Dojemanje samozaposlenih

tomi

Guru
1. sep 2007
18.563
9.809
113
40
MB
tud jaz nisem mislo nič slabega, samo dopolnitev

na izi
roza.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Zato klopočem vsake toliko časa tule gor, ker je to tempirana bomba do amena! Ta delovna politika se pri nas izvaja že 25 let! Vsaj sram bi nas moralo biti!
tongue-1.gif

Pa kdo misliš, da te bere tu gor?
hysterical-1.gif

Moraš it vsaj s traktorjem okol parlamenta
tongue-1.gif

61338249.jpg

Itak
hysterical-1.gif

Ne upam, so policaji pred pragom, grizejo!
cheer.gif

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
701
92
28
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Zato klopočem vsake toliko časa tule gor, ker je to tempirana bomba do amena! Ta delovna politika se pri nas izvaja že 25 let! Vsaj sram bi nas moralo biti!
tongue-1.gif

hysterical-1.gif

tongue-1.gif

61338249.jpg

Če ne vlečeš za seboj vsaj 5t trosilca, polnega gnoja, z vklopljeno trosilno napravo, je učinek bolj ali manj nikakršen...

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.112
5.033
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
tongue-1.gif

hysterical-1.gif

tongue-1.gif

61338249.jpg

Potem pa ti kobila pribije, da si premalo obdavčen ker imaš traktor za 200000 evrov

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Delo preko s.p. za nek d.o.o. ne prolazi više. Če FURS ugotovi, da je nek sp delal pretežno za nek doo, pomeni, da bi ga doo moral zaposlit in zahtevajo plačilo vseh davkov in prispevkov, kot da bi šlo za zaposlitev.
Na slednje se pripopa seveda še delovna inšpekcija, ki jo FURS obvesti in doda svojo kanglico s kaznimi in s tem, da mora firma zaposlit dotične osebke.

Skratka obvod zaposlitve preko sp ne deluje več. Oz. deluje dokler se FURS ne piči v to. Se pa zelo enostavno piči, ker vidi prihodke dotičnega sp. Če skorajda vse pride iz določene firme, je reč hitro zaključena za dotično firmo. FURS potem ne briga nič več kot skasirat bruto bruto in prispevke v svojo malho.

Kar nekaj slovenskih firm je v lanskem letu obiskal FURS in nato še delovni inšpektorat. In skorajda nimajo več spodaj spjev na tak način, kot je bilo v navadi to početi. Inšpektorji se teh zadev lotevajo najprej pri večjih firmah, počasi pa bo šlo niže. Iz svojih sistemov brez problema zložijo podatke in sortirajo po potencialnem izpadu davčnih dajatev.

Imaš prav, zato je dobro imeti dobre svetovalce, če pa je za s.p., ki ima pogodbo o opravljanju nekih del v podjetju, brez da bi v pogodbi pisalo, katera oseba to dela in če temu s.p. to predstavlja manj, kot 30% dohodkov in še nekaj teh če jev , potem pa ni problema ......

Sicer v mojem primeru, kot sem napisal, tudi meni to ni všeč, samo mladi imajo raje več eur v rokah, kot, da jih vplačujejo v penzion sklad, kjer ne bo nikoli nič.....

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
kako je če je nekdo zaposlen pri firmi A, v pogodbi ima napisane obveznosti a, b, c. v pogodbi pa ni napisanih obveznosti d, e, f - lahko te dela preko popoldanca za isto firmo ali ne? tudi to se dela, pa me zanima, a zato, ker lahko ali zato ker še ni bilo inšpekcije.

Ker se lahko, če je prav dokumentirano in je tak obojestranski interes. Inšpektorji navadno skočijo v luft, ko vidijo, da je nekdo na minimalcu in to dela, dokler pa je plačan OK in še to dela pa ni problema.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Zdaj res ne vem kako lahko pri istem načinu dela (proizvodnja), isti izdelek (proizvodnja), ista cena v trgovini (v Nemčiji cenejši končni izdelek) dobi delavec v Nemčiji 1300 evrov neto, pri nas 600 evrov.
Dvomim, da so tak obremenjene plače, če je bruto pri nas nekje 1000 evrov.
Ne vem kdo je tuki bolj len, šefe al delavec, ker delavec se za tak gnar ne bo pretirano trudu, bi pa se, če bi se plače sorazmerno krepko dvignile, potem bi se tudi delavce motiviral...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.040
5.648
113
Problem leži v prepožrešni državi.......poleg plač (njihove obdavčitve)....vrži fokus še na:

* obdavčitve podjetja
*če ma podjetje vozni park...na ceno registracije....ceno bencina...ceno servisov
*na obdavčitev elektrike za podjetnike ( NE za gospodinjstva)
*kako so obdavčena stimuliranja ( izplačilo nadur......nagrade.......)
*ugodnosti za nove investicije ( a država pomaga novo ustanovljenim podjetnikom)
*papirologija....koliko časa trajajo postopki da kaj odpreš....zrihtaš
*še miljon tega

In primerjaj tabelo z enakimi/podobnimi zadevami v tujini

Pa boš dobil širšo sliko
wink-1.gif

Pa razumel zakaj nekdo pri nas propade......100m čez mejo v A pa uspe!

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
8 na uro je za normiranega s.p. cca 900 neto na mesec (kar je skoraj povprčna SLO plača in več kot dobi neto vsaj 60% zaposlenih), če dela 40-urni delavnik. OK, penzija bo (ko bo, če bo) iz tega bolj majhna, ampak ko gre za preživetje ...
Jaki matematik. Taka oseba je v letu 2015 lahko zaslužila maksimalno 16300eur. Od tega 4000eur minimalnih prispevkov, 650eur davka, 1400eur potnih stroškov in malice (to je 70% povprečja v gospodarstvu), 1400eur izgube dohodka zaradi dopusta, 650eur za regres in si na 680eur mesečno. Skoraj nujno je imeti tudi računovodjo, ki mu mesečno vzame minimalno 30eur. In smo že na 650eur neto. Vsak dan bolniške je ob 64eur, kar pomeni da je v primeru 10dni ob mesečni dohodek.

Te stvari je (seveda) treba vračunat, ja. Kar sem hotel poudarit je to, da v resnici ni tako hudo, samo vse stvari je treba vračunat. Marsikateri sp dobi "plačan dopust" v resnici ... In bolniško, do neke mere.
PS: normiranc niti slučajno ne rabi računovodje.

pa več koliko stanejo tele stvari. ti primerjaš 900€ bruto bruto s potnimi in malico ter regresom vred z neto plačo 900€. neto 900€ za zaposlenega je cca 2x več stroška za delodajalca. razlika ni tako zelo minorna, kot želiš prikazati.

Seveda vem. Sem ničkolikokrat računal. Pri normirancu, ki zasluži 8€ na uro dobrih 500€. in je neto neto cca dobrih 800€, kar je slabih 200 manj od redno zaposlenega. Strošek delodajalca pa
bonk.gif

Mene bolj moti do, da se delo preko samozaposlitve gleda kot nekaj ali goljufivega ali pa izkoriščevalskega - pa v 99% primerov ni ne eno ne drugo. Veliko delam s tujino, zunaj je to čisto normalno v mojem fohu. Praktično vsi tujci, s katerimi delam, so na tak ali drugačen način samozaposleni in jim to čisto ustreza.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.563
9.809
113
40
MB
pri nas pa je to celo nezakonito
hysterical-1.gif

al pa če pogledamo z druge strani, te slovenija vzpodbuja, da nimaš izdanih računov za isto firmo, da še kaj druga delaš zraven
grin1.gif