Energetska preskrba gospodinjstev

tony

Guru
23. jul 2007
11.301
1.983
113
Priporočila ne vem kakšne elektrotehniške zveze, nova verzija od lani, so priporočala pregled s termokamero - vsak mesec.

Ker je jasno, da jih imamo že dovolj, da bo v povprečju na dva meseca po 1 SE v državi gorela. S tega vidika ne spadajo na objekte z ranljivimi ljudmi... Zoki jih je pa šravfal na domove upokojencev...

sajkek

Guru
16. mar 2008
41.604
15.044
113
Ok, po tvojem izračunu letne poloznice delim z letno porabo in dobim ceno - dejmo rect pred EV, da bo lazje racunat --> 0 evrocentov/kwh. To te je prej zmotilo, ker ni upostevanega tega in onega... A se tinse zdi prav. Pac ni. In mislim, da sva letosnji ples okoli tega zakljucila.
kak zaključla, pa komaj marec je.

meni se zdi bolj pesek v oči... jaz mislim, da tvoja kwh nekaj stane in da mimo tega ne gre.. ti mi pišeš 0.. tudi prav, nimam nič od tega. ni zamer.

• Haha
Reactions: Hanzi

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.757
9.847
113
Za 2100€/leto je takih, ki jih ne placam, ampak jih trgam od nakupa SE in od ostalih stroskov SE. Preostali so taki, kjer placam cca pol, ker gredo v strosek. Ampak teh kwh pa ne placam.

Vsako leto marca zakljucimo ogrevalno sezono. Za krompirjeve prižgemo, marca ugasnemo. Letos 12.3. ker pač 25 je prevroče v bivalnih prostorih. Vedno potem še enkrat zahladi, kar spravi hiso na cca 22-23, potem pa sonce greje dalje in zacnemo senciti. Ce bi bilo potrebno spet zaceti ogrevati, bi seveda to dodala kasneje, lahko da sem prehitro rekla, ampak gk3de na oretekle izkusnje je to to.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

first1

Fizikalc
19. mar 2018
416
196
43
Se pravi pridelaš nekje 12 MWh, za ogrevanje ti gre 2 MWh, ostalo pa za? Večinoma EV?

Jst se rad igram, pa včasih kupim kako stvar četudi nima finančnega smisla. Je pa fajn če ga ima. In za SE bi si želel da ga ima. Ampak če imam porabo hiše okoli 6 MWh letno, z avtom naredim 6k km letno kar pride 500€ goriva in pod 100€ zavarovanja bi si z SE samo zakompliciral življenje. V smislu SE za 10-13k € + nov EV za 30k € in potem brainstormati kako porabiti vse free kWh. Vseeno pa sem dal vlogo še pod netemeteringom, a dobil zavrnjeno. Tako da sedaj se bom igral s spimpano balkonsko SE. Bo tudi ceneje.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.757
9.847
113
recimo leto 2025:
SKUPNA PORABA: 17515kWh
Ogrevanje hiše 1857kWh
Ogrevanje SV: 1952kWh
Hlajenje: 348kWh
EV: 5513kWh
Ostalo: afne guncanje znotraj in zunaj hiše. poleti in pozimi

SE je naredila lani 14110kWh

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.735
4.956
113
Povprečna letna poraba gospodinjstva je pa okoli 3000kWh letno, sedaj pa računaj "dobiček" oz. ker je ta povprečje zajeto vse od vikendic s porabo 0 do takih kot ste "vi" je deklarirana povprečna poraba za neko 4 člansko družino, ki kuha doma na elektriko, ima klimo in TČ bojler (ter ogrevanje iz ne EV vira) cca. 500kWh na mesec kar je potem 6000kWh na leto.

• Všeč mi je
Reactions: BLABLABLA

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
3.301
1.384
113
Povprečna letna poraba gospodinjstva je pa okoli 3000kWh letno, sedaj pa računaj "dobiček" oz. ker je ta povprečje zajeto vse od vikendic s porabo 0 do takih kot ste "vi" je deklarirana povprečna poraba za neko 4 člansko družino, ki kuha doma na elektriko, ima klimo in TČ bojler (ter ogrevanje iz ne EV vira) cca. 500kWh na mesec kar je potem 6000kWh na leto.
Cifre zgoraj navedene so precej točne...

sajkek

Guru
16. mar 2008
41.604
15.044
113
recimo leto 2025:
SKUPNA PORABA: 17515kWh
Ogrevanje hiše 1857kWh
Ogrevanje SV: 1952kWh
Hlajenje: 348kWh
EV: 5513kWh
Ostalo: afne guncanje znotraj in zunaj hiše. poleti in pozimi

SE je naredila lani 14110kWh
opa, smo ze blizje tvoji kilovatni uri, potrebujeva še samo letni strošek SE in plačila položnic ;) pa ti bom jaz izračunal :evil:

• Haha
Reactions: Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.335
5.534
113
Saj je že nekje zgoraj napisala SE nekih 800€ na leto, pa Jabe spraševat o strošku položnic??? :eek:

Ona ima to optimizirano in nima stroška položnic - Revolut, N26, tajači paket na Banki,... ;)

• Haha
Reactions: sajkek

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.757
9.847
113
800 ni nič v tej zgodbi. je bilo pa cca 870€ za vse kar je zahtevala SE po montaži (zavarovanje, vzdrževanje, manko kwh) od novembra 2021.

sajkek, ne rabiš nič računat, kot vidiš ti ne gre. s tem da imam jaz to že vse...

po koliko je kWh od montaže dalje. Upoštevan kWh s vsemi dvaščinami, ki so vezane na kWh. IN upoštevam, koliko bi plačevala, če ne bi imela SE in koliko za manke plačam sedaj. Tarifa na netmeteringu je večja in ne bi bilo prav, da vzamem to ceno, kajne...

zdaj pa upoštevam obakrat ET odkar ni več važno. Prej sem seveda upoštevala, koliko elektrike je šlo v Mt in koliko v Vt, da ne bomo krivo računali. vsakič ko se kaki parameter spremeni in se - enkrat bodo zavarovanja drugačna, drugič bodo kWh, tretjič bo omrežnina, pač drugače vpliva na vse skupaj.

Še enkrat, zato ker se nekomu ne da ali ne zna, pač ni merilo za nič. nobeden se temu ne bo prilagajal, oziroma, dokler je tako, so vsi samo veseli. Manj se folk poglablja, lažje ga je žejnega čez vodo peljat. Potem pa folk v luft za vsako malenkost, ker je nekdo rekel, da jih bo na kant spravila, po drugi strani, jih pa res udari lahko kaj, pa nikome ništa, ker jim nobeden ni povedal, da je za bunit se, sami pa ne vedo.

p.s.
takole pa izgleda poračunica za SE po 4,5 letih:

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

sajkek

Guru
16. mar 2008
41.604
15.044
113
800 ni nič v tej zgodbi. je bilo pa cca 870€ za vse kar je zahtevala SE po montaži (zavarovanje, vzdrževanje, manko kwh) od novembra 2021.

sajkek, ne rabiš nič računat, kot vidiš ti ne gre. s tem da imam jaz to že vse...

po koliko je kWh od montaže dalje. Upoštevan kWh s vsemi dvaščinami, ki so vezane na kWh. IN upoštevam, koliko bi plačevala, če ne bi imela SE in koliko za manke plačam sedaj. Tarifa na netmeteringu je večja in ne bi bilo prav, da vzamem to ceno, kajne...

zdaj pa upoštevam obakrat ET odkar ni več važno. Prej sem seveda upoštevala, koliko elektrike je šlo v Mt in koliko v Vt, da ne bomo krivo računali. vsakič ko se kaki parameter spremeni in se - enkrat bodo zavarovanja drugačna, drugič bodo kWh, tretjič bo omrežnina, pač drugače vpliva na vse skupaj.

Še enkrat, zato ker se nekomu ne da ali ne zna, pač ni merilo za nič. nobeden se temu ne bo prilagajal, oziroma, dokler je tako, so vsi samo veseli. Manj se folk poglablja, lažje ga je žejnega čez vodo peljat. Potem pa folk v luft za vsako malenkost, ker je nekdo rekel, da jih bo na kant spravila, po drugi strani, jih pa res udari lahko kaj, pa nikome ništa, ker jim nobeden ni povedal, da je za bunit se, sami pa ne vedo.

p.s.
takole pa izgleda poračunica za SE po 4,5 letih:
spet kup če-jev...

izračun je povsem enostaven.. letni stroški deljeno z letno porabo in to je to... kolk si dala ti za elektrano ali nisi dala, nobenga ne briga.. tist je itak vse minus dokler se ne amortizira... vazna je stvar kolk te stane v tem trenutku kWh. Tudi za avto se noben ne sekira če si ga kupil, za 90 kilo ali pa 30... vsaj tako je prosto po alterju... ce pac oni za 90 pije manj je pač bolj varčn od onega za 30.

al pa gremo drugače, čez par let boš kao po excelu na nuli in bo sam plus, kaj boš pa pol računala??? kolk še ti manjka do prikolice na morju? al bo vseeno nek letni strošek za elektriko? bo. pika.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.757
9.847
113
kaki če... to je vse za nazaj. edini če je, če bi za porabljen štrom plačevala tarife, kot bi jih plačevala brez SE. Te tarife so nižje in se mi zdi prav, da jih upoštevam. Pač brez SE je kWh cenejši.

Kaj bo, pa ne vem. Ko bom na nuli, bom pač na nuli. Tole je nek izsek, tale tabela laufa od 1.9.2014. Pa polno drugih vrstic je še... da ne rečem, koliko je še drugih tabel. Ni treba imeti veselja s tem, ni ti treba tega početi, lahko se norca delaš, vsako tele ima svoje veselje, ampak zato tvoj izračun ne bo nič bolj pravilen.

p.s.
nobena izmed teh tabel ne laufa z nikakršnim drugim namenom, kot iz veselja do številk. Noben rezultat do sedaj, hvala bogu, me ni prisilil v prilagoditev najmanjšega aspekta mojega življenja. saj ni treba takoj reagirat na vsako stvar in spremembe delat. To, da se na vsake toliko časa najde nek pajac, ki na mizo eno trditev vrže, ker kdo pa ve da ni res, je pa samo dodana vrednost.

sajkek

Guru
16. mar 2008
41.604
15.044
113
mam jaz tud excel in vem kolk me kaj stane...

to kolk te stane kwh je po mojem osnova številka, (ne glede ali imaš SE v netmeteringu ali ne) . Kako pridi do te števlike pa očitno imamo druge poglede (zame je enostavno, zate očitno ni) in ne bova prišla skup. Ni panike, hehe, nimam nič od tega.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
20.068
1.488
113
mam jaz tud excel in vem kolk me kaj stane...

to kolk te stane kwh je po mojem osnova številka, (ne glede ali imaš SE v netmeteringu ali ne) . Kako pridi do te števlike pa očitno imamo druge poglede (zame je enostavno, zate očitno ni) in ne bova prišla skup. Ni panike, hehe, nimam nič od tega.
Ja, je že fajn vedet, koliko stane. Meni kalkulacija pokaže 7 centov iz SE, ko pa dodam manjko (ki se bo čez ene 2 leti povečal za 50%), pa izračun pokaže povprečno ceno 10 centov na kWh za 25 let delovanja elektrarne (sem vštel tudi menjavo razsmernika).
To recimo za EV pomeni (odvisno od porabe) nekje 1,5 do 2 € na 100 km.
Ali pri 2 (kmalu 3) EV prihranek 180 jurjev v teh 25 letih ... Tudi če zamnejam po 3 avte vmes, je to 9 avtov. Če je vsak 10 jurjev dražji od ICE (pa bo razlika mnogo manjša), sem še vedno lepo v plusu za pol prej omenjene cifre.
Čisto tako na hitro, teoretično, da se ne bo kdo na točne cifre obešal.