6.867
113
pri taščici
To si sedaj malo zmešal hruške in jabolka.
Seveda lahko dajo paneli ven samo toliko kot je njihova nazivna moč +- par %.

Vrtimo se okoli tega ali lahko inverter brez e-metra nastaviš na nižjo izhodno vrednost kot je njegova nazivna vrednost in tu nima načelno nobene veze ali to oddajaš ali sam trošiš.
Namreč pri predimenzionirani elektrarni glede na odjem je seveda idealno, da pri tistih par špicah preko dovoljene oddaje, le-to pokuriš v hiši, oz. ti pač nekaj zabremza da ti števec ven ne vrže - nujen "ročni" poseg on site. Je pa stvar v tem ali imaš presežek ves čas in tudi lastno porabo visoko (kar je precej nelogično, da tako predimenzioniraš SE) in bi ti omejevanje na inverterju pač pobralo preveč oddaje v sistem (kar pa je spet precej nezaželjeno). Če lahko omejiš na inverterju BREZ E-metra pač prišparaš v osnovi 200-500€ pač odvisno koliko ti kdo pokasira za dobavo in priklop škatlice vredne cca 100€.

In za konec še precej dobeseden citat SolarEdge, ki ga lahko smiselno izluščiš tudi iz zgoraj pripetih navodil: omejitev oddajne moči inverterja je možna izključno v povezavi z E-metrom.
Dopuščam možnost, da je na kakšnih malo starejšim modelih S-Edge inverterjem še bil mogoč dostop v ta del nastavitev, sedaj tega dostopa z SetApp ni več - vidiš omejitev, ne moreš pa je spreminjat.

Bom po tvoje: pa dobro no, ti sploh razumeš napisano? Če E-meter izgubi komunikacijo z inverterjem je moč omejena na tisto nastavljeno v inverterju.
To nima veze z osnovnim vprašanjem.
Ti v Kosar z jabolki nakladas se hruške.
Pusti stevilo panelov in njihovo moc (hruskel na miru.
Tebe zanima ce lahko omejis brez energy metra.
Ne če ga lahko omejijo, MORAJO ti ga omejiti na moc oddaje ki ko imas napisano c soglasju ( ali manj)!
Imam 15.1kw SE, "upravljam" tudi 15.5 SE pri "sosedu".
Nobena nima energy metra, obe sta omejeni na 13.6 oddaje.
V skoraj dveh letih se ni se niti enkrat zgodilo da bi kater stevec odklopil zaradi prevelike oddaje.
Ko sem jaz ugotovil, da imam nocno porabo 400+w, sem znancu z monterjevimi pravicami narocil da mi oddajo proizvodnjo oz nekih 13.2 dvigne na 13.6(8?). Tega je sedaj ze vec kot pol leta pa tudi se ni odbilo stevca.
Zdaj sem zvedel tudi razlog da ga ne bo odbilo, pa ce dvignem limit na 20kw (id odam panele na isti string).
En String na 17kw inverterju lahko odda max 13.5kw.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.850
3.469
113
Če boš dvignil na 20 kW bo števec šel takoj ven. Razen, če imaš števec brez odklopnika ali brez konfiguracije za oddajo, kar je malo verjetno.

Ven ti ni vrglo, ker monterji v povprečju nastavljajo od 300W do 500W varnostne rezerve, sploh pri uporabi energy metra je to še bolj izrazito, ker elektrarna včasih gre višje od dovoljene meje, saj se konstantno prilagaja hišni porabi. Če ni energy metra pa pač dela na nastavljeni limiti konstantno in zato tudi ne prihaja do odklopov.

Pri meni je dovoljena oddaja 13,2 kW, razsmernik je limitiran na 12,9 kW, pa kljub temu 1x do 2x letno števec vrže ven, ko se mu poklopijo parametri.

13,6 kW je maksimalna dovoljena oddaja za 3x25 varovalke. Čez to ne hodi, razen, če boš večal varovalke in zaprosil za novo soglasje.