Elektro Ljubljana - zaračunavanje po novem

guardy

Guru
3. avg 2007
8.483
1.050
113
Obišči stran
Še zmeraj pa ni noben komentiral tegale:

ali bo ta progresivni faktor vplival le na ceno elektrike, ali tudi na ceno omrežnine? Ker če bo samo na ceno elektrike, sama podražitev ne bo tako velika, kot če bi tudi na omrežnino.

gali

Pripravnik
17. sep 2007
128
10
18
Progresivni faktor bi moral vplivati le na ceno elektrike.

Bolj me moti, da bodo za izstavitev racuna vsak mesec zaracunali se 0.84EUR z DDV...

gali

Pripravnik
17. sep 2007
128
10
18
Po nekaj klicih na razlicna elektro podjetja sem izvedel, da pri menjavi dobavitelja dobivas dva racuna, enega za porableno energijo in enega za omreznino.

Odgovora na vprasanje, kaj narediti za en sam racun, pa se nisem dobil.

Na strani

http://www.agen-rs.si/sl/infor...ype_informacij=

pise:

Pri izbiri dobavitelja se lahko gospodinjski odjemalec odloči, ali bo od svojega dobavitelja električne energije prejemal skupen račun, v katerem cena za porabljeno električno energijo vključuje ceno električne energije, ceno za uporabo omrežij (omrežnina in dodatki k omrežnini), trošarino in davek na dodano vrednost, ali pa da bo prejemal dva računa. V tem primeru bo prejemal račun za dobavljeno električno energijo, ki ga bo izstavil dobavitelj, in račun za uporabo omrežij in trošarino, ki ga bo izstavil sistemski operater distribucijskega omrežja.

Me zanima, kako se da to resiti za odjemalca iz LJ, ki kupuje elektriko v Celju ali Mariboru, da dobi samo en racun.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.891
113
saj nima veze v katerem mesecu imaš najvišjo porabo...obračun se dela 1 x oz. 2 x letno...torej plačuješ pavšal. Če se ugotovi da si porabil manj/več, ti poračunajo in v naprej naredijo drugačno povprečje.

Če zmeraj je bolje da imaš celo leto povprečje npr. 8 kWh porabe dnevno (torej 10 % dražje...kot dva meseca 30 kWh dnevno, kjer plačaš 100 % več, potem pa preostalih 10 mesecev osnovno ceno (pod 6 kWh dnevno).

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
ksz..

Je kdo pobaral konkurenco od El. Lj., ce mislijo tudi sami povisat? Verjetno ne bodo stali krizem rok, medtem ko konkrenca zaracunava vec za isto robo?

LP,
PIC

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.080
4.080
113
Bomo pa takrat šli k naslednjemu najboljšemu ponudniku ;-)

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.419
536
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Nekako ne verjamem v mesečne obračune, vsaj dokler mora Elektro poslat svojega delavca na teren, da popiše števce. Zdaj je dovolj da to naredijo ob poračuni, potem bodo morali pa vsak mesec.

Ko bodo pa v svojih centih lahko dnevno gledal koliko porabiš, bo pa še kaj drugega ne samo mesečni obračuni.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.080
4.080
113
Eto, pogodbo pri Elektro Maribor sem že podpisal, moji sodelavci sledijo. Dobivali bomo samo en račun, tako kot dosedaj od Elektro Ljubljana.
Ker sem vzel paket 'Varčujem' (razmerje med porabo VT in MT imam 1:2), bom dobil še merilnik porabe za v vtičnico.

To je vse, kar je bilo potrebno narediti. Pri prehodu spremembe ne čutiš nobene, le to, da bom zdaj položnico prejemal od Elektro Maribor.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.553
6.637
113
pri taščici
Kmetija ima porabo 45kwh na dan. O varčevanju na kmetiji ne bom pisal. Če še tako varčujejo ne bodo prišli na neko "družinsko" porabo.

Kaj narediti da ne bo šla položnica iz 130 evrov na 250???
"začasna" rešitev vidim menjavo dobavitelja za tiste ki še niso uvedli progresivnega obračuna (recimo MB).
Kaj pa naredit ko bodo to naredili vsi? Moram nekako ugotovit ali bo ceneje vzeti kak "industrijski" odjem ali pa nekako montirati še 3 števce v hišo.

Ne elektro LJ nimajo nobenega cenika za industrijski tok? NIti približno si ne morem izračunat koliko bi me stalo če bi sedanji gospodinjski tok (kmetijski) obesil na sp ali kaj podobnega.
rolleyes-1.gif

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.553
6.637
113
pri taščici
na povezah EL (pdf)je nekje omenjen URE (učinkovita raba energije) kjer pride za 45 kwh 1,58....
v ceniku pa imajo omenjene "razrede porabe in pripadajoči faktorji cene energije" kjer je dnevna poraba nad 24 obremenjena max. faktorjem 2,0.

Kaj od tega bo sedaj najbolj teplo požrešne odjemalce?
Sem jim že poslal email (škoda ker je petek) s zahtevkom po odgovoru do 8.10.
Kolikor vem moraš do 10 v mesecu podati zahtevek zamenjavo dobavitelja, da ti le to začne veljati z 1. naslednji mesec.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.080
4.080
113
Pri meni je gospa na drugi strani rekla, da je ponedeljek 6.10.2008 zadnji dan za prehod na 1.11.2008. Tako da moraš v ponedeljek v akcijo. Pripravi si zadnji račun in še par osebnih podatkov boš sprintal in oboje faksiral na njihovo faks številko. Potem po mailu dobiš njihovo pogodbo v PDF, si jo sprintaš, podpišeš, pošlješ po faksu, potem pa še po navadni pošti.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.553
6.637
113
pri taščici
torej ali pozna kdo formulo kako se izračuna podražitev po 1.11. pri ELjubljana.
ker ti "filozofi" itak znajo tako zakomplicirat da ne zna 10% folka izračunat cene eektrike
recimo za dnevno porabo:
5kwh-pri tej porabi naj ne bi bilo večjih podražitev
10kwh
20kwh
40kwh

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.553
6.637
113
pri taščici
Se pravi ob porabi 45kwh bo račun 58% višji? Sedaj je znesek okoli 130 evrov, po novem bo pa ????(III.stopnja odjema 3x25A cca 7 evrov mesečno)
kaj pa pomeni tale faktor "Cenik elektrike in razredi porabe in pripadajoči faktorji cene energije"
Bega me tista tabela na sredi lista?

edit: ne znam pastetat pdf povezave iz zgornjega cenika. Skratka čisto spodaj si oglejte "cenik oskrbe po 1.11."

Evo zdele sem bral še splošne pogoje po 1.11.
v njih so nekako omenjeni samo URE faktorji (kwh množiš s faktorjem, v "mojem" primeru bo račun višji za 58%, nikjer pa razredi porabe in pripadajoči faktorji cene energije. Le zakaj imajo te faktorje zabeležene v ceniku
confused-1.gif

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.553
6.637
113
pri taščici
Je pa zanimiva tale URE tabela (ko se že zgovarjajo na to da bodo bolj požrešni odjemalci bolj obremenjeni
Do 6kwh je faktor 0
potem se tja do 45kwh z vsakim kwh dvigne za 0,015 faktorja,
Nato do 60kwhpade že na 0,005 več za vsak dodani kwh (doseže že faktor 1,69)
nato pa se malenkostno dviguje. Pri 300kwh porabi na dan plačaš "samo še" po faktorju 1,938.
Meni to nič kaj "progresivno" ne deluje?(več porabiš več plačaš). Dejasko bo več plačal ampak meni če bi risal graf kjer bi imel spodaj porabo, zgoraj pa faktor potem bi ugotovil da ne narašča stalno (0 je pri 6kwh), ampak da na začetku strmo naraste, potem pas e vedno bolj umirja.....