Energetska preskrba gospodinjstev

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Sem pa stricu od moje reku enkrat maja, ko je bil pameten kle pri nas, nej gremo na pelete in stara dva fopal, kok bosta reveža pepel kidala in s šajtergo ven vozila, naj si raj zalogo nardi, ker že delajo paniko, da jih majo v Bauhausu še pod ugodno... zdej pa hod mojo drvarnico gledat in se praska za ušesi in računa....peletov pa še nima.

• Všeč mi je
Reactions: sad

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Gleda da so bih in srbija ustavli izvoz pred mesecem ali dvema...

Folj.so.nasras spkce i peti sedaj jih pa niti.ne dobijo.

Drva se pa pozimi prpravjo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Seveda in najcenej so glih takrat metrska frišna, sej ti jih prpele direkt, kupiš jih pa vsaj leto in pol vnaprej.

Pa se jih je letos dalo tud zgodaj poleti dobit suha, 20m, za dve sezoni jih bo, jih je pa zmer manj na trgu, bolj ko se bliža zima, nič novega, tko je vsako leto.

Zgodi spomlad kupim 20m frišnih in pol lepo dokupujem vsako leto glede na porabo. Neki zaloge more bit.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.027
844
113
kupil dva električna radiatorja (po 2.5 kW - naj bi ogrevala do 90m3). v hisi je se klima.. pa bojler na elektriko.
primarno ogrevanje je na plin. kaksnega kamina&dimnika nimam.

sem pa sosedu pomagal drva zlagat - tko da v najslabsem primeru se preselimo k njim :p

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
kupil dva električna radiatorja (po 2.5 kW - naj bi ogrevala do 90m3). v hisi je se klima.. pa bojler na elektriko.
primarno ogrevanje je na plin. kaksnega kamina&dimnika nimam.

sem pa sosedu pomagal drva zlagat - tko da v najslabsem primeru se preselimo k njim :p
2x2.5kw radiatorja ti lahko dnevno pokurita za 10€ elektrike. Da ne bos presenecen ko bo racun za elektriko 3xy €

• Všeč mi je
Reactions: ales85

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.027
844
113
To je napaka politike. Namesto da bi omogocili "prodajo" viskov, bodo ljudje po "neumnosti" porabljali viske. Ob tem pa seveda obremenjevali omrezje.
A ce bi kuril 12kW TC - bi blo pa OK?

Zdej k ni TC za dobit, pa € se ni zbranih sem pa z 2x2.5kW radiatorjem - eko terorist?

zanimivo…

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
Ko bo vec radiatorjev priklopljenih, bomo morali paziti, da bo za mobitel.polniti ostalo elektrike.
Smesno, dokler ti trafota ven ne zabrise.
Po vaseh so se trafoti in omrezje iz titovih casov. Od takrat je his vsaj 2x vec takrat se prakticno nobena hisa ne greka na elektriko, danes se jih pa vsaj polovica (ajd TC). Da o potabi gospodinjstva pred 40 leti in danes ne pisem. Danes zagotovo 2x vec. Brez morebitnega ogrevanja na elektriko.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.027
844
113
TČ bi bilo več razredov bolje kot pa to kar nameravaš delati zdaj.

Kot da bi vegan delal v mesnici.
se strinjam in zavedam- da je TČ boljša izbira.. in to mi je bila tudi prva varianta
ogledane imam tri - a glej ga zlomka - dober mesec/dva nazaj so bile vse dobavljive april - junij 2023.... lahko sicer dobim "neki" - pa mi vsi pravijo, da bom nesrečen..

Hanzi - sedaj je plin. če bo res panika (tako v € oz. v dobavljivosti) - mi elektricni radiator omogoca, da znizam temperaturo plina za "stopinjo dve".. in dogrevam z elektricnima radiatorjema
energent imam zastonj.. pa konc koncev tudi razbijem odvisnost od plina - ker ima se elektriko zraven... pac radiatorja sem si kupil za "backup" (investirat 200€ v to se mi ne zdi neumna ideja.. ko bo mraz - bo to najbrz 300+)

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Smesno, dokler ti trafota ven ne zabrise.
Po vaseh so se trafoti in omrezje iz titovih casov. Od takrat je his vsaj 2x vec takrat se prakticno nobena hisa ne greka na elektriko, danes se jih pa vsaj polovica (ajd TC). Da o potabi gospodinjstva pred 40 leti in danes ne pisem. Danes zagotovo 2x vec. Brez morebitnega ogrevanja na elektriko.

V vseh pa ne. Pri nas ganz neue. 8 bajt.

Po drugi strani... Vsak se nekaj vtika v nove varcne bajte, v lastnike SE, v lastnike EV... Vcasih vzrok tem odlocitvam ni kvazieko, ampak gredo na iste vatle kot velika vecina. Računica. Mene marsikdo na kriz pribija, ko povem, da so vse moje odlocitve na bazi neke racunice in se me zmerja, da bi mogla narediti se vec. Ponavadi so to tisti, ki so bistveno manj "eko" od mene, ampak imajo pa željo in namen...

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
Res me zanima, kako bo (evropsko in lokalno) elektricno omrežje preneslo morebitno vecje stevilo vklopljenih grelnih naprav.
Kje bomo dobili elektriko za vse dodatne porabnike?
Jedrske je (bo) nemc izklopil, plina lahko ne bo niti za caj skuhat kaj sele za vso industrijo, premog smrdi in s co2 kuponi svercerji mastno sluzijo...sonce pa pozimi da do 1/4 elektrike.
Ce bo pihal bo vsaj od vetra nekaj.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77