Elektrarne

zoom

Fizikalc
14. maj 2014
687
240
43
Je komu znano zakaj bi država sploh gradila nove elektrarne? Primer hidroelektrarne. Državni denar za urejanje vodotokov, prispevki...se porablja za izgradnjo, dobiček pa poberejo privat firme. Na koncu pa je cena povsem tržna. Zakaj bi plačevali za to?

zoom

Fizikalc
14. maj 2014
687
240
43
Zakaj država sama sebi ne zagotovi lastne energije za bolnice, vojsko in ostale institucije. Sedaj pa glumijo z razpisi in špekulacijami. Enostavno pokrijejo javno porabo?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
kakšen dobiček poberejo privat firme? Gradbeniki in strojniki? Če bi hidrotehnik in litostroj bila še državni firmi, bi dobiček pobrala država.
urejanje vodotokov ni samo gradnja HE.
Lahko postaviš svojo HE, SE, mogoče celo NEK2.
Elektriko pač rabimo in poroivedemo jo manj kot jo porabimo.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Je komu znano zakaj bi država sploh gradila nove elektrarne? Primer hidroelektrarne. Državni denar za urejanje vodotokov, prispevki...se porablja za izgradnjo, dobiček pa poberejo privat firme. Na koncu pa je cena povsem tržna. Zakaj bi plačevali za to?

Cena je tržna ja. Torej večje kot je pomanjkanje energije, višja je cena.
Zato je zihr fino ne postavljati novih virov. Dej britha, pogruntej kam bo šla potem šele cena.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

zoom

Fizikalc
14. maj 2014
687
240
43
Ok. Zakaj torej državne službe ne plačujejo ceno energije 1:1 s stroški prozvodnje in distribucije?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Lahko pa tudi kaj takega postaviš
Ne boš prvi v slo
ali pa tole

zoom

Fizikalc
14. maj 2014
687
240
43
Ti če imaš lastno sončno elektrarno tudi plačaš ddv za energijo ki jo sam porabiš?

zoom

Fizikalc
14. maj 2014
687
240
43
kakšen dobiček poberejo privat firme? Gradbeniki in strojniki? Če bi hidrotehnik in litostroj bila še državni firmi, bi dobiček pobrala država.
urejanje vodotokov ni samo gradnja HE.
Lahko postaviš svojo HE, SE, mogoče celo NEK2.
Elektriko pač rabimo in poroivedemo jo manj kot jo porabimo.
Geni ni privat? Ogromno, baje prodaja v tujino? Za dobiček predvidevam.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Sej si bankirji tudi, sploh če so spustili banko v rdeče. Pa še marsikdo.

• Všeč mi je
Reactions: zoom

zoom

Fizikalc
14. maj 2014
687
240
43
Ok. Hvala. Vidim da dejansko je v lasti države. Odlično, torej denarja kot toče. Zakaj torej razpisi če bi lahko dajali posel sami sebi( in ne konkurenci). Inhouse naročilo?
Pa še nekaj.... zakaj ima torej energetski sektor največje plače čepraj je praktično državen?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Zato ker imajo monopol, se vecjega kot zdravniki.
Mal poglej kdo so sponzorji sportnikom.
Ja vem, ce ne bi bilo drzavnih podjetij pa se teh ne bi imeli.
Najbrz so sponzorji se komu drugemu in s tistim se najbrz ne bi strinjal.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Ti če imaš lastno sončno elektrarno tudi plačaš ddv za energijo ki jo sam porabiš?
Ne (še).
Saj policaj nima naftne vrtine in rafinerije na dvoriscu postaje.
Me pa ob tem zanima kaksni so bili kriteriji, da JS (JU) zdaj lahko tanka samo na MOL in ne tudi na petrolu, omv.....
Pa ima drzava najbrz vecji delez v petrolu kot v molu.
Kaj pa vizjak kod delnicar petrola na to poreče?
Ali je delnice pred novim letom prodal

I

Izbrisan uporabnik #9334

MOL je madžarski. Če ni tudi tu Orban izstavil računa :sprasujemse:

I

Izbrisan uporabnik #9334

Sedaj zares. Je kdo res mislil, da bo trg s konkurenco ohranil ceno bencina na enem evru? Nikdar in nikoli, saj niso nori.

Imam šolski primer kako tržno gospodarstvo deluje na lastni koži. Namesto bencina pa beton, zgodba iz srede 90. let. Imel sem malce večji projekt, kjer smo imeli betonažo okoli 2 meseca. Betonska baza "Gramat" je bila en km stran, cena kubika betona marke 20 - 9.500 tolarjev brez prevoza. Sava Krško je imela 8.400 tolarjev + prevoz - pride okoli 9.500 tolarjev. Betonal Trebnje (35 km stran) pa 7.500 tolarjev + prevoz = 9.500 tolarjev.

No in tako sem se lahko zdilal z našim Gramatom, da je v svojo ceno dodal še prevoz, yebiga. Slovenski trg je čisto premajhen, da bi lahko računal na kako učinkovitost njega. :confused:

• Všeč mi je
Reactions: tony