Elektro Ljubljana - zaračunavanje po novem

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Že, že.
Ampak vsa zadeva - ali se splača ali ne - je preklet odvisna od konkretne porabe, ki teče preko enega števca.
Če ta krepko presega zgornjo tarifno mejo (kar se v več družinskih bajtah pogosto zgodi), se ti splača zadevo razbit.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.551
6.637
113
pri taščici
izračunaj!

Mogoče res pri kaki enormni porabi (ogrevanje z el. radiatorji) sicer pa dvomim.
Pri meni osebno je priključna moč skoraj polovico položnice, tako da.....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.551
6.637
113
pri taščici
ti jaz razložim- ni rečeno da bo prav, se bom pa nekako potrudil
priključna recimo 3x20A pomeni da več kot toliko Amperov ne moreš hkrati nucat, ker ti bo pancerke kurlo.(koliko je to kw/(h) pa "ne znam" prav izračunat)
dejanska: pač pralni stroj ob pranju lahko rabi 100w/h (črpalka) ali pa 2kw/h (ko dela grelec)
toplotna: nek kalorifer ima nazivno moč 2kw, vendar ker izkoritek ni 100% (pri klimi pa je lahko tudi 500%)je toplotna moč recimo 1,7 kw.
Te definicije ne vem če so točna, nekako tako si jih predstavljam

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.419
536
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Pri 3X20A imaš prav. To pomeni, da lahko porabiš maksimalno moč 3 X 230V X 20A = 13803W =13,8kW. To pa pomeni, da je maksimalna dnevna poraba 13,8kW X 24h = 331,2 kWh.

Pri porabi pralnega stroja moraš moč pomnožiti s časom, ko je porabnik priključen na omrežje, torej 100W črpalka porabi v eni uri delovanja 100Wh oziroma 0,1kWh.

Nazivna moč kaloriferja dejansko pomeni električno moč ki se troši na kaloriferju. Če ima klima izkoristek 500%, moraš njeno moč deliti s 5, da dobiš električno moč, ki se troši na klimi.

Pa še nekaj števec električne energije meri električno delo v kWh, na napravah pa je podana njihova moč. To moč moraš pomnožiti s časom delovanja naprave, da dobiš delo.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Kar zadeva cen elektrike:

Tržna je 90 EUR/Mw/h.
Plačujemo jo po polovični ceni (privat uporaba).
Ker se poraba viša vsako leto za 3-4% in naše zmogljivosti ne zadostujejo potrebam, se je uvedel tak način obračuna (zgolj npr. če porabi gospodinjstvo več kot 30 EUR na mesec, plača na DODATNO porabo 20 % več). Naj.... so žal tisti, ki se ogrevajo na alektriko. Pa tudi ostalim se bo cena dvignila (plin, kurilec).

Cena volitev
evil.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.080
4.080
113
Eto, sem naredil eno primerjavo za (7 kW priključne moči):

Najprej je cena za Veliko Tarifo, potem je cena za Malo Tarifo

Elektro Maribor: z 20% DDV 0,11671 0,06872
Elektro Celje: z 20% DDV 0,11401 0,07059
Elektro Primorska: z 20% DDV 0,11409 0,07063
Elektro Ljubljana: z 20% DDV 0,11414 0,07064

Z elektro Gorenjska se mi ne da ukvarjati, ker tudi gredo na progresivno zaračunavanje.

Torej, če pokurite v mali tarifi več kot v veliki tarifi (v mojem primeru je razmerje 1 (VT) : 2 (MT)), se splača Elektro Maribor. V nasprotnem primeru so si ostali nekako podobno, razen velike razlike za Elektro Ljubljana, ki gre na progresivno ceno za kWh, ki je najslabše od ostalih, zgoraj navedenih, ponudnikov.

S sodelavci se vsi pripravljamo na prehod od Elektro Ljubljana k drugim ponudnikom.

Sem se pozanimal in postopek je brezplačen in neboleč.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.891
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
enkrt govoriš o priključni, enkrat dejanski, enkrat toplotni moči. zdej pa še vse skupaj razjasni.

Pri TČ je pomemben podatek COP število, ki ti pove koliko toplote da od sebe klima, za enoto porabljene el. energije.

Primer....COP= 4, pri priključni moči 1 kW, da od sebe klima 4 kW toplote (pri danih pogojih....merjeno pri 7° C).

In ko kupuješ klimo, te predvsem zanima kaoliko da od sebe (glede na tvoje izračunane izgube), potem pa se posledično vpraša koliko bo da tod ano toploto porabila el. energije...in večji kot ima COP, manj bo porabila oz. z druge strani....za isto porabljeno el. energijo, dala več od sebe.

Zato se pa slača montirat klimo s COP nad 5, kar pomeni da bo za 3,2 kWh toplote (Kolikor običjano dajo od sebe najšvohnejše izvedenke) porabila 0,64 kWh elektrike.....ali po domače 5 x manj od el. radiatorja.

Ker pa seveda klima ne dela vedno na polno (razen mogoče kake pol ure do uro v štartu) se potem inverter spravi na minimalno deliovanje in dodajanje toplote zgolj za vzdrževanje temeprature..kjer je dejanska praba med 0,3 in 0.5 kWh. TOrej če ti dela 24 ur dnevno po 0,4 kWh znese to 9,6 kWh elektrike (in če vzameš ta dražjo tarifo - s 50 % pribitka trenutne cene drage tarife...torej 15 centov za kWh) v denarju približno 1.5 EUR za ogrevanje na dan.
In ob predpostavki da taka klima zadostuje običjano za stanovanje kvadrature 60 kvadratov (če je količkaj dobro postavljena) si lahko preračunaš koliko te pride tak način ogrevanja.

Sploh tisti, ki kurijo na olje, vejo da ko se vklopi peč da porabi nekje 2 litra kurilca na uro...kar spet znese 1.5 EUR (če jo iša v 2 nadstropjih pač 3 EUR). Torej dve klimi 12ur...peč na olje 1 uro za isti znesek.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
torej klima s priključno močjo 1kW bo maksimalno dajala 5kW od sebe, če ima COP 5. Kje ej ta maksimum in kaj se dogaja ko je temperatura niužja od te. Recimo pri 0 ali -5?

pa tole
Ker pa seveda klima ne dela vedno na polno (razen mogoče kake pol ure do uro v štartu) se potem inverter spravi na minimalno deliovanje in dodajanje toplote zgolj za vzdrževanje temeprature..kjer je dejanska praba med 0,3 in 0.5 kWh. TOrej če ti dela 24 ur dnevno po 0,4 kWh znese to 9,6 kWh elektrike (in če vzameš ta dražjo tarifo - s 50 % pribitka trenutne cene drage tarife...torej 15 centov za kWh) v denarju približno 1.5 EUR za ogrevanje na dan.
In ob predpostavki da taka klima zadostuje običjano za stanovanje kvadrature 60 kvadratov (če je količkaj dobro postavljena) si lahko preračunaš koliko te pride tak način ogrevanja.

Inverter torej čudežno omogoči, da taka klima kuri samo še 0,4kW, kljub temu, da ima stanovanje v tistem trenutku toplotnih izgub za 4kW?
in en taka 3,2kW klima lahko greje stanovanje 60 kvadratov. Seveda ne gled ena izolacijo.

Nočem bit pikolovski, zatežen, najedač. in še kaj, sam tvoji odgovori so zelo dobri, pa hudo zelo površni. Podobno kot odgovori prodajalcev. Pa brez zamere.

Če dodaš še opis iz katerega bodo razvidne iztočnice za pisanje in navedbe, bo marsikomu lažje. predvsem pa bolj jasno.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.551
6.637
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Kar zadeva cen elektrike:

Tržna je 90 EUR/Mw/h.
Plačujemo jo po polovični ceni (privat uporaba).

90 EUR/Mw/h
Da dobiš Kw/h moraš po mojem mnenju in znanju delit s 1000?!
90/1000=0,09

Cena za kw/h ki jo plačamo so pa napisane malo nad mojo objavo (večih dobaviteljev)
Če hitro pogledam jaz nikjer ne vidim da bi nam jo prodajali po 4,5 centa(kar bi bila polovična cena po tvojem), . kolikor vidim jo prodajajo po 7 oziroma 11,5 centa (se pravi sredina ravno nekje pri dobrih 9 centih)

Da bi danes nekdo nekaj prodajal s 50% izgubo khrati pa prikazoval dobiček pa še ne vem. (podobna zgodba je pri Petrolu ki bencin prodaja z izgubo,- še dobro da prodaja tudi sendviče da pokrije zgubo pri bencinu)
Samo jaz in meni poznani pustijo 95% zneska za bencin, 5% pa za "sendvič"

Nazadnje urejeno:

sass

Guru
1. sep 2007
5.199
845
113
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:

...
Malo sem pregledal tale letak z novimi cenami, ki sem ga dobil od Elektro LJ, in opazil te cene po 1.11.2008:

Elektro Ljubljana: z 20% DDV 0,06821 0,03438

Torej, po novem naj bi bile cene za VT skoraj za polovico nižje, za MT pa celo več kot polovico nižje. Ker bodo znašali faktorji cene energije Fce od 1,0 za tiste z dnevno porabo <6kWh do 2,0 za tiste z dnevno porabo >24kWh, bodo torej praktično vsi plačevali manj (vključno z mano, čeprav bom padel v najvišji, 5. tarifni razred). Kaj sem spregledal?
Še tretja postavka na računu, obračunska moč, se bo namreč povišala le za malenkost.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.891
113
za detajlno debato bi rabil toplotne izgube določenega objekta (oz. stanovanja)..tako da karkoli se že govori se govori na uč.

Jaz ti lahko napišem za na o hišo kjer imam preračunane izgube, klima je montirana že 2 zimi - tretja jo čaka in ti lahko povem kako se obnese (oz. bi se, če bi bila bolje montirana).

itd, itd.

Pa če se malo sam pozanimaš ugotoviš da klimi COP z nižanjem temperature seveda pada....pa še vedno, bo dobra klima pri -10 stopinjah delal z COP blizu 3, kar je še vedno bo svetlobna leta stran od običajnega el. grelca.

Da ima neko stanovanje toplotnih izgub 4 kW (recimo 60 kvadratov) mora biti le to brez vsakršne izolacije ter zunaj nekje - 15 stopinj...taki pogoji pa sam dobro veš kdaj so in kolikokrat so.

Povprečje preko zime se lahko mirne duše vzame 0 stopinj...

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.080
4.080
113
Citat:
Uporabnik sass pravi:
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:

...
Malo sem pregledal tale letak z novimi cenami, ki sem ga dobil od Elektro LJ, in opazil te cene po 1.11.2008:

Elektro Ljubljana: z 20% DDV 0,06821 0,03438

Torej, po novem naj bi bile cene za VT skoraj za polovico nižje, za MT pa celo več kot polovico nižje. Ker bodo znašali faktorji cene energije Fce od 1,0 za tiste z dnevno porabo <6kWh do 2,0 za tiste z dnevno porabo >24kWh, bodo torej praktično vsi plačevali manj (vključno z mano, čeprav bom padel v najvišji, 5. tarifni razred). Kaj sem spregledal?
Še tretja postavka na računu, obračunska moč, se bo namreč povišala le za malenkost.

To je zato, ker tam ni vključena v izračun 'omrežnina'. Če pogledaš tukaj:
http://www.elektro-ljubljana.s...&pageId=467
Imaš cene s tega letaka.

Zdaj pa primerjaj ceno brez DDV-ja s ceno do sedaj, ki jo najdeš tukaj:
http://www.elektro-ljubljana.s...&pageId=108

Energija se bo podražila za VT iz 0.05681 na 0.05684, oboje brez DDV. Vendar pri novem ceniku niso pripisali Omrežnine (oz. uporabe omrežij), ki jo najdeš na starem ceniku, ki sem ga priložil zgoraj. (Energija+Omrežnina)*1.2 = cena za kWh
Upam, da sem bil dovolj jasen, ker znajo zmesti s temi postavkami, da res ne veš, kje si.

Nazadnje urejeno: