Dizel vs. bencin - eko vidik

13. jul 2011
2.677
626
113
Dizel je v riti tudi z vsemi filtri.

Japonci so ga za avtomobile prepovedali že 60 let nazaj in se razen za težke tovornjake in težke delovne stroje, ne ukvarjajo več s tem.

Tukaj v Evropi se je pa začelo tekom konca 1980ih prodajat meglo o ekologiji dizla. V 25ih kasnejših letih je pa prešlo že na čisto laganje in nateg. Edino kar ga drži pri življenju je zlobirana nižja trošarina na dizelsko gorivo. Če bi bila ista kot za bencin, bi reč izginila s cest že zdavnaj.

Japonci so pred 60 leti tudi začeli graditi omrežje hitrih vlakov Šinkansen. Ko bomo mi na tem, pa lahko tudi pri nas prepovemo dizle.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.689
1.048
113
Lahko jih zavoljo zdravja ze prej. Sinkansen pa res ni noben pogoj. Vse te odlocitve so stanje kolektivne zavesti in prioritet. Pri nas je pac vazno, da so krogci v hisi, drugo bo ze tipa 'lako cemo'... Jebiga... tko mamo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Kaj je torej danes pri novem avtu čisteje?
Bencinar ima več CO2, dizel ima več NOX, pa trdih delcev. Ampak to se rešuje z adblue in z DPF. Je tako?
Torej je bencinar bolj umazan. Takole čez palec. Pojma nimam.
Prove me wrong.

Vse je isti drek in ena velika svinjarija. Če upoštevaš še eko vidik izdelave avtomobila...ga ni na tem planetu, da bi rekel..da je 'čist'.

Tako da...vse skupa je pesek v oči...in nima veze ali je na bencin,m dizel, plin, elektriko ali bukova drva.

13. jul 2011
2.677
626
113
Zato pa, če hočeš biti ekološki, kupi avto zgolj če ga potrebuješ, tako velikega kot ga potrebuješ, lepo ga vzdžruj in ga vozi dokler ti služi.

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Tak, sedaj je NOx rešen in čakamo na naslednjo ''umazanijo'', ki bo pokazala, da so dizli vseeno grdi in umazani in strupeni.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.415
2.372
113
Pomurje

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.689
1.048
113
Mel dizla krneki casa pa vse ok, naceloma bil zadovoljen. Samo da bom pa reku da je ok in podobne pa nikakor. Pozimi ko ga vzges smrdi v bozju matr, kaj vse takrat ven leti raje ne pomislim. Je kazen vse povedala / pokazala. Evropejcki se pa pustijo v ritko s softverskimi upgrejdi (najceneje za firmo) pa cez cas hocjo revertat nazaj (super resitev, bravo). Pa nove masine so pa krnaenkrat kao ciste pa topsit in vse. Kar se mene tice: mejte jih, zame jih ni. Kje ste bli prej, golazen golfivska? Pocel uno kar je najcenejse... Zastrupljajo sebe (in ostale), ker je pac najceneje tako. Ce sem zato ekofasist, tudi prav.

Nazadnje urejeno: