Energetska preskrba gospodinjstev

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Dober opis, le dva manjša popravka - NEK proizvaja pasovno energijo, regulacije skorajda ni. Regulacijo izvaja večinoma TEŠ.
Hidroelektrarne v Sloveniji so večinoma pretočne, kar pomeni, da je shranjevanja zelo malo.
Ja jasno NEK je itak specifika pri nas. Meni je najbližja Soča in je več ali manj so vse elektrarne na regulaciji preko akumulacije. Je pa res da Sava še bolj pa Drava nima nekih opcij akumulacije (mogoče dnevno/nočni režim) oz. kar jo izvajajo je bolj namenjeno zadrževanju kakšnih poplavnih vod kot pa čemu drugemu.

• Všeč mi je
Reactions: Gavran

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Sam tatdrage stvari.

Torej nekak mam prav da se doma dela lager zaloga za naslednji dve leti ?
kakšen drug predlog dobrodosel...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.191
1.198
113
www.adriamedia.si
Sem dobil ponudbo za firmo od ECE za leto 23

1. CENE:
Povprečna cena0,45364 €/kWh
EnergijaVT 0,56048 €/kWh
Energija MT 0,31615 €/kWh
Energija ET 0,51564 €/kWh
1. Pošlji na vsaj 5 ponudnikov povpraševanje. Trenutno so OK GEN-I, Petrol, NGEN (če izpolniš nekatere njihobe dod. pogoje).
2. Zakupuj za do konca Q3 2023 (in se izogni Q4, ker vleče ceno gor). Za Q4 2023 in 2024 pa pač počakaš, da vidiš, kam se bodo stvari razvijale, in zakupiš, če bodo šle cene vmes kaj dol.
3. Dobra ponudba (po pogojih iz točke 2) je VT okoli ali malo pod 350. pa računaj, da se cene dnevno spreminjajo pro dob rih ponudbah in se moraš znat odločit v nekaj urah.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Morda to napoveduje malo svetlejše čase.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Zdj bodo kolesarđiji spet lajali da vlada pufa državo za 300 let naprej...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Saj bi morali... Jaz taksnih ukrepov ne podpiram, kot jih nisem prej, ko je Jansa uveljavil "bencinsko kapico". Nekdo mora to placati.
Naj plačajo tisti, ki ne znajo dosegati cene, kot jo ima Gen-I. Ta ne bo nič prizadet. Pa ne spet, da prodaja poceni energijo iz NUK. Drugi prodajajo še pol cenejšo energijo iz HE, pa so s cenami v višavah.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Naj plačajo tisti, ki ne znajo dosegati cene, kot jo ima Gen-I. Ta ne bo nič prizadet. Pa ne spet, da prodaja poceni energijo iz NUK. Drugi prodajajo še pol cenejšo energijo iz HE, pa so s cenami v višavah.
Plača naj tisti, ki je pri teh ponudnikih... ne pa da država krije razliko, to sem želel povedati. Ponudnikov pač ne moreš prisiliti, da naj dosegajo neko specifično ceno.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Plača naj tisti, ki je pri teh ponudnikih... ne pa da država krije razliko, to sem želel povedati. Ponudnikov pač ne moreš prisiliti, da naj dosegajo neko specifično ceno.
Z optimiziranjem poslovanja jo lahko dosežejo. Če so pa vodilni nesposobni politični nastavljenci, se pa tega seveda ne da doseči. :evil:

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
1) Dokler se cene energentov (bilokaterih) niža na račun davkoplačevalcev in bo to potrebno pozneje plačati, potem se s tem ukrepom osebno ne strinjam.
2) V kolikor se cene energentov niža na račun nižjih dobičkov energetskih podjetij in da to po drugi strani ne ogroža njihovega poslovanja/obstoja, potem sem definitivno takoj za to, da se cene omeji.

Kateri od teh dveh zgoraj opisanih primerov velja za to sprejeto limito cene na električno energijo?
Gledano nazaj, je omejitev cene pogonskih goriv padla pod točko 1 zgoraj. Kam paše tole z elektriko?

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
1) Dokler se cene energentov (bilokaterih) niža na račun davkoplačevalcev in bo to potrebno pozneje plačati, potem se s tem ukrepom osebno ne strinjam.
2) V kolikor se cene energentov niža na račun nižjih dobičkov energetskih podjetij in da to po drugi strani ne ogroža njihovega poslovanja/obstoja, potem sem definitivno takoj za to, da se cene omeji.

Kateri od teh dveh zgoraj opisanih primerov velja za to sprejeto limito cene na električno energijo?
Gledano nazaj, je omejitev cene pogonskih goriv padla pod točko 1 zgoraj. Kam paše tole z elektriko?
Najverjetneje pod prvo točko, za ziher pa res ne vem. Pod drugo točko bi se strinjal, glede na to, da so to praktično državna podjetja.

Težava z omejitvijo pogonskih goriv pa je v tem, da naj bi bilo kot opisano v prvi točki. Ampak država pa trenutno zavrača zahtevke za izplačila kot neutemeljene... kar se mi pa ne zdi pošteno. Niti ni pomembno, če je ukrep sprejela prejšnja vlada.

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Najverjetneje pod prvo točko, za ziher pa res ne vem. Pod drugo točko bi se strinjal, glede na to, da so to praktično državna podjetja.

Težava z omejitvijo pogonskih goriv pa je v tem, da naj bi bilo kot opisano v prvi točki. Ampak država pa trenutno zavrača zahtevke za izplačila kot neutemeljene... kar se mi pa ne zdi pošteno. Niti ni pomembno, če je ukrep sprejela prejšnja vlada.
Ta z gorivom je lahko precej lopovska. Bom dal en hipotetični primer, ni nujno da je resničen, je pa čisto legit če bi bil...
MOL je madžarska firma in za SLO iz madžarskega MOLa kupuje gorivo.
Madžari vedo, da če MOL Slovenija dela izgubo, jo mora Slovenija kot država pokriti.
Zato madžari povišajo prodajno ceno med MOL Madžarska in MOL Slovenija.
MOL Slovenija posledično dela izgubo.
MOL skupina kot celota ima dvojni plus. Prvič ker prodaja gorivo v SLO po višji ceni kot bi sicer in drugič, ker mora država pokriti izgubo MOL Slovenija.

• Všeč mi je
Reactions: sandra in Kamele0N