Elektro Ljubljana - zaračunavanje po novem

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.080
4.080
113
Citat:
Uporabnik sass pravi:
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Eto, sem naredil eno primerjavo za (7 kW priključne moči):

Najprej je cena za Veliko Tarifo, potem je cena za Malo Tarifo

Elektro Maribor: z 20% DDV 0,11671 0,06872
Elektro Celje: z 20% DDV 0,11401 0,07059
Elektro Primorska: z 20% DDV 0,11409 0,07063
Elektro Ljubljana: z 20% DDV 0,11414 0,07064

...
Malo sem pregledal tale letak z novimi cenami, ki sem ga dobil od Elektro LJ, in opazil te cene po 1.11.2008:

Elektro Ljubljana: z 20% DDV 0,06821 0,03438

Torej, po novem naj bi bile cene za VT skoraj za polovico nižje, za MT pa celo več kot polovico nižje. Ker bodo znašali faktorji cene energije Fce od 1,0 za tiste z dnevno porabo <6kWh do 2,0 za tiste z dnevno porabo >24kWh, bodo torej praktično vsi plačevali manj (vključno z mano, čeprav bom padel v najvišji, 5. tarifni razred). Kaj sem spregledal?
Še tretja postavka na računu, obračunska moč, se bo namreč povišala le za malenkost.

Aja, še to sem ti pozabil povedati. Če padeš v najvišji tarifni razred, čimprej beži k Elektro Celje ali Maribor. Do 10. v mesecu ali še prej je časa, da jim pomailaš scan računa ali pofaksiraš, da začnejo postopek prenosa stranke, ker do 20. mora biti vse urejeno.

Edit: Aha, še to sem našel. Če greš k Elektro Maribor in vzameš paket 'Varčujem!', podarijo še merilnik stroškov za energijo.
Citat:
Varčujete in premišljeno porabljate električno energijo? Potem je prav, da se nagradite! Za vas smo pripravili poseben paket oskrbe z električno energijo Varčujem!

Komu je namenjen? Vsem, ki vsaj 60% električne energije porabite v času manjše dnevne tarife (MT). Pogoj za sklenitev pogodbe za paket Varčujem! je dvotarifni način merjenja

Da boste svojo porabo lažje spremljali, vam kot nagrado ob sklenitvi pogodbe za paket oskrbe Varčujem! podarimo še merilnik stroškov za energijo.
http://www.elektro-maribor.si/...;linkid=article

Nazadnje urejeno:

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Kar zadeva cen elektrike:

Tržna je 90 EUR/Mw/h.
Plačujemo jo po polovični ceni (privat uporaba).

90 EUR/Mw/h
Da dobiš Kw/h moraš po mojem mnenju in znanju delit s 1000?!
90/1000=0,09

Cena za kw/h ki jo plačamo so pa napisane malo nad mojo objavo (večih dobaviteljev)
Če hitro pogledam jaz nikjer ne vidim da bi nam jo prodajali po 4,5 centa(kar bi bila polovična cena po tvojem), . kolikor vidim jo prodajajo po 7 oziroma 11,5 centa (se pravi sredina ravno nekje pri dobrih 9 centih)

Da bi danes nekdo nekaj prodajal s 50% izgubo khrati pa prikazoval dobiček pa še ne vem. (podobna zgodba je pri Petrolu ki bencin prodaja z izgubo,- še dobro da prodaja tudi sendviče da pokrije zgubo pri bencinu)
Samo jaz in meni poznani pustijo 95% zneska za bencin, 5% pa za "sendvič"

Te informacije sem dobil od znanca, ki prodaja elektriko našim distributerjem.
Tržna pravi, da je 90 EUR/Mw/h.
Po tej ceni bi jo lahko naše elektrarne prodajale firmam, kot je njihova.
Ker pa je proizvodna cena nižja (npr. dravske elektrarne) če se prav spomnim cca 40 EUR/Mw/h in so v glavnem last države, jim le ta določa ceno in s tem ščiti potrošnike.
Pa saj če pogledaš ceno brez davka in priključnin, ... je tam nekje, kot sem napisal (vsaj nižja tarifa).

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.080
4.080
113
Kar nej, če hočejo. Takrat bom šel pa k naslednjemu najcenejšemu. No, po telefonu so mi rekli, da ne bodo.

Če bo konkurenca zdrava, k čemer lahko prispevamo uporabniki, potem bodo cene ostale tam, kjer ostajajo cene mobilnih operaterjev.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.483
1.050
113
Obišči stran
Cene bodo verjetno povsod iste. Sklepam, da bojo ostali podražil predvidoma decembra ali najkasneje januarja.

Bolj me zanima, koga recimo klicat, ko ti odfuka pancerko, če si na primorskem elektru, števec je pa v ljubljani :p

Je pa bolj vprašanje, če se splača menjat ponudnika za 1,2 meseca?

sass

Guru
1. sep 2007
5.199
845
113
se mi je zdelo, da ne bo tako lepo. po novem so torej ceno storitve razbili na dva dela, eno ceno napisali na eni strani, drugo ceno na drugi strani, da je lepše zakamuflirano. torej, nove cene sem vnesel v excel in ugotovil, da bom plačeval skoraj 30€ več na mesec za elektriko.
frown-1.gif

naredil sem še primerjave za ostale tri ponudnike (maribor, celje, primorska), vsi trije se razlikujejo za manj kot pol €. verjetno bom vzel elektro celje, ker so za 0,14€ cenejši od primorske
smile-1.gif
jutri jih pokličem

sass

Guru
1. sep 2007
5.199
845
113
he he, pogrešam konkurenco, kot npr. pri internetnih ponudnikih:
"postaniten naš naročnik, podarimo vam prenosnik"
"postanite naš naročnik, pol leta elektrika napol zastonj"

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
dej realno poglej kje so cene operaterjev mobilne telefonije. vse so iste. isti prehodi iz 15 sekundnega na minutni insto vse. razlike so zelo majhne.
pa ne to primerjat s časi monopola. monopola ni, ni pa tudi konkurence.

nekdo ki jamra na 30€ več elektrike. če kaj pomaga. iz slabih 100 na 220. če bo vse po najvišjem faktorju.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.483
1.050
113
Obišči stran
Še en tak, ki bo imel očitno račun 2x. Je pa vprašanje, ali bodo gledal te faktorje na mesec, ali glede na letno porabo. Ker sam imam najvišjo porabo samo 3 mesece, ostale mesece je čisto normalna :p

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ne vem. pri meni so naredili obračun, menjavo lastnika v kurilni sezoni in ej bil obrok skor 100. s koncem sezone nisem delal poračuna, da bi vedel kako je poelti. je pa bistveno manj sigurno. toplotna ima boljši izkoristek, luči je manj, črpalke od ogrevanja ne delajo..

sass

Guru
1. sep 2007
5.199
845
113
faktor bo progresiven, torej za prvih 6kWh boš plačal ×faktor 1,0, za naslednjih od 6-12 kWh boš plačal ×faktor 1,1 in tako vse naprej do faktorja ×2,0 za tiste kilovate, ki bodo nad dnevno porabo 24 kWh.
http://www.elektro-ljubljana.si/slo/Pogoji%20oskrbe%20po%201.11.2008
lahko pa greš ta ta link, odpreš spodnji PDF "ure...." in v tabeli poiščeš svojo porabo ter tak odobiš enotni faktor za vse kWh

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Ocitno se bomo prestavil.

26-28 dnevne porabe v tahudih mesecih ni sala
smile-1.gif
.

LP,
PIC

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.080
4.080
113
Citat:
Uporabnik sass pravi:
se mi je zdelo, da ne bo tako lepo. po novem so torej ceno storitve razbili na dva dela, eno ceno napisali na eni strani, drugo ceno na drugi strani, da je lepše zakamuflirano. torej, nove cene sem vnesel v excel in ugotovil, da bom plačeval skoraj 30€ več na mesec za elektriko.
frown-1.gif

naredil sem še primerjave za ostale tri ponudnike (maribor, celje, primorska), vsi trije se razlikujejo za manj kot pol €. verjetno bom vzel elektro celje, ker so za 0,14€ cenejši od primorske
smile-1.gif
jutri jih pokličem

Si si ogledal tale paket Elektro Maribor-a?
http://www.elektro-maribor.si/...;linkid=article

Je še cenejši od Elektro Celje-a.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.551
6.637
113
pri taščici
kolikor vem delajo letne "poračune" in tako niti ne "morejo" ugotovit, kater mesec obdobje v katerem imate "špice porabe".
Tako da nam bodo najbrž upošteval povprečno letno porabo.....

softi: vseeno se mi zdijo razlike med mobilnimi operaterji večje kot pa pri elektriki. Je pa res da je precej odvisno pri katerem operaterju si ti in tvoji najpogostejši sogovorniki.
wink-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.551
6.637
113
pri taščici
andy: višja nekaj cenejša, nižja malo dražja, spet isti "šmorn"
Vsaj jaz osebno imam približno tam tam porabo.(pol pol)

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik guardy pravi:

Bolj me zanima, koga recimo klicat, ko ti odfuka pancerko, če si na primorskem elektru, števec je pa v ljubljani :p

Nonenega. Nabaviš svoj ključ in zamenjaš sam.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.080
4.080
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
andy: višja nekaj cenejša, nižja malo dražja, spet isti "šmorn"
Vsaj jaz osebno imam približno tam tam porabo.(pol pol)

Ne ne, ne razumeš.

Elektro Maribor ima dva paketa na izbiro:
- Varčujem!: kjer je višja tarifa malo dražja, nizka malo cenejša, vendar če porabiš več kot 60% elektrike v nižji, se ti splača ta paket + še dobiš brezplačen merilec porabe
- Osnovni, kjer so cene približno take kot pri ostalih Elektrih do zdaj, vendar še vedno za malenkost cenejši kot ostali