"Domači" pridelki

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Čakte fantje, kaj zdaj govorimo? Jaz govorim o tem, kaj je bolj okusno, ne kaj je bolj strupeno. Pridelki iz moje njive tudi znajo imeti pesticide, če bo potrebno. Ampak okus zelenjave, ta bo pa nenadkriljiv. Meni je vseeno, kaj notri spuščajo v teh hidroponskih rastlinjakih, dejstvo je, da narediti zelenjave, ki bi imela tudi izven sezone približno enak okus kot na vrtu vzgojena, tega ne znajo (za silo jim gre pri navadni solati, ki res ni komplicirana glede okusa - vendar ne pri motovilcu)

Če pa kdo išče bio, eko, tega pa pri povprečnem pridelovalcu zelenjave ne bo našel, to je pa dejstvo. In je tudi dejstvo, da imata špricana in nešpricana zelenjava na istem vrtu enak okus (če nešpricano seveda ni kaj napadlo).

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Govorimo o tem, da bio zelenjava ni bolj okusna od industrijsko pridelane (niti bolj zdrava). In da ni nič narobe s tem, če meniš, da je tvoje zelenjava bolj okusna od tiste v trgovini - le zavedati se moraš, da to ni zaradi bio pridelave.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.382
7.066
113
Jaz govorim samo o tem, da je okus relativen in lahko zavajajoč.

kravakonj govori o tem, da bi naj imela hrana enaka hranila, ne glede na to, če je bio ali ne, v kar pa se mi ne da spuščat, ker zelenjave pojem premalo, da bi me tako fejst zanimalo...meso pa je druga štorija
wink-1.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
Govorimo o tem, da bio zelenjava ni bolj okusna od industrijsko pridelane (niti bolj zdrava). In da ni nič narobe s tem, če meniš, da je tvoje zelenjava bolj okusna od tiste v trgovini - le zavedati se moraš, da to ni zaradi bio pridelave.

Sama industrijska zelenjava mogoče res ni bolj zdrava, boš pa verjetno ti bolj zdrav, če ne boš požrl zraven še pol kile pesticidov. Pa tudi vsebnost vitaminov v sadju in zelenjavi z dolžino skladiščenja drastično pade.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
In da ni nič narobe s tem, če meniš, da je tvoje zelenjava bolj okusna od tiste v trgovini - le zavedati se moraš, da to ni zaradi bio pridelave.
Če "bio" po tvoje pomeni "domača" potem to ne drži. V teoriji je lahko okus enak, vendar v praksi NIKOLI ni. Nikoli in nikjer. Zato so vse te raziskave nerelevantne.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Raven pesticidov v hrani je regulirana, večina pesticidov pa se nahaja na lupini sadja/zelenjave - če sadež umiješ pred konzumiranjem, ni praktično nobene razlike med bio/nebio.

Vpliva skladiščenja na vitamine ne poznam - ugotovljeno je bilo zgolj (logično), da je sveža zelenjava/sadje boljšega okusa.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ja seveda, je regulirana. Kje? In pri tistih kitajskih lubenicah, ki jih je zaradi preveč dodanih hormonov razčefukalo že na njivi, so bili hormoni gotovo samo na lupini.
priden.gif

QBR

Pripravnik
26. okt 2012
886
0
16
ksz...

Bom še jaz razložil, kakšna je razlika okusov med bio in industrijskim pridelkom:

Kmet - kurjerejec, prodaja domača BIO jajca od vrat do vrat. Pri tem ima 20 metrsko vrsto vshičenih čakajojočih strank izza kombija, kjer se krešejo domala isti komentarji, kot v tej temi.

Ta ista jajca, oz.., jajca istih kur, ta-isti kokošje rejec prodaja tudi v Tušu pod svojo blagovno znamko, a pol ceneje. Razlika je le v tem, da ni nikjer poudarjeno napisano BIO.

Beeeee, ..... beeee, ....beeeee. press
evil.gif

Nazadnje urejeno:

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.132
11.220
113
Smejem se. Lupine in "kože" so neprepustna titan poliamid pvc plast , jeah right.

Tega nikol več ne umijše, lupine niso užitne enostavno ne smeš tegav roko primit če malo popaničarimo. Recimo kakšne agrume in banane. Kemični Ali bi bil za te "sadjarje" pripravnik.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.132
11.220
113
Citat:
Uporabnik QBR pravi:
ksz...

Bom še jaz razložil, kakšna je razlika okusov med bio in industrijskim pridelkom:

Kmet - kurjerejec, prodaja domača BIO jajca od vrat do vrat. Pri tem ima 20 metrsko vrsto vshičenih čakajojočih strank izza kombija, kjer se krešejo domala isti komentarji, kot v tej temi.

Ta ista jajca, oz.., jajca istih kur, ta-isti kokošje rejec prodaja tudi v Tušu pod svojo blagovno znamko, a pol ceneje. Razlika je le v tem, da ni nikjer poudarjeno napisano BIO.

Beeeee, ..... beeee, ....beeeee. press
evil.gif

to meni da je raja nemuna, ker jih nekdo nateguje..kako dejansko pita tiste kure, sploh ni bistveno v tem primeru.. ampak gre za Goljufijo in par let zapora.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.132
11.220
113
lahko ločim, a jo je potrebno odpret videt in probat.
Sicer - desjtvo je, da so najmanj oporečna jajca iz baterijska reje glede okužb, zato ker kura nima kam it, če smo že pri tem. Je pa drug problem, da vprašanje s čim jih pitajo.

Jaz jem kolikor pač, tiste 2 na teden mogoč, domače 100%... zdaj jih bo malo manj, ker so "nam - žlahti" 15 kur ukradli!!!!

QBR

Pripravnik
26. okt 2012
886
0
16
ksz...
Pa tukajšnji bio-kurjelogi sploh veste, da če kokoš ne futraš z ustreznimi krmili in ji umetno ne daljšaš dneva, takašna kura v enem letu znese komaj 1/3 kvote svojih jajc, kot jih sicer ?
sprasujem se.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.132
11.220
113
ni res, "naše" so popolnoma prosto, delajo kar jim paše (nesnice) - spat grejo kdaj jim paše in kam ji paše, pa je nekje kvota takole čez uč 5 na teden. - pod pogojem da so zdrave, mlade itd, da niso zdelane ko šus.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Kaj ti pove ta raziskava s kurami in zaznano vsebnostjo večje količine pesticida, ki so ga zaužile s kontaminirano hrano?

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Zaužile so ga v prosti reji - pove zgolj to, da prosta reja še ne pomeni, da je meso/jajca zdravo.

QBR

Pripravnik
26. okt 2012
886
0
16
Ja. Ne poveš pa tega, da nesejo le nekje do konca oktobra in prično spet šele v marcu. Razen seveda, tega tudi ne poveš, če imate v kokošnjaku naštimano luč, ki jim umetno podaljšuje dan. Tako zvečer, kot zjutraj.
In seveda, poleg tistega kar same pobero po tleh, imajo poln pitalnik krmilne mešanice.

Pri kuri sploh ni važno, kje je. Lahko je na prostem, za ograjo, na veji, na tleh ali pa zaprta v gajbi. Nesla bo vedno enako in isto kvaliteto. Važno je le, s čim jo futraš in koliko dolg dan ji naštimaš - vsaj 15 -16 ur. Simpl kot burek.
wink-1.gif