Energetska preskrba gospodinjstev

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.261
3.898
113
Proračun tudi veliko investira, npr. v izgradnjo vodovoda in ostalo infrastrukturo ter socialne programe za naše ranljive državljane.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.658
6.420
113

Gen Energija, v katero poleg hidroelektrarn na Savi in Termoelektrarne Brestanica spada nuklearka, je tako kot vedno doslej vnaprej prodala enako količino elektrike, kot če remonta ne bi bilo, kupci namreč želijo enostaven produkt. "V Skupini Gen večino, to je okrog 90 % vse proizvedene električne energije, prodamo na podlagi dolgoročnih pogodb, torej za eno, dve ali tudi tri leta vnaprej. Gre za tako imenovani letni produkt pasovne električne energije, ki kupcem zagotavlja celoletno dobavo," so zapisali v pojasnilih na svoji spletni strani. To je že vrsto let običajna praksa, pri kateri pa večino tveganj prevzamejo energetske družbe.

Pokurili naj bi 15 tisoč litrov nafte na uro

Plinske turbine v Brestanici lahko delujejo tudi na nafto ali mešanico nafte in plina. Ker je plin predrag, naj bi tokrat kurili nafto. Vsako uro delovanja na moči sto megavatov naj bi pokurili kar 15 tisoč litrov nafte, da bi jo lahko dostavili pa naj bi na železniški postaji v Krškem pripravljali nekakšno črpališče, na katerem bodo nafto z vagonov prečrpavali v avto cisterne, s katerimi jih bodo vozili do bližnje Brestanice. Če bi termoelektrarna s sto megavati moči delovala ves mesec, bi pokurili skoraj 11 milijonov litrov goriva, za katerega bi morali plačati okrog 13 milijonov evrov.

Preračunano čez prst bi cena tako proizvedene megavatne ure stala okrog 250 evrov. Če bo na trgu mogoče dobiti cenejšo pasovno energijo, bodo termoelektrarno seveda ustavili.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Pust kurilc.
Vzem raje 20 jurju pufa za sončno elektrarno za dolge zimske noči.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.490
3.589
113

Gen Energija, v katero poleg hidroelektrarn na Savi in Termoelektrarne Brestanica spada nuklearka, je tako kot vedno doslej vnaprej prodala enako količino elektrike, kot če remonta ne bi bilo, kupci namreč želijo enostaven produkt. "V Skupini Gen večino, to je okrog 90 % vse proizvedene električne energije, prodamo na podlagi dolgoročnih pogodb, torej za eno, dve ali tudi tri leta vnaprej. Gre za tako imenovani letni produkt pasovne električne energije, ki kupcem zagotavlja celoletno dobavo," so zapisali v pojasnilih na svoji spletni strani. To je že vrsto let običajna praksa, pri kateri pa večino tveganj prevzamejo energetske družbe.

Pokurili naj bi 15 tisoč litrov nafte na uro

Plinske turbine v Brestanici lahko delujejo tudi na nafto ali mešanico nafte in plina. Ker je plin predrag, naj bi tokrat kurili nafto. Vsako uro delovanja na moči sto megavatov naj bi pokurili kar 15 tisoč litrov nafte, da bi jo lahko dostavili pa naj bi na železniški postaji v Krškem pripravljali nekakšno črpališče, na katerem bodo nafto z vagonov prečrpavali v avto cisterne, s katerimi jih bodo vozili do bližnje Brestanice. Če bi termoelektrarna s sto megavati moči delovala ves mesec, bi pokurili skoraj 11 milijonov litrov goriva, za katerega bi morali plačati okrog 13 milijonov evrov.

Preračunano čez prst bi cena tako proizvedene megavatne ure stala okrog 250 evrov. Če bo na trgu mogoče dobiti cenejšo pasovno energijo, bodo termoelektrarno seveda ustavili.
Cela drama.
Za primerjavo manjka koliko plina gre v istem časovnem obdobju in če primerjamo dejmo primerjat koliko litrov utekočinjenega plina bi morali dostavit.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.068
6.916
113
pri taščici
Koliko takih tankerjev pride mesecno za slovenski trg?
Recimo da hisa porabi 1l/h.
Torej Brestanica porabi toliko kot 15k his.
Priznam,mislil sem da je več.
Me pa zanima koliko elektrarn je v evropi takih kot brestanica. Po moje imamo manjsi delež elektrike iz plina kot evropa.

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Novejših podatkov od leta 2012 sploh ni :oops1: ampk za približno oceno bo kr....
Uvoz...kurilca za en super tanker na leto. Dizla za 5 super tankerje...bencina za tanker in pol...
Koliko takih tankerjev pride mesecno za slovenski trg?
Recimo da hisa porabi 1l/h.
Torej Brestanica porabi toliko kot 15k his.
Priznam,mislil sem da je več.
Me pa zanima koliko elektrarn je v evropi takih kot brestanica. Po moje imamo manjsi delež elektrike iz plina kot evropa.

Posnetek zaslona 2022-09-14 070157.png
Posnetek zaslona 2022-09-14 070248.png
Posnetek zaslona 2022-09-14 070337.png

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
Namesto da streljaš take komentarje okrog matematike bi raje napisal kako si prišel do 25 let.