Dodatno zdravstveno zavarovanje

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.767
15.823
113
Po mojem mnenju - da.

Kot prvo se o tej ukinitvi bolj ali manj glasno govori že vrsto let, enkrat smo bili tudi že tik tik tik pred tem a je potem takratna ministrica za zdravje odstopila in kot drugo - dokler se zadeve dejansko ne ukine, je enako potrebna in uporabna kot zdaj, če pride do potrebe po koriščenju česar pa nihče ne more vedeti saj se nesreče pač/žal dogajajo.

V kolikor pa je kdo prepričan, da se bo to v roku recimo enega leta zares zares ukinilo in je pripravljen tvegati, da plača lep del stroškov morebitnega zdravljenja (reševanje življenja je "zastonj", nadaljne zdravljenje pa se do neke mere zaračuna pacientu) v zameno za to, da privarčuje cca.270 do 540€ (polletna in letna povišana premija) - pa naj gre v to. Saj v določenih primerih se lahko to zdravljenje plača zgolj v višini par sto € in v takem primeru si stroškovno na istem ali pa celo rahlo v plusu ampak, če pa pride do česa konkretnega in posledično do recimo več (deset) tisoč € stroškov od česar potem tebi zaračunajo cca.30% je pa to že malo drugače.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.417
2.582
113
Ja, bo ukinitev in vrednsotni prenos na obvezno zavarovanje.
Vprašanje je le, zakaj se ne bodo prenesle ugodnosti ki izhajajo iz dodatnega na obvezno?
In spet se bo ustvarilo novo dodatno, ki bo kriloprejšne ugodnosti iz dodatnega.
Tu je problem.
Dodatno zavarovanje se je ustvarilo zaradi tega, ker so se uveljavile participacije pri rabi zdravnika.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.767
15.823
113
tomi - To se tudi sam sprašujem ja. Mislim, da tu v tem primeru večinoma govori iz mene človek, ki ima že od nekdaj raje preventivo kot pa kurativo in se zaveda, da mu je lažje večkrat plačati "drobiž" kot pa naenkrat od nekje vzeti večje vsote denarja sploh zdaj v trenutni situaciji po kar nekaj speljanih projektih, ki niso bili ravno poceni in sem se finančno malo iztrošil. To glede preventive med drugim potrjuje tudi dejstvo, da sem jaz + moja familija zavarovani kot kočevski medved (kar glede na število rednih odstrelov v bistvu izpodbija ta pregovor ampak ok, nevermind), definitivno pa ti tudi 16 let zavarovalništva naredi kak premik v mentaliteti.

• Všeč mi je
Reactions: ales85

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.482
5.023
113
Razmerja kaj iz ZZZS, kaj dodatno, oziroma samoplačniško, se pridno spreminjajo iz meseca v mesec. Včasih tudi za nazaj. Ne vem sicer, kaj takrat lahko izvajalec zdravstvenih storitev naredi, če je bil pacient samoplačnik za doplačilo. Verjetno "pozabi".
Na ZZZS strani lahko pri vpogledu v svoje podatke vidite, koliko je v znesku celotne storitve kril ZZZS. Pri tem, kar sem rabil jaz letos, je bilo slabih 20 % doplačila. Podobno za prejšnja leta. Vsekakor na meni trenutno tako ZZZS kot dodatna zavarovalnica dobro zasluži. Mesečno plačilo pokrije letne potrebe. Ampak ...
Bolj smiselno se mi zdi iti pri avtu na minimum pri zavarovanju kot pri zdravstvu.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.767
15.823
113
Ja, bo ukinitev in vrednsotni prenos na obvezno zavarovanje.
Vprašanje je le, zakaj se ne bodo prenesle ugodnosti ki izhajajo iz dodatnega na obvezno?
In spet se bo ustvarilo novo dodatno, ki bo kriloprejšne ugodnosti iz dodatnega.
Tu je problem.
Dodatno zavarovanje se je ustvarilo zaradi tega, ker so se uveljavile participacije pri rabi zdravnika.
Tu spet pridemo do ZZZSja in neracionalne porabe oz. nerealnih napihnjenih cen marsičesa v zdravstvu zaradi služenja posvečenih. Zadeva je povsem rešljiva ampak več kot očitno ni interesa po tem.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.296
1.540
113
Razmerja kaj iz ZZZS, kaj dodatno, oziroma samoplačniško, se pridno spreminjajo iz meseca v mesec. Včasih tudi za nazaj. Ne vem sicer, kaj takrat lahko izvajalec zdravstvenih storitev naredi, če je bil pacient samoplačnik za doplačilo. Verjetno "pozabi".
Na ZZZS strani lahko pri vpogledu v svoje podatke vidite, koliko je v znesku celotne storitve kril ZZZS. Pri tem, kar sem rabil jaz letos, je bilo slabih 20 % doplačila. Podobno za prejšnja leta. Vsekakor na meni trenutno tako ZZZS kot dodatna zavarovalnica dobro zasluži. Mesečno plačilo pokrije letne potrebe. Ampak ...
Bolj smiselno se mi zdi iti pri avtu na minimum pri zavarovanju kot pri zdravstvu.

Ja, pri avtu sem že šel. Čeprav je bil kasko cenejši od DZZ.

Če gledam celotno zgodovino, sem vsako leto preplačal (ogromno) tako kaska kot DZZja. Zdaj, res se lahko kaj zgodi ampak nekaj pa tudi dobiš za 500€ letno, če greš kot samoplačnik.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.482
5.023
113
Dodatno zavarovanje je dobro, če imaš prihodke nad povprečjem. To zavarovanje je namreč za vsek enako in nek % prihodkov. Če imaš pod, si bolj želiš, da se ukine, ker boš verjetno profitiral.
Da bi po ukinitvi ene oblike zavarovanja bilo potrebno v sumi skupaj pobrati manj denarja za zdravstvo, pa so mokre sanje, ki pa žal nimajo nobene realne osnove.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Da bi po ukinitvi ene oblike zavarovanja bilo potrebno v sumi skupaj pobrati manj denarja za zdravstvo, pa so mokre sanje, ki pa žal nimajo nobene realne osnove.
Če je bilo to namenjeno meni ti lahko povem, da nisem tako razmišljal. Pravijo, da bo ob ukinitvi znesek šel nazaj v obvezno. Torej se ne bi pobiralo nič manj.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.767
15.823
113
Ko oz. če bo enkrat prišlo do ukinitve DZZ bo to najverjetneje tako kot so že parkrat nakazali - kritja DZZ se prenese na obvezno zavarovanje, ki se pa zaradi tega tudi podraži. Manjka kritja in potrebe po novem dodatnem zavarovanju kot piše brane torej ne bi bilo. V zadnje se je govorilo, da naj bi šla premija za nekatere dol na cca.20+€, za druge gor na cca.40+€ (vezano na prihodke) ampak to je bilo že dolgo nazaj in te številke sigurno ne pijejo več vode.
Long story short - če se zadeva ukine (prestrukturira v bistvu), bodo samo nekateri rahlo na boljšem, ostali pa naj bi plačevali več.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.238
2.517
113
Tudi jaz prejel danes obvestilo Generallija, da mi s 1.5. povišujejo premijo DZZ na dobrih 45€. OK gremo drugam - kličem na Vzajemno, preko neta mi dajo 34,60€, začetek s 1.8. - lepo so si to zlobirali 3 mesečni odpovedni rok vsi skupaj. Pa vprašam še kdaj in za koliko bodo pa oni dražili in pravi, da še nič ne vedo.
Kaj pa 3glav?

Pa še to: pošljem odgovor na Generalli, da bom glede na visoko podražitev prešel k drugi zavarovalnici in dobim odgovor, da naj jim pošljem odstopno izjavo - samo to, nič škoda, zakaj, kako, popust,... Predobro jim gre!

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.296
1.540
113
Na spletni strani ni še nič (na Generali je), prav tako ni obvestil na mail. Ne bi morali sporočiti 30 dni prej?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.482
5.023
113
Če je bilo to namenjeno meni ti lahko povem, da nisem tako razmišljal. Pravijo, da bo ob ukinitvi znesek šel nazaj v obvezno. Torej se ne bi pobiralo nič manj.
Bilo je na splošno.
Dodatno zavarovanje je bila ena od redkih "davčnih" stvari v naši državi, kjer ni ropanja, če si malo nad povprečjem. Bolj ali manj edina "socialna kapica".
Ampak to bi radi ukinili in dvomim, da bo končna izvedba kaj drugačna kot povečan % in mogoče še celo kaki razredi kot pri dohodnini.