Citat:
Mislis, da zadosca potrdilo delodajalca v anglescini, da je ta pa ta zaposlen pri nas in da je v mesecu februarju prejel toliko denarja?
Glede tega lahko le ugibam. Ponavadi ne komplicirajo - probaj in porocaj.
Lahko jim pa tudi posljes to potrdilo + izpisek svoje trenutne slovenske banke. bo mogoce bolj sigurno.
Citat:
Tisti dopis na temo "gebietsfremden konto" pa je najbrz koristno priloziti kar zraven, da gre vse v eni rundi.
Lahko probas. Jaz sem to sicer nareil pri VolksWagen Bank, pa sem jim poznej vseeno moral izpolniti se en formular. ampak ja, kar poslji. Ce bodo hotli se kaj posebej...ti bodo ze javili. Ali bos pa ti poklical njih ob prvem pripisu obresti (in odvedenem davku
...in jih vprasal ka je zdaj to.
Ne...saj glede tega ni problema. Tudi ce ti prvi mesec po pomoti odvedejo davek, ti ga potem vrnejo.
Citat:
Dejansko pa lahko racun potem uporabljas za svoje "redno poslovanje" (od prejemanja place do placevanja racunov in uporabe bankomatov naprej)?
Jaz bi placo se naprej prejemal na slovenski racun in si zeljeni znesek po potrebi sam prenakazal na DKB. Stvar, ki ti preko DKB (oz nobene tuje banke) ne bo delala, so slovenski trajniki (v nemciji imajo svoj sistem - eno ja "Dauerauftrag" (nakazilo z vedno istim zneskom na dolocen racun, recimo p'etega vsak mesec), drugo je "Lasthschrift" - v bistvu nekoliko bolj dodelana varianta trajnika).
Ampak ja, vse drugo bos pa lahko delal: Dvigal gotovino brez provizije pri vseh bancnih avtomatih (z Visa kartico), delal nakazila v celotnem EUR podrocju brez provizije (rabis pac le IBAN st. ciljnega racuna; ampak IBAN dobis vec ali manj ze ob vseh racunih in poloznicah v Sloveniji..)
Citat:
(popravek... sem klical njihov service center in pravijo, da kopija osebne ne zadosca, da pa lahko opravim verifikacijo identitete na najblizji nemski ambasadi...)
Hm... na PDFju, ki ga dobis potem ko izpolnis formular, dejansko pise drugace. Ker tega verjetno se nimajo prav dolog je mozno, da na hotlinu enostvano ne vejo. Sicer pa: Ce imas do ambasade blizu, pojdi tja. V nasprotnem bi jaz osebno "riskiral" , poslal tako kot je... (enostavno s kopijo)...in pocakal na rezultat. Konce koncev izgubis kvecjemu stroske ene postnine. Porocaj o rezultatih..
Citat:
pred casom je ena banka pri nas spremenila enega izmed elementov pogodbe
Trenutni pogoji so tukaj:
http://www.dkb.de/privat/privat/preisverzeichnis_eur.pdf
Kako jih bodo spreminjali v bodoce - tega seveda ne morem reci. Naceloma je pa v nemciji tako: Ob spremebmi pogojev imas moznost prekinitve pogodbe pod starimi pogoji (v roku stirih tednov al nekaj podobnega). Ampak glede na to, da imajo res kar hudo konkurenco med bankami (res je malo storitev, ki so zaracunane), bi bila taka poteza nepricakovana - poslidecno to pomeni negativno reklamo na forumih, manj strank...itd. Kakorkoli, govorim lahko za zadnji dve leti - z njimi vedno vec kot srecen.
Sem sel pa vseeno namerno pogledat. V ceniku stroski zapiranja dejansko niso omenjeni. Sem pa na naslednji strani nasel:
http://www.girokonto-kostenlos.net/girokonto-kuendigen.html
"Prinzipiell dürfen Banken für die Kontoauflösung keine Gebühren verlangen. Somit ist die Löschung des Girokontos kostenlos. Aber beachten Sie das Preisverzeichnis Ihrer Bank. Alle Kosten und Gebühren müssen dort aufgeführt sein."
Torej praviloma zapiranja racunov ne smejo racunati. Ce pa ze, bi moralo biti navedeno v ceniku.
Ce si v dvomu, jih pa enostavno poklici in vprasaj..
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kratek povzetek postoka pri DKB, da ne bom odgovarjal preko E-Mailov:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
1) izpolnis fomular:
http://www.dkb.de/privat/privat/dkb_cash.php, ga natisnes
2) prilozis: kopijo izpiska zadnje place/pokojnine (al nekaj podobnega)
3) v primeru da jim posto posiljas s tujine (torej ne-nemske poste), prilozis se kopijo potnega lista ali osebne (oz kot omenja Commodore, moras kopijo eventuelno overiti na veleposlanistvu - ceprav skoraj ne verjamem; naj po odprtju racuna kdo poroca...kako je s tem)
4) Po odprtju racuna je potrebno poslati kratek dopis, da si davcni rezident druge drzave in da naj tvoj racun vodijo kot "gebietsfremden Konto" (teoreticno lahko zahtevajo davcno stevilko ali potrdilo davcnega urada drzave kjer si davcni rezident - ampak pri meni je do zdaj kratek dopis ali kak njihov dodaten formular zadoscal...). Razlog: Nemske banke te naceloma smatrajo za davcnega razidenta Nemcije, pa ceprav pri odpiranju racuna navedes naslov v tujini. To pomeni, da ti ob pripisu obresti samodejno odvedejo 25% davka ("Abgeltungsteuer").. Po dopisu in po spremembi ti placan davek brez problemov vrnejo - vsaj kadar gre za mesec ali dva nazaj (ne vem kako bi bilo, ce bi jim dopis poslal sele konec leta. mozno da bi potem rekli, da moras denar zahtevati nazaj od Finanzamta, t.j. njihove davcne uprave).
Postnina je torej edini strosek, ki ga imas ob odpiranju (pa se to le v primeru, da jim zadevo posiljas s tujine - v nemciji opdade tudi to). Vodenje racuna je zastonj. Paziti moras le, da izpiske redno beres (1x mesecno) oz si jih preneses na svoj racunalnik. Ce tega ne storis, ti jih po dolocenem casu (ce se ne motim znasa rok 4 tedne, mogoce vec...kle me ne drzati za besed) posljejo domov po posti - v tem primeru ti zaracunaju 1 EUR po izpisku.
Drugih stroskov z njimi dejansko ni. Na zacetku ti po posti loceno posljejo geslo za prvi dostop do spletnega bancnistva, TAN listo (za vsako transakcijo, ki jo hoces opraviti, moras vnesti eno od TAN stevilk), dve kartici, in sicer: BA - te nisem uporabil nikoli; in DKB-Viso (brezplacen dvig gotovine velja z njo), ter seveda PIN stevilke za obe kartici. Dobis tudi dva racuna, in sicer
1) TRR (gotovina na njem ima obresti 0,5%)
2) Visa Racun (gotovina na njem ima obresti 3,8%)
Sredstav med obema racunma si lahko poljubno prenasas (seveda brezplacno - ponavadi traja prenos ~1 dan). Sicer za njihovo Viso velja:
a) V EUR podrocju:
> dvigi gotovine brez provizije - velja za dvige na bankomatih, se razume
> placila brez provizije
b) izven EUR podrocja
> dvigi gotovine brez provizije (za menjavo med valutami vzamejo ponavadi nek srednji tecaj) - velja na bankomatih
> placila: v primeru placila vzamejo provizijo 1,75% (ce bi torej z DKB-Viso placal v hrvaski trgovini, ki ni del EUR podrocja, bi ti zaracunali 1,75% provizije od zneska. ce dvignes gotovino na hrvaskem bankomatu pa provizije ni)
Hm, to je nekako vse...kar mi pade na pamet.
Sicer imajo tudi druge spletne banke (ComDirekt itd) podobne pogoje. DKB pac opisujem zato, ker jih najbolj poznam. Pa tudi pri nerezidenstvu imam obcutek, da komplicirajo najmanj.
Pa prosim porocatje o uspesnih odpiranjih ali morebitnih tezavah ob tem - za pomoc drugim. Konec koncev ste tudi sami s tega
foruma dobili kar nekaj podatkov... Sam se pa zdaj res poslavljam od te teme.