Domača pizzerija

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Napoletnaci.....dodajajo veliko stvari naknadno. Se pravi na spečeno osnovo z mocarelo dodajajo mesnine, prej grillano zelnjavo, sveže zadeve itd. Point je, da je pizza s fermentiranim testom neprimerno bolj prebavljiva od nam poznane klasike in so se tako navadili - osnova + dodatki sveži. Je pa nova ooni Koda opremljena z gumbom za regulacijo temperature problem rešen. V trojki pa malo experimentiranja in gre tudi ok.
 

Oakey

Majstr
3. feb 2016
887
507
93
Kaj pa razlika med tem da je pečena na plinu v primerjavi s tem, da je pečena z lesom (peleti)? Razlika v okusu in vonju mislim.
 

birca

Pripravnik
26. okt 2007
424
19
18
Margerite pečejo zato ker je osnova vsega. Pehel sem marikatero verzijo, tudi s svežimi jurčki in domačo šunko, gre brez problema, ne pa experimentirat z kraško oziroma če že panceto pršut daj gor na koncu drugače bo prepečen
Se pravi če hočem pico s suho salamo oz. malenkost popečenim pršutom, se jo vzame ven po eni minuti in jo še enkrat vstavi v pečico za zelo kratek čas?
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Kaj pa razlika med tem da je pečena na plinu v primerjavi s tem, da je pečena z lesom (peleti)? Razlika v okusu in vonju mislim.
Če na pelete gori kot je treba in so peleti čisti, potem ni razlike. Dobiš tisti značilen okus in vonj po pici, ki pa pride bolj od zapečenega testa oz. moke. Če pa na pelete ne gori ok, pa ije precej negativnega vpliva na okus....saje....
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Se pravi če hočem pico s suho salamo oz. malenkost popečenim pršutom, se jo vzame ven po eni minuti in jo še enkrat vstavi v pečico za zelo kratek čas?

Pršut in panceto na tenko narezamo raje samo an gotovo pizzo, suho salamo pa lahko na začetku....po želji res, samo da vseskup ne sega do stropa Oonija. :)
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
650
113
Peter Klepec sej ti je twinman napisal, receptura je vera pizza napoletana približno 0,6% teže moke v frišnem kvasu, 2% soli pa 70 % hidracija, pol pa pustit vzhajat dooolgo
 

Peter Klepec

Majstr
24. jan 2019
3.081
434
83
Peter Klepec sej ti je twinman napisal, receptura je vera pizza napoletana približno 0,6% teže moke v frišnem kvasu, 2% soli pa 70 % hidracija, pol pa pustit vzhajat dooolgo
Ups, spregledala.
Če prevedem to v gospodinjščino, je to potem 6 gramov na kilo moke, to pomeni cirka eno osminko kocke fala? To je pa res malo, pa ga sama vedno klestim v receptih.
70 % hidracija je na občutek testa kakšna? Sama namreč vedno mesim na roke, si pa predstavljam da testo za pico tudi po vašem receptu ne more biti preveč trdo.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
650
113
twinman praviš da doppio zerro ni doppio zerro ali je finta kje drugje.
Do sedaj na mi je na dve nuli zmeraj ratalo tako kot naj bi. Vsaj zgledalo in okusno je bilo. Bom šel dol pa uzel tisti dve kili pa bo sej za štart pa na ene 10 kilc 00 ki jo mam doma nau bolelo če še to probam;):cool:
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
650
113
Ok sprobam, al pa tkole boš povedu kdaj in kje pa to skp nardiva ob kozarcu hladnega
 

Oakey

Majstr
3. feb 2016
887
507
93
Ko že govorite o moki in tipih, jaz bom v naslednjih tednih stestiral tele moke.

Skrajno leva je Barilla tip 00 kupljena v Italiji.
Druga z leve je Barilla tip 0 kupljena v Leclercu.
Tretja je iz Spara tip 0.
Četrta je pa Mlinotestova namenska moka za pizze.




Spodaj pa še primerjava italijanske in slovenske Barille, torej tip 00 je morda skoraj enak našemu tipu 0?

A mi kdo posodi uuni-ja za en dan, da stestiram te moke :fredi::fredi::fredi:

 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
650
113
Nest sm jemal v spinu tre mulini pa je ok čeprav je zanimiva razlika med to v sloveniji in italjansko
Labko pa ne bil samo kvas malo slabši
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Matr ste me narajcali za tega oonija. A tega plinskega lahko not človek uporablja ker na žarovnijah je napisano za zunanjo uporabo če sem prav videl?
 

Oakey

Majstr
3. feb 2016
887
507
93
s to Kodo je menda problem, ker je prenizka in se lahko pica vžge na vrhu, če je preveč obložena... sem gledal mal teste na youtubu in se jim je sir vsake toliko vžgal :D