Ljubljanski turizem, mnenja s spleta, c/p brez popravkov.
Jaz hočem imeti mir pred množičnimi glupimi turisti, ki mi samo delajo gnečo po mestu, če se pojavijo tukaj. Nič jaz nočem, da je Slovenija znana kot prijazna do tujcev. Jaz hočem, da smo dragi, znani kot nacionalisti, zajebanci, negostoljubneži. To je primerno tudi za našo turistično ponudbo. Mi nimamo 1000 km obale, da bi sem na dopust hodili pijani Angleži in španski študentje. Primerno je, da smo zmerno znani med Evropejci višjega srednjega razreda, ki jih zanima naša narava in podobno. Za ostalo golazen pa bi si želel, da nas čimmanj poznajo. Množica tujcev pomeni kriminal, probleme.
Razmišljam podobno. V bistvu mi sili na bruhanje, ko se slovenci na spletu začnejo topiti čim nekdo slovenijo bežno omeni. Hešteg bjutifl bla bla... just shut up.
Že od tranzita so problemi. Obleganje s turizmom pa bo privabilo žeparje in ostalo romunsko golazen, ki je imamo že zdaj preveč.
Že res, da nosijo denar ampak to pomeni gentrifikacijo strogih centrov krajev in posledično izrivanje lokalcev na obrobje. Na koncu dobimo efekt ljubljane, v kateri je center dobesedno rezerviran za turizem. Lokalnega prebivalstva, ki da mestu življenje v strogem centru praktično ni.
Čim center mesta postane rezerviran za turiste, je takorekoč že uničen. Postane organiziran tematski park za turiste, ne pa več prostor, ki bi živel.
V prvi vrsti turizem ne bi smel vplivati na življenje lokalcev a točno to se dogaja. Cene zemljišč zrasejo v nebo, cene storitev postanejo malodane oderuške, območje postane preplavljeno s tujci, najemnine se obupno zvišajo in na območju zmanjka ponudbe dolgoročnega najema zaradi kratkoročnega zasoljenega oddajanja po principu Airbnb. Da nategunskih srak iz vzhodne Evrope, ki pridejo krast v turistično nabasana območja, ne omenjam. Čisto povsod, kjer se gredo masovni turizem je te golazni kot listja in trave na vsakem vogalu.
Ljubljanski žepan in njegove oprode vključno z turistično šefico petro so gotovo te dni na dopustu. Ker bi drugače dobili v centru mesta živčnega, razen če ne dobivajo procentov od gostincev. Ker je center neprehoden, ker na placu turisti otipavajo vse živo na štantih (paradižnik, solato, rože), kupijo pa NIČ!
Ponoči vpijejo pijani po centru, vse je zaparkirano, nemogoče je mimo množice turistov sploh priti kam. Le kaj imamo meščani in meščanke od tega.
V lokalih strežejo ali albanci/šiptarji, ali pa študentarija od drugod. Po nekod že tudi že Romuni ali celo Filipinci. Tako, da novih delovnih mest ni. V centru vse dneve in noči odmeva glasna glasba, samo še fontana nam manjka. Še pride- pred Namo za velike denarje. Razpis je na spletni strani MOL-a.