Kaj se splača pri novem avtu?

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.415
283
83
Kaj se splača dodatno navleči na novo kupljen avto? Keramični premazi, prosojni wrapi, je kaj od tega dejansko ok, če NE želiš namenjati posebnega časa za vzdrževanje doma?
Avto perem po potrebi na ročni avtopralnici, kjer vse opravim s pritiskom, krpe ne uporabim skoraj nikoli, razen za brisanje na koncu. Šampon je seveda od avtopralnice, ki ga dozira sama, ne morem uporabiti svojega.

Dash camera spredaj, zadaj. Da/Ne? Nekako mi ni, da bi kdo podiral nov avto, tapete dol vlekel, itd. Obstajajo kamere, ki delajo brez kablov (tudi ne želim kabla dol v cigaret priključek) ali imajo res lahek priklop nekje na obstoječo napeljavo?

Kaj tretjega, kar se dejansko splača?

mistique

Guru
16. jun 2009
16.620
3.669
113
Splača se it na dopust z njim...Če boš vozil 15 let ne delaj nič (sam YU nalepko daj gor). Če boš pa čez dve leti prodajal, pa ga lepo wrapaš v keramiko, pa ne kadit not.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.487
4.880
113
Za dashcam imaš pri nekaterih vozilih že USB priklop pri sredinskem ogledalu oz. tam kjer so kamere za asistenčne sisteme. Eni avti imajo pa itak že serijsko tam montiran dashcam oz. znajo shranjevat posnetke iz kamer za sistenčne sisteme.

Vlečt kablovje preko A stebrička je danes malce riskantno ker imaš tam airbage. Če ni namenskega priklopa se vleče kable iz nečesa kar ima aktivno napjanje tam okoli sredinskega ogledala in teh obstoječih kamer. Recimo če imaš samozatemnilno ogledalo se ponavadi dobi "spliterje" z 12->5V USB izhod, to je še najmanj riskantno oz. najlažje izvedeš sam.

• Všeč mi je
Reactions: Yogi in mtl

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.657
8.777
113
Se je kdo vprašal, kaka bo folija čez 10 let in kaj se dogaja z lakom, ko to trgaš dol? Aja, čez 10 let bo tako že tretji lastnik in wraperje to ne moti.

• Všeč mi je
Reactions: novaa in jendomen

mistique

Guru
16. jun 2009
16.620
3.669
113
Kako se pa wrapa v keramiko? A ni keramika premaz, vrep pa folija?
PokŁićeš keramičara Mutketa pa ti srikta ta velke moderne polčice. Keramika je nek špric, ja. Pojma ne vem. Wrapi so tko...za vsak teden mal zamenjat.

Sej če je kupil instant kitajca pol še kadi lahko not...in zunaj. Drgač se splača tut kluko namontirat. Think big. Pa unga Elvisa k pleše...al pa psa k kima skos.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.807
8.660
113
pri taščici
kateri ev danes znajo peljat po omejitvi,?
ford zna (ob dokupu tehnološki paket 5,6 pri transit custom oziroma centriranje po pasu pri osebnih) a zna tudi bratec vw in sestra škoda?
tesla ne zna
leap motor ne zna
bmw i5 ne zna
drugo zadnje čase nisem probal

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Silos

Pripravnik
6. jun 2024
40
61
18
Nalepko turbo za na kesl (al pa vratca od vtičnice za polnjenje) :cheer:

Resno, če je avto kolikor kaj novejšega spodobnega, je karoserija pocinkana, tako da so pikice od kamenčkov samo kozmetična napaka in je nevarnost za rjavenje minimalna.

Ajd, komur je avto hobi in veselje, potem so razni ceramic premazi in podobno, stvar, kjer se ne gleda na ekonomsko smiselnost. Če si lahko privoščiš in ti prinese zadovoljstvo, ko pogledaš spoliran in bleščeč pleh, zakaj pa ne. Objektivne koristi pri avtu kot prevoznemu sredstvu pa ravno ni od tega.

Osebno dam raje več v vzdrževanje kot v videz. Bo na dolgi rok več prispevalo k temu, da bo avto zdržal dolga leta uporabe. Npr. top olje, top filtri, kakšno stvar tudi preventivno zamenjam še preden je iztrošena, menjava stvari, ki so sicer deklarirane "for life" ipd.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.632
5.497
113
ford zna (ob dokupu tehnološki paket 5,6 pri transit custom oziroma centriranje po pasu pri osebnih) a zna tudi bratec vw in sestra škoda?
tesla ne zna
leap motor ne zna
bmw i5 ne zna
Cupra in VW v večini zna, včasih ga kakšna prekinitev omejitve zjebe, Ampak to bolj pri nas na Balkanu kot v Avstriji in Nemčiji.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.459
4.945
113
Glede na moje "šibke" živce in prometno-znakovni kaos pri nas, se Juniperca zelo solidno polje po omejitvah, pa tudi po špuri in to z navadnim paketom.

Mimgrede: čez tri dni je tudi pri nas zadnji rok za nakup "razširjene samodejne vožnje" in FSD, po tem samo še najem.

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.679
685
113
ko boš videl cene keramike ali wrapa, te bo verjetno minilo:) Jaz bi raje wrapal, je le debeljši sloj. Keramika je samo "premaz", ki izginja. Wrap je pa "večen". Samo potem je verjetno še smiselno, da še podvozje zaščitiš... Kamero lahko priključiš direkt na varovalke. Ampak glede na to, da ne znaš tega sam, potem boš brez kamere.

Jaz za "navaden avto" ne bič zaščitil. Kak offroad, pa bi dal kak wrap, da ga z vejami ne popraskaš.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.755
2.364
113
Ketamika je jurja, pa samo rocno pranje pri keramicarju, pa obnova na 3 mesce......
Obnova je na 3-7 let odvisno kaj izbereš.

Jaz jo imam gor, zdaj so 4 leta pa še vedno funkcionira kot prvo leto. Je top zadeva, voda kr steče dol. Najbolš je pa to da se nobena umazanija ne prime nevemkoliko. Se pravi mam en high speed run. Avto je poln žužkov. Ročna avtopralnica, una aktivna gosta pena, pa večinoma kar samo vse dol popada. Mogoče še mal potegnem s krpico če je kak posebej trdovraten. Res dobra stvar.

Je pa drago in tega na eno Dacio glih ne bi dajal.

• Všeč mi je
Reactions: mtl

mtl

Guru
19. jul 2007
11.417
1.041
113
Kras
www.mtl.si
tesla ne zna
leap motor ne zna
bmw i5 ne zna
VAGov dela odlično. Seveda ob razumevanju, da če so omejitve v navigaciji napačno napopane, potem bo pač ustrezno napačno reagiral.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in MrDaco

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.487
4.880
113
tesla ne zna
leap motor ne zna
bmw i5 ne zna
Kaj pomeni "znajo peljat po omejitvi"?

Hyundai/kia z ccNC sistemom (torej vsi novi električni hyundai od ioniq 5 dalje + nova kona EV, oz. kia ev3 dalje) to znajo, ampak še vedno je vprašanje kaj je zate "znanje"? Recimo čisto samodjeno znajo prilagajat hitrost nad 70km/h (AC načeloma), pod tem nivojem do 30km/h imaš polavtomatski sistem (moraš s tipko potrdit novo hitrost).

Koliko znajo je tudi odvisno ali imaš aktiven cilj v naviju ali ne, če ga imaš potem deluje sistem boljše kot če ga nimaš oz. sploh ne deluje pod določenimi pogoji če ga nimaš.

Druga stvar je da "znajo" je v EU striktno vezan na nov sistem opozarjanja na hitrost in v EU menijih nimaš opcije +offseta. Torej avto ti bo pri omejitvi 50 nastavil tempomat na 50 .. v USA in drugje kjer ni EU se da nastavit do 10% višje hitrosti od "zakonskih". Sam recimo tempomat čez naselje nikoli nimam na 50 ampak ga dam na 54 ... tudi kjer je 90 grem kdaj 110 če to cesta omogoča -> to z avtomatskim prilagajanjem hitrosti ne gre! Druga stvar je zaviranje in pospeševanje, tu po mojem mnenju avto zavira občutno prezgodaj oz. cilja na to da ima na tabli hitrost omejitve, normalen človek če ravno ne vidiš radarja ima pri vstopu v naselje komaj nogo z gasa in gre 60-70 mimo znaka .... enako pri koncu omejitve, avtomatika ne pospeši tudi 1m od table dalje, normalen človek ko vidi tablo in ve da je varno pritisne na gas malo prej (stopnjo pospeševanja/zaviranja se načeloma da nastavljat z drsniki v meniju po 10 korakov, tako da vsaj glede tega se da nastavit da ne pospešuje kot polno naložen kamion v klanec ...).

Tako da sam imam to adaptivno prilagajanje hitrosti izkjučeno. AC načeloma ne vozim, ampak tam so ti sistemi najbrž nivo višje oz. bolj uporabni, za regionalke, mesta ipd. so pa bolj meh oz. te delajo oviro v prometu.

22. jul 2007
15.015
2.569
113
125
Za dashcam imaš pri nekaterih vozilih že USB priklop pri sredinskem ogledalu oz. tam kjer so kamere za asistenčne sisteme. Eni avti imajo pa itak že serijsko tam montiran dashcam oz. znajo shranjevat posnetke iz kamer za sistenčne sisteme.

Vlečt kablovje preko A stebrička je danes malce riskantno ker imaš tam airbage. Če ni namenskega priklopa se vleče kable iz nečesa kar ima aktivno napjanje tam okoli sredinskega ogledala in teh obstoječih kamer. Recimo če imaš samozatemnilno ogledalo se ponavadi dobi "spliterje" z 12->5V USB izhod, to je še najmanj riskantno oz. najlažje izvedeš sam.