Dodatno zdravstveno zavarovanje

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.767
15.823
113
berem označen tekst in razmišljam, ali velja tudi v obratni smeri: recimo če bo (ko bo?) podražil tudi Triglav. če zavarovanec v 30. dneh od spremembe obvesti zavarovalnico, da se s spremembo zavarovalne premije ne strinja, potem sprememba zanj v 3-mesečnem odpovednem roku ne velja?
Triglav bo definitivno podražil, enako Vzajemna. Trenutno sicer govorijo da "samo razmišljajo" o tem in da "če" bo prišlo do podražitve, se bo to zgodilo enkrat jeseni ampak verjemi, da oni že točno vedo kdaj bodo podražili (predvideva, najkasneje v 3-4ih mesecih) in za koliko (premije bodo po mojem mnenju enako odstopale druga od druge kot so sedaj, torej praktično zanemarljivo). Fakrji so vse to seveda prav lepo načrtovali ter se temu primerno tudi dogovorili in to sploh ni prvič.

Drugače pa nisem prepričan ali si pravilno razlagaš prebrane pogoje. Če se namreč kot stranka ne strinjaš s podražitvijo premije, jim to javiš v roku 30ih dni od prejema obvestila o podražitvi in s tem, ko jim to javiš, jim istočasno verjetno tudi poveš, da odstopaš od pogodbe (drugače bolj kot ne nima smisla karkoli pošiljat) in potem si 3 mesece še stranka, ki je primorana plačevati dražjo premijo (in ne enako kot do spremembe) nato pa adijo in greš k drugi zavarovalnici (s praktično enako premijo) ali pa ostaneš brez DZZja. Drugih opcij ni.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.767
15.823
113
No saj tako je bilo tudi mišljeno. Ko sem zapisal, da greš k novi zavarovalnici s praktično enako premijo, sem imel v mislih enako kot že dvignjeno, torej 45€ +/- <1€.

• Všeč mi je
Reactions: Spajky

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.767
15.823
113
Glede na vso dosedanjo (ne)sposobnost svobodnjaške vlade bi rekel, da iz te moke ne bo kruha ali pa bo le-ta zelo slab. Ampak hej, morda jim pa uspe? Upanje umre zadnje pravijo in za slovensko politično sceno to nedvomno drži kot pribito.

Poslanci Svobode so v parlamentarni postopek vložili spremembo zakona, s katero bi se dopolnilno zdravstveno zavarovanje preneslo v obvezno zavarovanje, ki bi znašalo 35 evrov. S tem želijo preprečiti podražitve in dobičke zasebnih zavarovalnic.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
Glede na vso dosedanjo (ne)sposobnost svobodnjaške vlade bi rekel, da iz te moke ne bo kruha ali pa bo le-ta zelo slab. Ampak hej, morda jim pa uspe? Upanje umre zadnje pravijo in za slovensko politično sceno to nedvomno drži kot pribito.

Zaradi tega je Levica leta 2019 prekinila sodelovanje z Šarčevo vlado.

Hoteli so na enak način ukinit DZZ in začasno vsem enako zaračunavati ta znesek, dokler se ne bi uvedlo novega sistema
plačevanja, ki naj bi temeljil na prihodkih zavarovancev.

Levica takrat tega ni podprla in prekinila sodelovanje za Šarcem, ki je potem čez 3 mesece, ker ni imel več dovolj podpore
v vladi odstopil, ostalo pa vemo kam je šlo naprej...

p.s. levica je odgovorna, da se v teh 4 letih ni pretočilo 50mio € katere porabijo letno zavarovalnice v blagajno ZZZS,
ker če bi takrat sprejeli Šarčev predlog, bi sedaj že imeli nov sistem itd...

Tako da me zanima, kako bodo odgovorili na ta predlog sedaj :sprasujemse:

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.767
15.823
113
Točno, to je bilo. Spomnim se, da smo bili leta 2019 baje tik pred reformo te zadeve a je potem vse padlo v vodo, pozabil pa sem zakaj točno je že bilo temu tako. Hvala za osvežitev spomina.

• Všeč mi je
Reactions: novaa

javr

Guru
6. dec 2011
1.903
1.152
113
Plačnik za zaposlene bi tako bili delodajalci, za upokojence pa Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.
Minimalna penzija je - koliko? 687€?
35€ = 5% najnižje penzije.
Če so strokovnjaki Gibanja Svoboda izračunali da lahko prejemnik najnižje penzije plačuje 35€ mesečno kar je 5%, lahko vsak. Predlog zakona se torej popravi iz 35€ na 5% .

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
Plačnik za zaposlene bi tako bili delodajalci, za upokojence pa Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.
Minimalna penzija je - koliko? 687€?
35€ = 5% najnižje penzije.
Če so strokovnjaki Gibanja Svoboda izračunali da lahko prejemnik najnižje penzije plačuje 35€ mesečno kar je 5%, lahko vsak. Predlog zakona se torej popravi iz 35€ na 5% .
Bolj realno bi morali biti 3%, za tiste za nizkimi prihodki manjši znesek, za tiste z večjimi pa nekaj višje...

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.837
-1.063
113
145 km SZ od Opatije
Tole gravitira k eni zavarovalnici. Bo lažje praznit iz ene vreče, kot iz večih, se ne bo treba prepirat, kje praznit. Vse pod nadzorom.
Kul

Razen, če ne in bo zavarovanje za zavarovance na koncu dražje. Vseeno, LevicaNabiraTočke.press.

Pa dajte tole uokvirit. Veliko dosedanjih zadev sem prav napovedal (med drugim tudi to, da Holob ne bo rešil SLO, je bil izvoljen zgolj na podlagi dejstva "SamoDaNeBoJanša", prav tako, da "opičja mati" ni čist gladka ... itd.).

In kako šele nabirajo točke zaradi pretepa včeraj. Me prav zanima, kakšen bo output. Aja, ne bo ga.
Na Jesenicah en mulc straši s pištolo učencem in profesorjem. Sedaj se bodo z njim "malo pogovorili". In potem bo vse rešeno. Če bo ta pamž čez par let res streljal, potem sem ziher, da NIHČE ne bo prevzel odgovornosti.

Jebermtimater, dej ime na plano, ne pa da se ščiti to golazen, čeprav mladoletno. Isto, kot v primerih spolnih prestopnikov.

Mejduš, skoz bolj se mi dozdeva, da ima storilec na koncu več pravic, kot oškodovanec.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Razen, če ne in bo zavarovanje za zavarovance na koncu dražje.
Mnja, ker profitnim zavarovalnicam je glavna prioriteta dobrobit njihovih strank... saj ne rečem, da je ZZZS popoln, ni, ampak profitne zavarovalnice pa dejansko morajo narediti še profit iz naših prispevkov. In ja, se zavedam, da se po drugi strani lahko neupravičeno troši, ampak tudi tam se lahko nekaj naredi, če se želi.

Morda je pa Računsko Sodišče pravi naslov za nadzor nad bolnišnicami in ZZZS.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.226
1.366
113
Bolj realno bi morali biti 3%, za tiste za nizkimi prihodki manjši znesek, za tiste z večjimi pa nekaj višje...

Se ne strinjam ne s 5, ne z 3. Tako se unicuje srednji sloj, pika. Spet bo omejeno navzgor nekak in bo najbolj najebal srednji sloj. Tako kot je ze zdaj. Nekaj naredis iz sebe, potem pa 300+ za vrtec, v soli vse polno placilo, otroski minimalni, dajmo jim se 100€ za dodatno zavarovanje zraven, pa smo zmagali. Ta kvazi sociala, ki povzdiguje ljudi z malo placo in zanicuje srednji sloj.

Vrtec recimo placuje isto druzina treh s 37k neto letnega dohodka in druzina treh z milijoni. Ja, tisti na minimalcu placajo manj in so na boljsem, najbolj pa naj**e spet srednji sloj.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.933
6.560
113
Vrtec recimo placuje isto druzina treh s 37k neto letnega dohodka in druzina treh z milijoni. Ja, tisti na minimalcu placajo manj in so na boljsem, najbolj pa naj**e spet srednji sloj.

Ce ima zgolj enega otroka.

Se pa strinjam z ostalim. Srednji sloj se uničuje in se vse pomika k minimalcu, takmu ali drugacnemu. Je pa nizek in tako okolje je totalno nestimulativno za tiste, ki bi lahko kaj vec od sebe dali, ce bi smisel videli v tem. Ce je pa vse isti klinc, potem pa pac ne bodo. Vse v imenu enakosti. Pa naj cel narod zivi od praskanja oneta, ce lahko.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
In ja, se zavedam, da se po drugi strani lahko neupravičeno troši, ampak tudi tam se lahko nekaj naredi, če se želi.
Zavarovalnice DZZ nimajo, niso imele in ne bodo imele (dokler pač bodo) nobenega nadzora nad trošenjem. Plačajo dogovorjen delež storitve, koliko storitev bo šlo skozi pa je v domeni skupščine ZZZS (ali katerokoli telo odloča o tem - je pa v ZZZS).
Edina vloga DZZ je zmanjševanje solidarnosti v zdravstvu.

Glede %: ve se, koliko nabere ZZZS in koliko DZZ. Verjetno se ocenjuje, koliko prispevajo nezavarovani iz svojega žepa. Morda se ocenjuje tudi, koliko storitev naj bi se sedaj dodatno opravilo, ki jih DZZ-nezavarovane osebe pač niso (ampak tako ali tako trčimo v letne načrte ZZZS, tako da ni navzgor odprto). Povečaš prispevek OZZ toliko, da pokriješ DZZ (natančneje, škodne odlive, ki so kakih 15-20% manj).
Vse ostalo je bodisi kompliciranje ali pa doseganje drugih ciljev.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
A je tole dobr al ne ne vem. Bomo vidl, bo čas pokazal. Sam da pa že dva dni razni Žige Turki, Uroški Urbanijatovi in ostala twiter SDS perjad vpije, da bo šlo iz prostovoljnega v obvezno, še mal prej so pa vpil plešemo ob novici da bo Generali dražil....ko pa vprašaš če upajo bit brez, pa neki ni interesa za poizkuse. Ja fantje kaj je zdej, je za ukrepat al ni.
Žiga Turk se je celo Počivalškovim elastikam v bran postavu...sam stoj pa glej te gluposti.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.238
2.517
113
Jaz razumem in upam, da gre za vmesno postajo k novi ureditvi in da je želja, da se pač zablokira podražitve, ki pa so v obstoječem sistemu nujne.

Me pa zanima nekaj drugega - DZZ je prostovoljno in neobvezno z vsemi slabostmi, ki jih to nosi s sabo. Sedaj pa bo 35€ kar za vse? Kaj pa tisti, ki so sedaj zavestno in/ali iz nuje šli v riziko in niso hoteli/mogli plačati DZZ - silil jih ni nihče.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113
Jaz razumem in upam, da gre za vmesno postajo k novi ureditvi in da je želja, da se pač zablokira podražitve, ki pa so v obstoječem sistemu nujne.

Me pa zanima nekaj drugega - DZZ je prostovoljno in neobvezno z vsemi slabostmi, ki jih to nosi s sabo. Sedaj pa bo 35€ kar za vse? Kaj pa tisti, ki so sedaj zavestno in/ali iz nuje šli v riziko in niso hoteli/mogli plačati DZZ - silil jih ni nihče.
Ti bodo pa po novem Posiljeni...

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113

Bodo plesali, al kako že gre :valjamse: