Dojemanje samozaposlenih

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
ksz

Zadnjih vsaj 15 let se država večinoma ukvarja s socialnimi problemi. (Termina "socialni transferji" ne poznam in se zato izražam po starem
smirk-1.gif
)

- Če se mora torej država vsakodnevno ukvarjati s socialo svojih lastnih prebivalcev - se morda komu tule gor zdi, da je to moderna in perspektivna država?

- Kdo je kriv, da je stanje takšno kot je?

- Kaj storiti za izboljšanje statusa?

Sedaj pa da vas vidim, koliko vas je naravoslovcev in koliko družboslovcev, tule na Alterju!
grims-1.gif
Prikažite rešitve za te tri točke.

1. Ja zelo perspektivno je za pot v prepad. Če mora zaposleni na rdeči križ po paket da preživi je to... žalostno (za pravo besedo bi dobil ban)
2. Janša je kriv.
...
Resno, riba smrdi pri glavi, torej so za stanje krive vlade zadnjih (najmanj) deset let.

3. Vladati nam ne sme nihče, ki je bil vsaj blizu korita v zadnjih (glej prejšnjo točko) letih.

Bravo.
Sedaj :

- Kako zamenjati kpl. sodstvo kot neodvisno oblast, katera deluje brez varovalk? (niso v stanju sprocesirati niti enega primera, ki je vreden več kot 10 K Ejev, normo in učinkovitost si pa pišejo sami
rolleyes-1.gif
) Plačani so pa od vraga dobro, kar po njihovih lastnih tarifah, pa če kaj naredijo ali pa nič.

- Kako zamenjati kpl. management, ki so nam ga dresirali na svojo mero vsaj 20 let? (v filozofiji: molzi kravo, dokler je še živa, potem jo pa prodaš jbg.
rolleyes-1.gif
, ali še bolj značilno in GEA Kolidge jo celo uradno uči: "firmo prodaš, ko pride kupec in ne, ko ti postane npr. premajhna.") Zopet: so plačani po managerskih pogodbah (ki so tajne !!!), in nima nihče nadzora nad njimi razen njih samih kot ceha.

- Kako zamenjati vlado ekonomistov z mnogo bolj pomembno vlado strokovnjakov? (kvalitetna roba se vedno dobro proda, poceni ekonomistično prebrana jajca pa ne!)

Nikogar ni treba zamenjati, le klavzulo o osebni (kazenski in materialni) odgovornosti je treba vstaviti v vse javne zadeve. Primer izplačila pripravljenosti na faksih - tisti, ki to odobri na nezakonit način, povrne škodo iz lastnega žepa in izgubi službo. Recimo. Uradnik, zaradi katerega podjetnik ne more delati, iz lastnega žepa plača temu podjetniku povzročeno škodo.

Torej - To je to!

Ali je kdo sposoben in pri volji to idejo sprocesirat pri nas? Bo potrebno kar nekaj ljudi, ne samo enega kamikazeja
crazy1.gif
. Vendarle je sistem star že 25 let ... ()

I

Izbrisan uporabnik #9334

Še to: tole kar smo spravili pravkar na tablo - temu se reče "liberalizem" .

Ne pa tisti očitki, kot nam jih vsakodnevno servirajo DSFji, Stardeci, Telexi itd.
grims-1.gif

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
701
92
28
Citat:
Uporabnik hermann pravi:
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
Prispevke ima res najnižje, to se vedno potrudimo da je tako.

In pol se čudiš, da te imajo pošteni ljudje, ki ne morejo mahinirat s plačo, za lopova, ker oni plačujejo vrtec za tvoje otroke?

Saj vem, da ti ni jasno, da si lopov. Ampak si.

Prjatu, sp odpreš v par urah...! Kaj čakaš??

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Citat:
Uporabnik cnpod pravi:
Citat:
Uporabnik hermann pravi:
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:

In pol se čudiš, da te imajo pošteni ljudje, ki ne morejo mahinirat s plačo, za lopova, ker oni plačujejo vrtec za tvoje otroke?

Ampak on noče bit lopov? Kako bo torej konkuriral lopovom?

darko11

Majstr
21. jul 2007
1.216
190
63
Se strinjam, cena vrtca bi morala biti enotna: bogat al pa reven otrok pojesta približno enako, spita v enaki postelji v vrtcu, itd.
Saj tudi revni otroških oblek, obutve in hrane v trgovini ne plačajo manj...
wink-1.gif

Vrtci bi bili precej cenejši za vse, ker ne bi bilo goljufov.
Cigani ne bi imeli po 10 otrok in ne bi več služili z njimi recimo.
Kmalu boš imel tu 140.000 migrantov, ki ne bodo nič delali in bomo vsakemu stisnili 280 na mesec. Pol pa razumem samozaposlene zakaj so na minimalcu...

Nazadnje urejeno:

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Citat:
Uporabnik ideolog pravi:
No pa dajmo še malo z druge strani.
Sem visoko izobražen tehnični kader in v firmi, kjer delam, nisem na nobenem vodstvenem položaju, niti nimam nobenih vez, niti mi nihče ne ščiti hrbta ali kaj podobnega. Moje delo je skrajno odgovorno in zelo zahtevno, vendar je narava dela taka, da od mene ne zahteva popolnoma nobenega popoldanskega ali vikend udejstvovanja. Obenem pa zahteva popolno pozornost in koncentracijo, ali če hočete 120% učinkovitost v času od 7h-3h. Jaz ne vem, kaj je to čik pavza, čvek ob kavi, ali zamujen rok. Niti približno ne smem priti v službo nenaspan, utrujen, bolan ali mačkast. Moj izdelek je vedno narejen v prvem poskusu. Precej robotsko mi deluje vse skupaj, vem. Z leti sem se v tem toliko zverziral, da vse opravim z levo roko in potem mi je PAZI!! v službi celo dolgčas.
d055.gif
), pride tam nekje 2,3k€ neto (brez potnih stroškov in nadomestila za malico).
Ne vozim nobenega bmwja, nimam nobene jahte in nobenih prihrankov. Malo več je vredna le športna oprema. Aja, vrtca je bilo pa kar precej za plačat, se spomnim. Pojma nimam, sem pozabil. Daš na trajnik, pa je.
stupid-1.gif

Aja, pa v šoli sem bil piflar.
hysterical-1.gif

priden.gif

zmaga.gif

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Citat:
Uporabnik cnpod pravi:
Citat:
Uporabnik hermann pravi:
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:

Točno tako.
pozdrav.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.563
9.809
113
40
MB
Citat:
Uporabnik _BANDIT_ pravi:
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
Eh, jest sm se že navadil..folk sploh ne vidi, da moram na koncu meseca dobit ven dve plači, plačat najemnino, računovodjo, davke itd. Vidijo samo to, kako sem požrešen. Uradnega dopusta ali bolniške si v štirih letih še nisem vzel, ko sem pa na "dopustu" mi pa itak še vedno zvoni telefon in urejam stvari.

Ja, in še za povrhu, ko te vidijo delati za vikende in praznike, pa si mislijo, kako si požrt....

ja samo tu je pa pol druga fora, ki jo videvam pri "obrtnikih" ... če delajo kao od jutra do večera pa cele vikende, da majo za tiste prispevke ... pol pa tud ne vem, če se ti splača met firmo
wink-1.gif
al nisi v pravem biznisu al pa sploh nisi za biznis, pa bi blo boljše da si najdeš službo

I

Izbrisan uporabnik #9334

Saj ravno v tem je ekonomistični hec. So pogruntali luknjo in bi zaposlili delavca, če se sam zaposli (vzame s.p.)
grims-1.gif
.

Da bi se še hudirju gravžalo, ne samo normalnemu državljanu! (pa sem delodajalec!)

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.172
512
113
kranj
tomi: če ti recimo v gradbeništvu skačejo v zelje "izredno strokovni" albančki s.p in ti speljejo skoraj vsak posel, če ti študentarija in ostala youtube poznavalska obrt "krade" posel, je težko iskati IN dobiti posel. In moraš iskati in prevzeti kak posel morda tudi pod tvojo častjo. Pa čeprav za drobiž-ki ne pokrije prispevkov.
Tukaj imamo tako "balkansko" miselnost glede nategovanja države, da se kar kadi. Če znaš nekaj odlilčno narediti, potem je prav, da tudi nekaj dobiš za to. Če ne znaš-ali nočeš-čistilec pač ne more imeti miljonov. A potem naj ne jamra, da mu je slabo, da je država kriva, da je sosed goljuf...
Ena osnovna logika bi morala biti (morda kje na svetu je)-daj državi, kar je njenega, da država poskrbi zate. Pri nas pa ne damo državi, ne damo niti, kar je njenega in tudi država ne skrbi za nas
smile-1.gif

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
Citat:
Uporabnik _BANDIT_ pravi:
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
Eh, jest sm se že navadil..folk sploh ne vidi, da moram na koncu meseca dobit ven dve plači, plačat najemnino, računovodjo, davke itd. Vidijo samo to, kako sem požrešen. Uradnega dopusta ali bolniške si v štirih letih še nisem vzel, ko sem pa na "dopustu" mi pa itak še vedno zvoni telefon in urejam stvari.

Ja, in še za povrhu, ko te vidijo delati za vikende in praznike, pa si mislijo, kako si požrt....

ja samo tu je pa pol druga fora, ki jo videvam pri "obrtnikih" ... če delajo kao od jutra do večera pa cele vikende, da majo za tiste prispevke ... pol pa tud ne vem, če se ti splača met firmo
wink-1.gif
al nisi v pravem biznisu al pa sploh nisi za biznis, pa bi blo boljše da si najdeš službo

Sej ponavadi se tu ne gre za tisto, da bi mel za prispevke. To gre bolj za tisto, ko navaden folk, ki dela 8 ur v neki firmi ne razume, da je treba včasih oz dostikrat ustreči stranki in nekaj narest tudi v soboto, nedeljo ali na praznik, drugače imaš stranko slabe volje in te naslednjič ne pokliče več. Sej, to velja do neke mere, naprej pa je že pol lahko izkoriščanje. Ampak vseeno, navaden folk misli, da enostavno stranki rečeš ne in potem pričakuješ, da te bo naslednjič spet poklicala.
In kot sem rekel, nekdo te vidi da delaš v nedeljo in si misli, da si full požrt, v resnici pa delaš zato, da pač ustrežeš stranki in bo zato firma (in delavci) imela delo zanjo tudi med tednom posledično delavci delo in plače.
wink-1.gif

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Seveda, velika večina navadnega folka ki dela po firmah osem ur dnevno in ga po koncu šihta ne skrbi več nič, nima blage kako je v podjetništvu, ne ve da je če si na svojem jeba za kšeft, stranke, da ti država pobere še pa još, da tisto kar kasiraš, ne gre avtomatsko v žep, da je tu DDV, enormni stroški poslovanja, najemnin, ogrevanja, prispevki, davek na dobiček, stroški zaposlenih niso le tistega jurja neto plače ampak, te država opali dvakrat, trikrat, bruto bruto, skratka milijon enih stroškov, pa če imaš kakšno stranko ali pa ne ...

Če delaš privat ne pomeni da se cedita le med in mleko ... že leta in leta vsakemu, ki je prepameten rečem da lahko en dva tri odpre firmo ali še hitreje s.p. ... a ima večina raje službo brez stresa od sedmih do treh in pametuje o tem kako imamo mi vsega dost za nič dela.
bonk.gif

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
... potem so tu problemi z neplačniki, država pa vseeno terja svoje ... potem je tu še nakup sw in novih printerjev za davčne blagajne, kar naj bi bilo kao zastonj.
evil.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.040
5.648
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Saj ravno v tem je ekonomistični hec. So pogruntali luknjo in bi zaposlili delavca, če se sam zaposli (vzame s.p.)
grims-1.gif
.

Da bi se še hudirju gravžalo, ne samo normalnemu državljanu! (pa sem delodajalec!)

Si že sestavil uno anketo o zadovoljstvu v svoji firmi?

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
grims-1.gif
.

Si že sestavil uno anketo o zadovoljstvu v svoji firmi?

Se skos na internetu visi, da imajo zaposleni mir.

Taki so najboljši šefi.

LatkaGravas

Pripravnik
26. maj 2015
266
0
16
ksz

Komur sedanji status ne ustreza, naj ne jamra, ampak ukrepa. Vsaka oblika zaposlitve in vsak sektor ima svoje prednosti in slabosti. Poskusite kaj drugega in potem pametujte, kako je drugje lepo.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Nekaj te boli, kajne! Kam sem te zadel, v desni komolec morda?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.040
5.648
113
smile-1.gif

Nikamor......samo spomnil sem se najine "glasne" debate o podjetništvu oz karkol je že bla...

Mogoče ti jo sestavim
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

17758-icon_confused.gif
... spomni me, prosim. Če bi bilo kaj zelo pomembnega, bi itak vedel takoj.

Drugače pa, @jtfc in ostali, sem kot slaba vest.

Zanimivo je naročiti človeku, naj si odpre s.p. in gre delat k tebi za npr. 8 Ejev na uro kajne! Ob dejstvu, da sam zelo dobro veš, da je minimalna plača pri nas okoli 10,60 Ejev na uro
rolleyes-1.gif
- za delavca, s.p ima pa še kar nekaj dajatev in obveznosti zraven (da ne filozofiram predolgo).

Tako da Kameleon, nehaj skrivati farbe
10.gif