"Domači" pridelki

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Citat:
Uporabnik capl pravi:
Citat:
"nam - žlahti" 15 kur ukradli!!!!
Jst nisn nič po vaših koncih zadnje cajte hodil
confused-1.gif

Peš pač ne moreš pretnajst kur odnest. Rabiš vsaj avto s prikolico in cerado.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
Zaužile so ga v prosti reji - pove zgolj to, da prosta reja še ne pomeni, da je meso/jajca zdravo.

Zgrešil si bistvo, ne vem ali namenoma ali ne...

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
v študiji, ki sem jo prilimal, so ugotovili tole:

Citat:
The bigger problem comes with the environmental contaminants, and here the factory eggs have the edge. Research in both the U.S. and the E.U. has shown that free-range chickens have higher levels of PCBs, simply because they get out more and can peck almost anywhere.

Read more: http://www.time.com/time/health/article/0,8599,2002334,00.html#ixzz2YdhmImUm

Če si pa ciljal na kaj drugega, pa povej.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.380
7.065
113
Sem pa jaz tudi dal link kjer se vidi razlika med hranili v jajcih, oz vitaminih, mineralih...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik QBR pravi:
Ja. Ne poveš pa tega, da nesejo le nekje do konca oktobra in prično spet šele v marcu. Razen seveda, tega tudi ne poveš, če imate v kokošnjaku naštimano luč, ki jim umetno podaljšuje dan. Tako zvečer, kot zjutraj.
In seveda, poleg tistega kar same pobero po tleh, imajo poln pitalnik krmilne mešanice.

Pri kuri sploh ni važno, kje je. Lahko je na prostem, za ograjo, na veji, na tleh ali pa zaprta v gajbi. Nesla bo vedno enako in isto kvaliteto. Važno je le, s čim jo futraš in koliko dolg dan ji naštimaš - vsaj 15 -16 ur. Simpl kot burek.
wink-1.gif

Res je štos v tem, s čim jih futraš. Kot sem videl v enem ameriških dokumentarcev, jih futrajo tudi z lastnim drekom in trupli poginulih kur, ki so nabite v teh baterijah crkovale, kot bi delale samomor.
evil.gif
Samo, da je jajce cenejše.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Pusti članke, če tip ne loči plastičnega paradajza, ki ga dobiš v trgovini, od paradajza, ki ti zraste na vrtu, mu ne moreš pomagat.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Super članek - limam ugotovitve, da bodo lahko prebrali še drugi:
Citat:
Results suggest that grass pastures may enhance vitamin E in eggs of pastured hens more than clover, and pastured hens supplemented with commercial mash will produce eggs with significantly more vitamin E and total omega-3 fatty acids compared to eggs from caged hens fed only commercial hen mash. Pastured hens may have lower body weight and egg production than caged hens, unless they are supplemented adequately to meet their dietary energy and crude protein needs.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ker se s tumplnom
cool-1.gif
ne pogovarjam več lepim tole pod tebe:

Citat:
The research did not address flavor, food safety concerns, or overall nutritional quality.

Tole je citat iz članka (ki povzema raziskavo) ki po njegovem dokazuje, da ni razlike med jajci. Ni mi sicer jasno kaj so zares raziskovali, če niso zgoraj citiranega, ampak zaključek raziskave je super za eko jajca (če je v obeh sortah enako proteinov), sploh če to uparimo s tvojo raziskavo.
In stavim, da bi šlo takole za več ali manj vse kar je prilimal.

Raziskave (sploh pa povzetke) je treba brat v kontekstu. Ne moreš ven potegnit en stavek pa na njem gradit vojno. No, eni očitno lahko, ampak pameten tega ne dela!

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Quality is measured by Haugh units, named after Raymond Haugh. In 1937, he developed the Haugh unit as a correlation between egg weight and the height of the thick albumen, or thickest part of the egg white. The Haugh unit has become the most widely used measurement of interior egg quality and is considered to be the "gold standard" of interior egg quality determination.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Pa še ena študija, ki potrjuje, kar si že prilimal:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21673178

Ker nimam komu drugemu odgovarjat (sebi pa ne bom); a ti sploh znaš brat al se delaš neumnega (s kakršnim koli razlogom že) al si dejansko upiljen?
Edina razlika v obravnavanih skupinah je bil izpust (range pomeni izpust, to ni paša, ni dodatne hrane). To samo pomeni da so piške imele prostor za pretegnit noge in navezovat socialne stike, pa izpostavljene so bile naravni svetlobi. Z drugimi besedami počutile so se bolje. To seveda vpliva tudi jajca, ampak tega vpliva ne zazna klasičen laboratorij.
Tak način reje se preferira tudi v EU, kar je pač civilizacijski dosežek. Zahteva pa prostor in s tem draži proizvodnjo.

Dodatek glede na tvoj odziv nad temle postom: še enkrat - a ti sploh znaš brat al se delaš neumnega (s kakršnim koli razlogom že) al si dejansko upiljen?

Nazadnje urejeno:

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Citat:
Citat:
Quality is measured by Haugh units, named after Raymond Haugh. In 1937, he developed the Haugh unit as a correlation between egg weight and the height of the thick albumen, or thickest part of the egg white. The Haugh unit has become the most widely used measurement of interior egg quality and is considered to be the "gold standard" of interior egg quality determination.

Ampak to je neumen test, ki ne pove prav nič o dejanski kvaliteti jajca, ko govorimo o hranljivosti ali okusu.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Saj je darjan nalimal:
Citat:
Results suggest that grass pastures may enhance vitamin E in eggs of pastured hens more than clover, and pastured hens supplemented with commercial mash will produce eggs with significantly more vitamin E and total omega-3 fatty acids compared to eggs from caged hens fed only commercial hen mash. Pastured hens may have lower body weight and egg production than caged hens, unless they are supplemented adequately to meet their dietary energy and crude protein needs.
Jajca proste reje imajo več vitamina E in omega 3 maščob. Pomembno pa je seveda, kje se kokoši pašejo.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
pove, da se jajce med prevozom ne bo tako hitro razbilo. kar je po kravje edina relavantna reč za kvaliteto. okus in vonj sta pri človeku prešibka... mislim, da poje veliko lastnega dreka saj špara na hrani...

zanimivo je tudi da marsikdaj ne odgovori. odgovarja zgolj na tisto kar lahko nekako vleče naprej.

mogoče je stalno prehlajen in zato sploh ne čuti okusa in vonja. potem pa so za lase privlečene "študije" ki so v veliki meri podprte s "statistiko" edina merodajna stvar. sem pa večkrat tudi že opazil kako "novinarji" vlečejo "rezultate" iz povzetkov "študij".

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik skala pravi:
mogoče je stalno prehlajen in zato sploh ne čuti okusa in vonja. potem pa so za lase privlečene "študije" ki so v veliki meri podprte s "statistiko" edina merodajna stvar. sem pa večkrat tudi že opazil kako "novinarji" vlečejo "rezultate" iz povzetkov "študij".
Niti ne - zgolj ne mislim se spuščati na vaš nivo obkladanja z 'moja stara mama je rekla itd' - na internetu so dostopne prvovrstne raziskave s področja eksaktnih znanosti - če je tvoje mnenje v nasprotju z njimi, si ga pač povlekel iz riti. In vaše mnenje, da lahko ločite med bio in nebio hrano, je povlečeno prav iz tam.

Če pa bi se že enkrat naučil brati, bi videl, da je darjan prilimal link do študije, v kateri je bilo ugotovljeno, da imajo jajca proste reje lahko tudi precej pozitivnih lastnosti. Vendar je tisto o branju zgolj pobožna želja.

Nazadnje urejeno:

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
naš nivo je pravzaprav poskusil sem plastično solato in ugotovil, da je domača veliko boljša (in ja sem sposoben ločiti domačo in hidroponiko). če pa bi hotel na naš nivo bi se moral krepko dvigniti.
brati znam, dokaz je že da ti odgovarjam. tudi pisati znam. ne berem pa tistih tvojih študij in "študij" in napačnih zaključkov, ki jih ustvariš iz povzetka študije malo pa še iz kojnske riti potegneš.

vseeno naredi test pojdi v trgovino kupi lušt potem pa poprosi kakšnega alterjevca z vrtičkom za dva paradižnika, ne prosi mene, ker jih ne dobiš. si zavezi oči, razreži, pazi na prste, čerav škode ne moreš narediti in poskusi. če ti ne uspe ločiti ti pač ne uspe. si depriviligirana sorta ljudi z zanič okusom. mogoče ti z veliko vaje in muke uspe. mogoče kadiš in je to krivo ne vem... in me ne briga.