Elektronika za elektricni vozicek

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Valda je. Cim dobim nazaj, te obvestim
wink-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.889
630
113
Kar sem dobil od vajpija je vse tipi-topi.
Ker sem poročim čez slab teden nekako ne najdem cajta za elektronko, ker je milijon stvari za zorganizirat.
Bom pa našel toliko časa, da vajpiju prinesem nazaj ta modul, preden z mojo drago pičiva v mexico...
nahrung002.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Jo!

Eno vprašanje. Nisem se še poglabljal in nisem štel delov, ampak modul sem dobil že razdrt. Zdaj pa mene zanimata obe pločevini, ki sta na sliki levo in desno spodaj - ali je na nasprotni strani tudi bila pločevina ali ne? To je hladilnik za hlajenje driverjev, ampak na tej strani kot je na sliki ne služi ničemur. Služi lahko samo temu, da omogoča pritrditev hladilnika na drugi strani. Imaš mogoče kakšno sliko druge strani preden se je to razdrlo?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.889
630
113
Tiste pločevine so ven padle ko sem odstranil stranico. Se mi zdi.
redface-1.gif

Najbolj logično je da so bile kot hladilnik tu gor:
v_IMG_20120220_205218.jpg

Privite so pa bile iz zgornje strani:
v_IMG_20120220_202119.jpg

Vse slike, ki jih imam se ti pa že poslal.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Hja. Dve stvari me mučita (no, več stvari me muči). Kdor je razdiral - po mojem mnenju manjkajo sljudne ali silikonske podložke - izolatorji, ki pridejo med ohiškje in tranzistorje.

Naslednja stvar ki me muči je plata - večslojna je in nimam pojma kam kaj pelje. So pa izhodni tranzistorji mos-feti (irf 3205) in imajo vgrajeno diodo - diode so vse ok, za tranzistoje pa ne morem biti povsem prepričan, kolikor sem lahko pomeril v vezju se zdi da so ok.

Naslednja stvar ki me muči je pa rele - ta rele direktno vklaplja napajanje (po podatkih je zmožen prevajati 40A) in še najbolj sumum tega. Edina "mehanska" stvar in povsem možno je da odpove kontakt. Nimam pa še ideje kako bi ga stestiral, saj ga z mojim spajkalnikom najbrž ne bom dobil ven brez da bi poškodoval vezje ali rele. Mogoče ga bom poskusil direktno vklopiti, vendar se bojim da zaradi kakšne povratne napetosti uničim kaj drugega. Ima kdo kaj izkušenja s temi releji (kar jih imam jaz so slabe
smile-1.gif
). Je pa oznakamV23134-j65-x497, proizvajalec je Tyco. Prav tega modela sicer ne najdem na netu, podobni modeli se pa najdejo.

Toliko na kratko. Izolatorje za tranzistorje bo treba dobit, razen če nove nabavim, ker drugače niti sprobat ne moremo zadeve.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
P.S. - MViper - praviš da z novejšimi modeli kao ni težav če se ne motim. Zelooo prav bi prišla slika novejšega modela, če bi ti kje uspelo stakniti, ker me zanima ravno to, ali je v novejšem modelu še rele ali je mogoče zamenjan z tranzistorji.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Naslednja stvar ki me muči je pa rele - ta rele direktno vklaplja napajanje (po podatkih je zmožen prevajati 40A) in še najbolj sumum tega. Edina "mehanska" stvar in povsem možno je da odpove kontakt. Nimam pa še ideje kako bi ga stestiral, saj ga z mojim spajkalnikom najbrž ne bom dobil ven brez da bi poškodoval vezje ali rele. Mogoče ga bom poskusil direktno vklopiti, vendar se bojim da zaradi kakšne povratne napetosti uničim kaj drugega. Ima kdo kaj izkušenja s temi releji (kar jih imam jaz so slabe
smile-1.gif
). Je pa oznakamV23134-j65-x497, proizvajalec je Tyco. Prav tega modela sicer ne najdem na netu, podobni modeli se pa najdejo.

Zelo podobne releje (in ravno tako od Tycota) imajo tudi motorčki električnih servovolanov pri avtomobilih, in tam zelo radi crkujejo, ker je pač frekvenca vklopov precej visoka.

Če pa nimaš primerne opreme, se res ne lotevaj večplastnega PCBja, ker boš 99% skupaj z relejem potegnil še ovoje in sledi iz PCBja. Sicer pa se da stvar lepo dobiti ven s hot-air postajo recimo ali pa z dovolj močno razspajkalno črpalko in konkretnim spajkalnikom.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Saj to je. Mogoče se zmenim z lastnikom (Mviperjem) da zadevo še enkrat priklopiva na voziček. Iz izhoda releja gre namreč kabel direktno na en zunanji konektor in bi se tam dalo pomeriti ali je vzrok rele ali ne. Le prej moram dobiti izolacijo za pod tranzistorje da modul sestavi, Če mi pa uspe pogruntati kako se rele napaja, bi pa lahko videl ali ga lahko direktno vklopim brez škode in bi z napajalnikom simuliral vklop ter hitro videl kaj je na tem.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Evo, tale konektor, ki je označen z "do not use" ima na enega od pinov vezan kontakt releja. Pišuka če ni to za diagnostiko, ker drugi pin je masa, preostala dva pa prideta iz motorskih konektorjev. Sem vedno bolj prepričan da je rele vzrok. Slika je v priponki.
1493373-konektorji.jpg

Priponke

• 1493373-konektorji.jpg
    1493373-konektorji.jpg
    47,4 KB · Ogledi: 194

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Preklopil ja, pa si preveril če tudi kontakt dejansko preklopi napajanje naprej? Če imaš čas mi javi, sicer pa postopek lahko ponovim - če je bil enkrat že direktno priklopljen na napajanje lahko ponovim brez bojazni da bi kaj dodatno uničil.

Aja, rele direktno napaja izhodne tranzistorje plus nekaj malenkosti in če je kontakt hin, potem je jasno da je zadeva ne špila. Zato mi je tudi najbolj sumljiv.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik 474

Skoraj ne verjamem, da bi rele preklopil, ob tem pa ne bi bilo kontakta. Če rele "zapika", potem preklopa sploh ne slišiš, prav tako če bi bila hin tuljavica... Vsaj takšne so moje izkušnje z releji, dopuščam pa izjeme...

Ampak na sliki (PDF of releja) je vidno, da ne gre za kakšno SMD izvedbo, tako da bi moral biti prost dostop tako do kontakotv A1/A2, kot preklopnih kontaktov...

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Skoraj ne verjamem, da bi rele preklopil, ob tem pa ne bi bilo kontakta. Če rele "zapika", potem preklopa sploh ne slišiš, prav tako če bi bila hin tuljavica... Vsaj takšne so moje izkušnje z releji, dopuščam pa izjeme...

Ampak na sliki (PDF of releja) je vidno, da ne gre za kakšno SMD izvedbo, tako da bi moral biti prost dostop tako do kontakotv A1/A2, kot preklopnih kontaktov...

Kontakti so dostopni, tako da bom lahko preveril. Kaj se pa z njimi dogaja je pa drugo vprašanje - nimam veliko izkušenj, a sem kljub temu našel že veliko napak na "odžganih" ali drugače poškodovanih kontaktih. Klika ja, stika pa ni. DC je hudič, sploh za izklapljanje. Bom pač prevril, pa bom videl ali je ali ni. Ker ta hudič mi je najbolj sumljiv, tudi glede opisa dogodka - dela, pa ne umre med delovanjem. Umre vmes, ko hočeš ponovno speljat ne dela. Če ni to, bom verjetno zadevo predal naprej, ker je potem kvečjemu še komunikacija in krmilni del lahko hin. Kot sem omenil, ni sigurno ampak kar sem lahko preveril v vezju so izhodni tranzistorji in njihovi driverji v redu, prav tako večina diod (kar se jih je dalo preveriti), na ostalih štima simetrija - se pravi da je na delu za levi motor vse enako kot na delu za desni motor. Bom poskusil ta teden najti toliko časa da preverim delovanje releja in poročam.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Eh, žal. Sem šel takoj stestirat zadevo in rele očitno deluje. Zdaj bom še malo preveril kar se sploh da, sicer pa ostaneta dve varianti - ali da zadevo prevzame nekdo druga ali pa da se z Mviperjem dobiva in poskusiva priklopit zadevo na komande - takrat bi videl ali ta rele sploh vklopi ali ne in je potem vsaj del vezja lahko izločen kot morebitni vzrok.