Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
pravi majstri ste, pri priposestvovanju nadomestila ni...itak pa he mizerno majhno
lol,lol, če ste na vrhovnem, je že pravnomočno...
na vrhovno se vlagajo izredna pravna sredstva zoper že pravnomočne sodbe.
verjetno je zadeva na Višjem sodišču
ampak tako skromno in površno kot ti ne poznaš zadev, je čisto možno, da še kaj drugega ne razumeš
Pred mano so ti že lepo in točno povedali, ti pa pameten naprej
priposestvovanje ni nič drugega kot legalizirana kraja in to bi morali zaradi številnih zlorab že zdavnaj ukiniti. Če je parcela moja, je moja. Pa če 20 let nisem šel pogledat kaj se na moji parceli dogaja, pač nisem. Je še zmeraj moja, ne glede na to, kdo si je "v dobri veri" zadnjih 20 let tam sejal solato. "V dobri veri" bi moralo pomeniti edino to, da se vrtičkar oglasi do mene "ej sori, sem mislil da je ta del zemlje moj, zato sem tam sejal solato, koliko ti dam za odškodnino ?", ne pa da si izmaličen um pravne fakultete zamisli da je to zdaj njegovo in po sodni poti zahteva vpis v zemljiško knjigo ! Morala bi se razpisati diplomska-magistrska-doktorska naloga na temo "Priposestvovanje od leta 1991 do danes" v kateri bi se obdelalo ozadje tega pojma - kako je sploh prišlo do tega da se ta bolna ideja zapiše v zakon, ter analiza vseh sodnih odločb o priposestvovanju od leta 1991 naprej - kaj se je priposestvovalo, kdo je pridobil, kdo je izgubil. Iz tega izhajajoča definicija bi bila: "Priposestvovanje je postopek, v katerem si pravno poučen s pomočjo svojega odvetnika prilasti zemljišče pravno neukega, ki si odvetnika ne more privoščiti."Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Priposestvovanje
217. člen
(1) Stvarna služnost nastane s priposestvovanjem, če je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost v dobri veri deset let.
(2) Stvarna služnost nastane s priposestvovanjem, če je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost dvajset let, lastnik služeče stvari pa temu ni nasprotoval.
(3) Stvarne služnosti ni mogoče priposestvovati, če je lastnik gospodujoče stvari zlorabljal zaupanje lastnika ali neposrednega posestnika služeče stvari, če je služnost izvrševal s silo ali zvijačo ali če je bila služnost dovoljena do preklica.
(4) Negativne služnosti ni mogoče priposestvovati.
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Poglej, poglej pa ti pišeš o neki čisto drugi stvari. In sicer o upravnem postopku-sporu zaradi razlastninjenja.
To pa nima nobene veze s priposestvovanjem.
Ker s priposestvovanjem lastnik zemljišča ne izgubi lastninske pravice.
Pubec, ti nimaš pojma, o čem se mi tukaj menimo.
Za začetek pa bo dobro, da boš poznal sploh razliko med upravnim postopkom, sporom in pravdnim postopkom na sodišču.
In če gre za razlastninjenje, domnevam, da je v ozadju občina, ki ga je razlastnininila, da bo to postala javna-občinska cesta.
Skratka ne pametuj, če nimaš pojma, za kaj gre.
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Kaj ima opisan primer veze s priposestvovanjem?
Prav nič.
Ti si tisti, ki se je blamiral v tej temi.
Ker ti sploh ne ločiš med priposestvovanjem in postokom razlastinjenja, Dve povsem različni zadevi, drugačni postopki, različna sodišča.
Citat:
Uporabnik sparkyboy pravi:
Še nekaj.
Grem jaz na Pokljuko in na neki gozdni parceli postavim kočico, majhno, najmanjšo. Nato to uporabljam 20 let in ker je lastnik tam RKC (rimokatoliška cerkev), me verjetno ne bo nihče opozoril, ker sploh ne bo vedel, da tam po novem na črno nekaj stoji.
Nato po 20 letih tam priposestvujem služnost?
Citat:
Uporabnik Tomas pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Kaj ima opisan primer veze s priposestvovanjem?
Prav nič.
Ti si tisti, ki se je blamiral v tej temi.
Ker ti sploh ne ločiš med priposestvovanjem in postokom razlastinjenja, Dve povsem različni zadevi, drugačni postopki, različna sodišča.
Toliko besed za stvari, ki jih ne poznaš. Dobro preberi pa potem komentiraj.
Citat:
Uporabnik sparkyboy pravi:
@Romzi: poglej, zame ne obstaja ničesar, če to ni vpisano v ZK. Vsaj zaznamba-plomba. To, da te mora prodajalec opozoriti, je larifari...nič mu ni treba, če ni služnost vpisana v ZK. Vse ostalo je domneva, nič natančnega.
Praksa iz tujine v zvezi s priposestvovanji je zelo stroga in ne moreš kar tako postati služnostni upravičenec oz. te prakse sploh ni več, se to ukinja. Ni možno.