Dry Hopping

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Mislil sem bolj v smislu: 60min Aurora, 15min Aurora, 5min Aurora in potem dry hop Wolf recimo
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Ena neumestna:
Zadnjič sem slišal da eni čehi, ki se gredo malo bolj craft sceno uporabljajo za grenčico hmelj, ki so ga v prejšnji rudni uporabljali za dryhopp.
Kar se mi zdi pr velikih količinah super ekonomska ideja.
Mnenja, pomisleki...?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik Wofk pravi:
Mislil sem bolj v smislu: 60min Aurora, 15min Aurora, 5min Aurora in potem dry hop Wolf recimo

Glede na to da gre za sorodna hmelja, nebi smel biti problem. Je pa res da pri teh stvareh nikoli ne veš, kakor komu paše.
Sam bi osebno v zadnjih 15-5 minutah dodal tudi malo wolfa, da ga bo kaj tudi na okusu, ne samo na aromi
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Ena neumestna:
Zadnjič sem slišal da eni čehi, ki se gredo malo bolj craft sceno uporabljajo za grenčico hmelj, ki so ga v prejšnji rudni uporabljali za dryhopp.
Kar se mi zdi pr velikih količinah super ekonomska ideja.
Mnenja, pomisleki...?

Problem je dejanski izračun AAja oz IBUja ki ga dobiš iz takega hmelja. Za neko industrijsko pivo kjer bi teoretično imel narejen kalkulacije in meritve bi to šlo v homebrewingu pa ne.

Dejstvo je namreč:
- da se AA raztaplja/sprošča tudi med dry hoppingom, del se celo lahko isomerizira pod vplivom alkohola (in pa topnost AAja je v alkoholu kar velika)
- da se del BA oksidira kar lahko predstavlja nov vir grenkobe

Skratka če ima hmelj ki ga vržeš v dry hopping 12%AAja ga nekaj odplava v pivo, koliko ne veš ker je topnost odvisna od temperature, gostote piva in pa (zelo pomembno) stopnje alkohola v pivu. Hkrati se v mokrem okolju del BAja oksidira, koliko je spet odvisno od kisika ki je na voljo pa še 100 spremenljivk zraven. Grenkoba oksidiranega BAja dosega cca. 40% grenkobe AAja, pri hmeljih z visokim BAjem dejansko ta grenkoba lahko vpliva na IBU.

Skratka reuporaba hmelja je možna ampak ni tako enosotavno da bi samo predpostavil da je hmelj aromo spustil in je AA ostal, daleč od tega!
zmaga.gif


Aja pa hmelj za grenkobo je tako poceni da nima smisla komplicirat s tem, hmelj za aromo je "tadraga" stvar sploh v craft brewingu.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Magnum je res poceni in dela čudeže glede grenkobe .... 30g/23 litrov je skoraj preveč ....