Dojemanje samozaposlenih

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
Seveda, velika večina navadnega folka ki dela po firmah osem ur dnevno in ga po koncu šihta ne skrbi več nič, nima blage kako je v podjetništvu, ne ve da je če si na svojem jeba za kšeft, stranke, da ti država pobere še pa još, da tisto kar kasiraš, ne gre avtomatsko v žep, da je tu DDV, enormni stroški poslovanja, najemnin, ogrevanja, prispevki, davek na dobiček, stroški zaposlenih niso le tistega jurja neto plače ampak, te država opali dvakrat, trikrat, bruto bruto, skratka milijon enih stroškov, pa če imaš kakšno stranko ali pa ne ...

Če delaš privat ne pomeni da se cedita le med in mleko ... že leta in leta vsakemu, ki je prepameten rečem da lahko en dva tri odpre firmo ali še hitreje s.p. ... a ima večina raje službo brez stresa od sedmih do treh in pametuje o tem kako imamo mi vsega dost za nič dela.
bonk.gif

vsaj en k trezno razmišlja
aplauz.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
8 na uro je za normiranega s.p. cca 900 neto na mesec (kar je skoraj povprčna SLO plača in več kot dobi neto vsaj 60% zaposlenih), če dela 40-urni delavnik. OK, penzija bo (ko bo, če bo) iz tega bolj majhna, ampak ko gre za preživetje ...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Kje so dopusti, prazniki, regres? Kje je statistična sredina bolniškega staleža? Kje so obvezni stroški prihoda na delo in malice?

Seveda, če ga zaposliš kot sp-ja, se narediš francoza in mirna bosna ali tako nekako?!
17758-icon_confused.gif

Ko boš nekoč crknil in šel pred obličje najvišjega - bo še vedno tako enostavno?
Pa tudi že prej: hodiš po ulici svojega mesta z dvignjeno glavo?

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Samo prav pa je da ločimo LOPOVE, ki so sprivatizirali in pokradli družbeno lastnino in tiste s.p. jevce ali podjetnike, ki so nekaj sami na pošten račun ustvarili........

Pa še to samozaposleni, kot sužnji s.p, ... sem zaposlil novo uslužbenko v logistiki, na vsak način je sama hotela na s.p. , želela je čim krajši odpovedno rok, 1 mesec, sam nisem želel manj, kot 3, ja vse njena želja.... sem imel, kar težave, da sem pravno pravilno vse uredil ... in zakaj hoče tako, enostavno, njen mož ima s.p. in je za minimalca zaposlena tam, potem pa po pogodbi s tem s.p. dela za nas in, ker se čuti sposobno se ne boji, da bi bila brez službe...., moj problem pa tudi ni, če si sama daje minimalca, jaz ji pošteno vse plačam, enak znesek, kot bi osebi v službi pri nas z božičnico, nagrado, 1 tednom bolniške/ letno, dopustom, prevozom..... vse to je v pogodbeni ceni za opravljanje dela z s.p. jem, če pa ona sama na račun tega še ene 500 eur dodatno ven potegne , ker je ona tam na minimalcu, ker ve, da od penzije za mlade ne bo nič, pa ni moj problem, pač pa problem neumne države, ki tako obdavčuje plače in najbolj neumno one višje, ki tako ali tako plačajo precej več v malho obdavči še bistveno več v % , ko one minimalne, kjer človek niti približno niti za svoje zdravstveno zavarovanje ne plača dovolj.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.156
3.628
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
8 na uro je za normiranega s.p. cca 900 neto na mesec (kar je skoraj povprčna SLO plača in več kot dobi neto vsaj 60% zaposlenih), če dela 40-urni delavnik. OK, penzija bo (ko bo, če bo) iz tega bolj majhna, ampak ko gre za preživetje ...
Jaki matematik. Taka oseba je v letu 2015 lahko zaslužila maksimalno 16300eur. Od tega 4000eur minimalnih prispevkov, 650eur davka, 1400eur potnih stroškov in malice (to je 70% povprečja v gospodarstvu), 1400eur izgube dohodka zaradi dopusta, 650eur za regres in si na 680eur mesečno. Skoraj nujno je imeti tudi računovodjo, ki mu mesečno vzame minimalno 30eur. In smo že na 650eur neto. Vsak dan bolniške je ob 64eur, kar pomeni da je v primeru 10dni ob mesečni dohodek.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
No shit, Columbo... Tole tvoje je čisto mim, razen za JU in tekoči trak. Storitvena dejavost je pa isti šmorn... Razlika med vami (samozaposlenimi) in nami (zaposlenimi v firmah) je v tem da imate vi ponavadi prevelike oči in mislite da morate takoj ko začnete najprej za lasten prestiž poskrbeti... Če ne legalno pa s goljufijo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.167
7.005
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Jaki matematik. Taka oseba je v letu 2015 lahko zaslužila maksimalno 16300eur. Od tega 4000eur minimalnih prispevkov, 650eur davka, 1400eur potnih stroškov in malice (to je 70% povprečja v gospodarstvu), 1400eur izgube dohodka zaradi dopusta, 650eur za regres in si na 680eur mesečno. Skoraj nujno je imeti tudi računovodjo, ki mu mesečno vzame minimalno 30eur. In smo že na 650eur neto. Vsak dan bolniške je ob 64eur, kar pomeni da je v primeru 10dni ob mesečni dohodek.
Tudi tvoja matematika ne vzdrzi. Najprej si izdelal neki svoj neto (z odbijanjem prispevkov, potnih, dopustov in regresa)...nato pa napisal da je z 10 dnevi bolniske ob mesecni zasluzek s tem da si uporabil 64 eur na dan kar pa je bruto dohodek. Tega dvojega ne mores primerjati. Tko da ne drugih z jakimi matematiki obkladat...ni primerno

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.156
3.628
113
Marlbor
Najprej sem napisal koliko sploh lahko maksimalno zasluži na leto, če dela nonstop, potem pa sem začel odbijat od maksimalne cifre. Ločiš ti maksimalni možen zaslužek od dejanskega, ker vsak pač ne dela 40ur tedensko, celih 52tednov v letu ...

Res pa je, da nisem odbijal v ustreznem vrstnem redu.
Dejstvo pa je, ki se vidi pri tem hitrem izračunu, da lahko tistih 8eur obračaš tak ali drugače, si na koncu plačan 4eur neto na uro.
Tudi pri bolniški nisem nič zgrešil, če ne dela 10dni v mesecu, je brez mesečnega dohodka, ker ko prisprevke in stroške plača, mu ostane debela 0 za preživetje.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Delo preko s.p. za nek d.o.o. ne prolazi više. Če FURS ugotovi, da je nek sp delal pretežno za nek doo, pomeni, da bi ga doo moral zaposlit in zahtevajo plačilo vseh davkov in prispevkov, kot da bi šlo za zaposlitev.
Na slednje se pripopa seveda še delovna inšpekcija, ki jo FURS obvesti in doda svojo kanglico s kaznimi in s tem, da mora firma zaposlit dotične osebke.

Skratka obvod zaposlitve preko sp ne deluje več. Oz. deluje dokler se FURS ne piči v to. Se pa zelo enostavno piči, ker vidi prihodke dotičnega sp. Če skorajda vse pride iz določene firme, je reč hitro zaključena za dotično firmo. FURS potem ne briga nič več kot skasirat bruto bruto in prispevke v svojo malho.

Kar nekaj slovenskih firm je v lanskem letu obiskal FURS in nato še delovni inšpektorat. In skorajda nimajo več spodaj spjev na tak način, kot je bilo v navadi to početi. Inšpektorji se teh zadev lotevajo najprej pri večjih firmah, počasi pa bo šlo niže. Iz svojih sistemov brez problema zložijo podatke in sortirajo po potencialnem izpadu davčnih dajatev.

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.847
6.508
113
kako je če je nekdo zaposlen pri firmi A, v pogodbi ima napisane obveznosti a, b, c. v pogodbi pa ni napisanih obveznosti d, e, f - lahko te dela preko popoldanca za isto firmo ali ne? tudi to se dela, pa me zanima, a zato, ker lahko ali zato ker še ni bilo inšpekcije.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Eh...brezveze sploh kaj napisat, ker smo res čudn narod. Jaz sem kar razočaran, kaj vse doživljam na svoji poti. Ta da grem raje dol v garažo še kej spucat kot pa tipkat.
cool-1.gif

2365075-AMGprejpotem.jpg

Priponke

• 2365075-AMGprejpotem.jpg
    2365075-AMGprejpotem.jpg
    142,9 KB · Ogledi: 235
Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Te stvari je (seveda) treba vračunat, ja. Kar sem hotel poudarit je to, da v resnici ni tako hudo, samo vse stvari je treba vračunat. Marsikateri sp dobi "plačan dopust" v resnici ... In bolniško, do neke mere.
PS: normiranc niti slučajno ne rabi računovodje.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.436
2.183
113
Težava tele teme in v Sloveniji na splošno je, da folk ne razume osnove podjetništva.

Potem se pa takale bedarije piše in bere po forumih. Nekateri to kar preberejo, vzamejo za sveto in širijo bedarije naprej. In potem smo kjer smo.

Časi so na žalost taki kot so.
V realnem sektorju, se da zaslužiti kot zaposlen ali kot podjetnik. V obeh primerih je pa večji zaslužek povezan s tem, da je treba delat kot [cenzura]. V firmi ali pa zase.
Za lenuhe pa pač ni velikih zaslužkov. So pa redne službe, z majhno odgovornostjo in temu primerne plače.

Ko se ravno pogovarjete koliko bi bilo treba plačat delavce. Meni ni problema dati 25€ na uro če je treba. Samo jih je treba tudi zaslužiti. Ker na trgu dela vsaj v moji branži težko dobiš človeka, ki bi si zaslužil več kot 10€ na uro, ker je folk enostavno prelen.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.847
6.508
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Te stvari je (seveda) treba vračunat, ja. Kar sem hotel poudarit je to, da v resnici ni tako hudo, samo vse stvari je treba vračunat. Marsikateri sp dobi "plačan dopust" v resnici ... In bolniško, do neke mere.
PS: normiranc niti slučajno ne rabi računovodje.

pa več koliko stanejo tele stvari. ti primerjaš 900€ bruto bruto s potnimi in malico ter regresom vred z neto plačo 900€. neto 900€ za zaposlenega je cca 2x več stroška za delodajalca. razlika ni tako zelo minorna, kot želiš prikazati.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Delavec, ki nese 15. v mesecu domov 1000 Ejev (kpl. izplačilo z dodatki), mene kot delodajalca košta 20.000 Ejev na leto! Z dopustom, prazniki, regresom. Nič bolniških, nevemkatere avstrijske 14. plače itd. Njegova delovna ura je vredna okoli 12 Ejev, ker je v enem koledarskem letu na šihtu samo okoli 1600 del. ur in ne statističnih 2080 (ali 2088, kot je bilo lani in je letos). Brez bolniških prosim, ki pa so, kaj čmo!
tongue-1.gif
)

To je čisti fiksni strošek. 12 Ejev na uro.

Nazadnje uredil moderator:

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.847
6.508
113
kaj sem pa jaz napisala? imam občutek, da me negirata, sta napisala pa enako. ampak ker razdalje niso več problem in kar sploh zaposleni ne smemo biti fini in iskati delo samo za voglom (ker delodajalcem je to najbrž vseeno) je lahko potnih zelo veliko. Jaz sem jih imela v eni službi cca 400€ (najcenejši javni prevoz, ki je sicer obstajal samo na papirju, kilometrina bi bila kar nekaj več). Koliko delodajalcev je pripravljenih plačati 400€ za potne, pa da ne posega v plačo? koliko pa takrat pride 900€ neto plače.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Sploh te ne negirava, ampak samo dopolnjujeva.
Potni stroški so v bistvu edini, ki pri nas niso obdavčeni - ker je obremenitev plač z davki in prispevki pač tako visoka (dovolj visoke dodane vrednosti pa ne moreš izpleniti pa da yebeš ježa
rolleyes-1.gif
.

Zato klopočem vsake toliko časa tule gor, ker je to tempirana bomba do amena! Ta delovna politika se pri nas izvaja že 25 let! Vsaj sram bi nas moralo biti!
tongue-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Zato klopočem vsake toliko časa tule gor, ker je to tempirana bomba do amena! Ta delovna politika se pri nas izvaja že 25 let! Vsaj sram bi nas moralo biti!
tongue-1.gif

Pa kdo misliš, da te bere tu gor?
hysterical-1.gif

Moraš it vsaj s traktorjem okol parlamenta
tongue-1.gif

61338249.jpg

Nazadnje urejeno: