Elektronika za elektricni vozicek

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Tale ideja z zavoro ni slaba. Pa ne da je z njo kaj narobe, ampak v vezju. Zavora je predvidevam da elektromahenska - elektromagnet jo popusti da lahko voziš (to je klikanje). Elektromagnet je tuljava z induktivnostjo in pri induktivnosti ob izklopu nastajajo zelo visoke napetostne špice. Če ni vse narejeno kot je treba (zaščita, filtri, ustrezni aktuatorji - tranzistorji) prej ko slej odpihne tranzistor, ki skrbi za napajanje teh tuljac. Mogoče res niso šli driverji ampak zgolj en tranzistorček za 29 centov, ki skrbi za popustitev zavor. V vsakem primeru je treba zadevo razkopat do te mere, da se lahko premeri vse tranzistorje in diode na močnostnem delu elektronike.

Tudi jaz navijam za ta problem - prenapetostne špice prebijejo izhodne tranzistorje (FET), ki sicer imajo zaščitno diodo ampak morda je vse skupaj podhranjeno. Ker nadzorno vezje ne zazna napetosti na zavori tudi ne da komande za pogon motorjev.
Verjetno bi zadevo pri delujoči elektroniki rešil z dvema zaščitnima diodama - pri nedelujoči pač še dva izhodna tranzistorja.
Jaz bi se zadeve lotil z voltmetrom in pomeril, če pride napetost na eno in drugo zavoro ob premiku ročice
wink-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.889
630
113
Danes sem utegnil nakaj časa posvetit temu modulu.
Vizualno sem pregledal vse elemente in vezi med njimi in nikjer "žal" ni videt ničesar "skurjenega". Kondič ni noben napihnjen...

Na sredini je en velik rele: http://download.siliconexpert....0000-a002_f.pdf
Ki pa deluje ok...

Naslednje je, da premerim vse tranzistorje in diode.

Bom tudi postavil mini foto studio, da lahko naredim kakšno boljšo fotko od tele:
IMG_20120220_205218.jpg

Nazadnje urejeno:

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Rele in kondenzatorji niso krivi - iz slik je težko razbrati kje so priključene zavore (vijaka desno zgoraj??)

Kaj krmili zavoro - jo krmiliš z joystickom ali ima "ročno zavoro"-dodatna ročica ?
Jaz bi začel napako iskati na tej točki - ali zavora spusti in če ne - zakaj ne (napetost,stik,...?)

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Uh, nisem opazil, da tema ni zamrla
redface-1.gif

Skratka, zavoro spusti ob vklopitvi/izklopitvi na komandi.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Ti ce se nemotim si bil F1 BMW fan, a sem tebe videl v soboto v izoli, bel vozicek, M crte in BMW znak gor?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.208
1.377
113
poskusi jakeboy1 poslati PM glede na to da pravi da jih popravlja. Verjetno ve kje je napaka. Škoda da ni več Radirka na tem forumu sklepam da bi bil pri tem problemu zlata vreden. Kaj pa Avstrijski zastopnik za to firmo ? Kontaktiraj ga mogoče oni ceneje to popravijo...

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
jakeboy1 iz invacare foruma? Sem ga ze kontaktiral, oni samo menjajo ali posiljajo v obnovo proizvajalcu, sami pa nic ne rihtajo. Pri nas pa nas "zlata vreden" uvoznik niti slisat noce za obnovo.

Problem je, ker Invacare se ne odziva na prosnje koncnih uporabnikov, preprosto ignorirajo. Sem ze poslal pred leti 2-3 mejle za dolocena vprasanja pa nic. Prav tako sem tudi zadnjic poslal mail - nic. Poslal direktno proizvajalcu te elektronike, so mi mail forwardiral Invacaru, ki valda ignorira. V najboljsem primeru forwardirajo na nasega serviserja in potem me oni kontaktirajo.

Nazadnje urejeno:

damo

Majstr
4. sep 2007
1.019
152
63
Poskusi na forumu elektronik.si, tam je cel kup strokovnjakov in mogoče se kdo s tem ukvarja ali pa je že kdaj to popravljal.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Sem me že predlagal
wink-1.gif

Tudi če ni nobeden še popravljal tega bodo 1-2-3 postavili diagnozo in ga ravno tako hitro usposobili
smile-1.gif

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Hvala!

Amm.. futuristica mal cajt matra.. Ce se "preda", vas obvestim. Kdor si pac upa spopast z hudobno elektronko
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.599
6.679
113
pri taščici
Tone bi se vedno mogoce ob priliki vzel zadevo v roke. Ce je zadeva vsaj priblizno v enem kosu oziroma ima vse kose in je kpl.